• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    AIJA: co jsem vypozorovala z hermelínového klubu, tak u hermelínu asi jo, u ostatního taky vyloženě neprská (jen to nesmí bejt ten typ ostrosti, co přerazí většinu ostatního)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LUCIASHECK:
    Má rád ostré?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BRUKEV: já mám tak nějak zažito, že se dost hermosexuálů potlouká všude možně po nyxu včetně zdejšího auditka... :-D a určitě už se tady nakládání všeho možnýho řešilo taky, tak proč neprojet hermelíny :-D (vybavuju si, že Kemi řešila nakládání do oliváče, ale nic moc dalšího si ohledně hermelínu tady nevybavuju)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DIVER: já konec nečetl, omlouvám se. Ale tak i bez ptaní by tam něco najít mohla, ne? Nebo bych se tam poslal zeptat někoho jiného z přátel.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BRUKEV: viz poslední věta... co se týče odkazů na recepty, co tam jsou, tak samotný recepty mi moc nepomůžou, protože mně samotný to nechutná... a co se týče filtru v danym klubu, tak nějak nevim, co mam filtrovat, aby mi to vyfiltrovalo báječnou a skvělou kombinaci
    DIVER
    DIVER --- ---
    BRUKEV: muz - vanoce - darek - "Do hermelínovýho auditka s tim nemůžu, tam chodí."


    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Chtěla bych svému hermosexuálnímu muži udělat k vánocům velkou sklenici zenovejch nakládanejch hermelínů... Skladovací prostory už mám domluvené... ALE...

    Sama hermelín nejim a nesnášim :-D Takže nemam zdání, co by takovej zenovej hermelín měl obsahovat a jak se pozná, že je dostatečně zenovej...

    Podělili byste se o tipy, jak na zenovej hermelín? (Vím, že už se tu tohle téma mihlo, ale na telefonu to nevyfiltruju) - kdy ho ideálně naložit, co mu nesmí chybět, na co si dát pozor, do jaký teploty s nim....

    Do hermelínovýho auditka s tim nemůžu, tam chodí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HUGGI:

    očuchat, ochutnat, jestli to zkyslo dobře - pokud to smrdí, je hořký nebo tak něco, ta vylejt. Pokud to zkyslo dobře (pravděpodobnější verze) tak máš spoustu možností. To že to zkyslo pomalu by vadit nemělo. Pokud to ještě není dokysaný, tak to nech stát přes den v teple.

    1. vypít jako kyšku (trošku osolit a opepřit, jestli v tom jsou zdrclý kousky, tak rozmixvoat. Případně rozmixovat s nějakými zelenými bylinkami, nebo indickým koření na slaný koktej.
    2. Rozmixovat to s ovocem a něčím sladkým na milk shake.
    3. Nechat vykapat přes čistou utěrku/několik vrstev gázy na domácí žervé. Syrovátku buď vypít coby skvělý ionťák, nebo s ní zadělat nějaké těsto, nebo ji používat coby pleťovou či vlasovou vodu.
    4. zadělat tím těsto na chleba nebo na nejrůznější kefírové/podmáslové buchty a muffiny.
    5. Zahřej to na cca 45-50 stupňů a pak přeceď pře utěrku/ručník/staré vyprané bílé triko/několik vrstev gázy a máš výborný domácí tvaroh.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MACHALIK: No teoreticky z toho jde hodne veci..jde mi v podstate jen o to jestli nevadi ze to zkyslo"pomalu" v ty lednici samovolně..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HUGGI: Šel by z toho udělat sýr? Paneer možná?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Nejaka jednoducha a ověřena metoda na zpracování zkyslyho mlika? Neotevřeny flasky z farmy takze hodne tucny..po týdnu v lednici..
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LOPIK: V téhle je to všude. Plus další dovozové zboží - mandle, citrony, fíky, mořské ryby ... A ty další, již tištěné, také tak. Ovšem tohle jsou recepty pro majetné - šlechta a bohatí měšťané.

    Není tam jako dnes všude vanilka, jako dnes, užívá se esencí růží, fialek, chrp, bezu. Zato tam nenajdeš dobromysl (oregano), mateřídoušku a další místní plevel, tedy leda někde jako léčivky.

    Dnes si kdeco z těch receptů může dovolit plebs jako my, leccos vypadá zajímavě (a použitelně i bez těch mír)...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Jinak jo, jsou to recepty k zešílení:

    PTÁKY S ANGREŠTEM

    Obvař ptáky (drůběž neb pernatou zvěř) jakž obyčej jest, přebeř a přistav znovu. Uvař v vodě a zasol je, i vezmi angreštu co se zdá , i usmaže v másle.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SANTAL: To byla nějaká kuchařka králů tohleto - pepř nebo šafrán se vyvažoval zlatem..
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ALDARION: Přiměls mě kouknout do české středověké kuchařky, ta nejstarší známá (rukopis, 1450) uvádí jen:

    OMÁČKA K MLADÉ JELENÍ ČI SRNČÍ ZVĚŘINĚ NEBO K VEPŘOVÉMU NA DIVOKO

    Porce masa nalož do směsi octa a piva a nech několik hodin stát v chladnu. Než začneš vařit, přidej do nálevu jeden nebo dva krajíce usušeného žitného chleba, pokrájené oloupané jablko, cibuli a sůl. Měkké porce vyjmi, omáčku přeceď, okořeň pepřem, zázvorem, mletým hřebíčkem, špetkou šafránu a nech projít varem. Vlož zpátky plátky masa, prohřej a na talíři ozdob zvlášť udušenými a propasírovanými jablky.

    Jinak 4 nejstarší kuchařky divočáky docela ignorují, asi maso pro plebs...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    AIJA: Budu muset sehnat nějaký slušný návod od někoho, kdo to už zkoušel, protože středověký recepty, to je samý "připrav jako obvykle" a "dobře okořeň a nepřesol" :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDARION:
    Ta hlava mě zajímá, i když pochybuju, že bych ji pekla:-) Milujeme z ní solidní vývar s knedlíčkama.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    AIJA: Bude to z oficiálního lovu a s atestem. Zbourat se musí, protože bude 2-3 týdny čekat na sežrání v mrazáku.
    Lidí bude pět až třicet, kdo ví? :) Nebude to jediné jídlo, spíš zajímavost a centrální bod pohoštění jinak poskládaného z příspěvků od hostů.
    Díky všem za rady! Asi rozdělíme maso vhodné na grilování, maso vhodné na uvaření v guláši či jinak - a hlavičku zkusím vykostit, plnit nasekaným masem a upéct v troubě dle tradičního anglického středověkého vánočního receptu. :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDARION:
    Hlavně si ohlídej, aby prošlo veterinou. Divočák se dělá delší dobu než domácí sele. Možná bych doporučila trochu rozbourat...hlavu a kosti na polévku, nějaké maso naporcovat na mrazák. A na gril jen kýty apod. Kolik lidí bude?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam