• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Prosím o radu, nejlépe podepřenou osobní zkušeností. Sháním kvalitní pánev, která bude mít nepřilnavý povrch, půjde dát bez újmy do myčky a do trouby a bude mít poklici. Víc než 3k bych za ni asi dávat nechtěla, ale pokud prohlásíte, že je to nejlepší überpánev, zázrak kuchyně atd., tak třeba i jo:-). Má to být dárek, takže čím kvalitnější, tím lepší.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MUTHA: Dělám z ní pralinky.
    Ve vodní lázni ji roztopíš s máslem a panákem kvalitního rumu. Dovnitř jsem dávala třeba rozmixovaný kokos s mandlemi a vodkou/rumem nebo mandle atd.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MOODYCAT: Když to uvaříš v Crocpotu, tak vlastně jakákoliv. Dokonce i hovězí kýta.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DEVIL: Než jsem blíž poznala jednu známou, hodnotila bych někoho s takovou fyzickou konstitucí také.
    Ona je aktuálně bezlepková a nesmí laktózu, plus med, nějaké ořechy atd.
    Nějakou dobu už přibírá před očima. Jenže ta cola jí pomáhá na trávení. Když už sežene pečivo, sní tři dost velké koláče. Protože ví, že bude mít problém ten den sehnat další jídlo. Vařit si vaří, ale nestíhá to vždy.
    Takže životospráva v háji.

    Nemluvě o tom, že když něco sní, na popisce je uvedeno, že tohle může, jenže ten, co to připravuje, nedodrží potřebný postup, do 10 min má ona postižená osoba břicho jak v osmém měsíci, oteče a vypadá ještě tlustší.

    Chápu, že tě naštvala. Ale s podobnou diagnózou je fakt průser se stravovat někde mimo domov. Jenže se kvůli tomu vzdát cestování... a kde v Praze (natož třeba v českých menších městech) sehnat restauraci, kde by se mohl podobný člověk najíst. Natož jeho známí, kteří se chtějí dobře najíst a jdou zdraví.
    RUSTU
    RUSTU --- ---
    DAWIDOS: Podle me je dobry Makro. Kdyz si das praci a trochu se tam tim pohrabes, tak najdes kusy treba 3-4 mesice od porazky. Mam teda zkusenost akorat s vetsima kusama, kdyz se jede na teambuilding. Nevim, jestli je tak dobrej vyber i v tech balenejch po mensich porcich.
    Muzes se i dopredu mrknout, co v jaky prodejne maj https://sortiment.makro.cz/...efined&utm_content=undefined&utm_campaign=undefined&utm_term=undefined
    Jen tady asi neni to info o datu porazky.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Bohuzel mi vypadnul “dodavatel” famozniho stareneho hoveziho a potrebuju pohostit rodinu :) Da se nekde v Praze sehnat dobre starene hovezi, aniz by musel clovek ke Ksanovi a zaplatil bambilion?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: horkou čokoládu. Tedy rozpustit v mléce a dosladi, případně dále obohatit alkoholy, kořením a tak. Zkus pro začátek poměrk 10g čokolády na 100 ml mlíka a případně přidávej či ubírej.

    Portřebuješ to rozpusit, rozmíchat a pak pomalu přivést k varu.

    Pokud děláš chilli con carne, tak tam troška dělá dost velká kouzla.
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    MUTHA: Pokud nemáš nějakou výraznou nechuť k čokoládové příchuti, tak všechny tyhle hodně čoko recepty (fondant, brownies) se dělají obvykle ze 70-80% čokolády a taky sežerou víc jak jednu tabulku (pokud si neděláš jeden individuální lava cake). Když někdy mám 100% čokoládu, mrsknu ji do toho bez měnění čehokoliv a maximálně tu zbylou čokoládu použiju třeba tu na vaření nebo 60%. Cukr nepřidávám, spíš u všech anglofonních čokoládových receptů naopak. Na druhou stranu já nemám ráda výrazně sladký věci a intenzivní čokoládovou chuť ot takovýchhle dezertů spíš chci. Ale přidávat cukr mi přijde u většiny takovýchhle věcí kontraproduktivní, stačí to imho vyrovnat fakt kombinací čokolád.
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    MUTHA: naředil bych ji tak na 15-20%, rozprodal po malejch kouskách a udělal si hroznou škváru!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MUTHA: brownies?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: quickpickle se bud dela tak, ze das pickle veci do horkyho nalevu. nebo mas studenej nalev a techniku a do pytliku s pickle vecma nalejes nalev a zvakuujes to. za 10 minut to otevres a hotovson
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: jo me prave zaujal ten celer, ja podobne delal mrkev co sem podobne obslahnul od bucheck s nejakym jejich trhanym masem :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SIRIUS: Hele mám to okoukané z naše maso (tam to měli podobný k morkovym koste) a tiskárny, kde to podavaj k tataraku. Nicméně ten “pickled hack” a celer je moje invence. Celer jsem přidal později, chtel jsem, aby ještě trochu krupal.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: parada, to vypada jako dobrej experiment
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SIRIUS: Hele hodně na malinký klínky červená cibule a na malý kousky celer. Ideálně to dat do jedny vrstvy na talíř a “namočit” červeným vinným octem. Parkrat to prohodim a tak za 20-50 minut je to ready. Záleží jak moc to chceš štiplavý, tu cibuli. A pak jen promicham s petrzeli. Super do toho ještě dat chilli. Jeden jsem dělal ostrej.
    A chtělo by to trochu osladit, ale nemam doma cukr.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    RUTHLESS: jak delas ten salat?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Nakonec vyhrál trikilovej bucek na dva způsoby - cuketka a ala Asie (sojovka, cider, zázvor, five spices a jarní cibulka). Kazdy to bylo naprosto něco jinyho a oboje skvělý. Musím se pochválit. A k tomu takovej salatek z rychlopicled červený cibule a celeru a s petrzeli.

    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: Vepřenky, karbanátky...
    AIJA
    AIJA --- ---
    RUTHLESS:
    Křídla jsou dobrá varianta. Nebo bych volila sekanou, pečený bůček...pak na studeno s okurkou, hořčicí apod. Z toho se chlapi nají spíš a neumatlají ti nic mastnýma pazourama:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam