• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    jeste jednou diky moc vsem! ZOOEY: RUTHLESS: 87HIGHFLYER:
    na ruzovou vodu na jistotu doporucuju myslikova farah food, viz ZUZKAOU:, a pripojuju dokumentaci. ted jenom vymyslet co dalsiho s ctvrtlitrem ruzove vody krome kosmetickeho pouziti))

    ohledne ruzovych vod byl v myslikove nejvetsi vyber, minimalne 3-4 druhy v objemu ca 250 ml, prirodni. koncentrace +- 3 % (a vetsina pred best before lhutou :) (mili teda nejsou). kdyby s tim nekdo delal tez poprve, povest nelze - setrit, barva roztoku klame, chut je nechutne intenzivni)) nastesti v rahat lokumu ruze do dne dvou lehce vyprchala, ve finale pry byla chut "dle vzpominek")). v momentu pridani vody do pasty je potreba myslet na to, aby hmota moc "nezkapalnela" (cemuz prekvapive stacil i rozdil jedne vetsi polevkove lzice).



    chez amis me/ma jen jeden typ oleje + svuj den typ osina. pani prede mnou poslal "at jde si madam nakoupit k vietnamcum" a mne sdelil, ze on teda rozhodne neni "TEN typ potravin..!" (dotaz na potravinarska barviva, kor v orientalnich potravinach, mi jako neprijde jako buhvijaka impertinence..!)) (ale na kastanovy pyre ma tjt. monopol. necht se vyspi, prijdu zas))
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: 87HIGHFLYER: diky! zkusim) prave chez pise, ze ma vyprodano, ale potrebuju to dnes, tak uvidim) (chez amis je hroznej trhovec!))), lec sdilime vasen pro francouzske kastanove pyre s vanilkou (ve vroubkovanych pikslach ruzne gramaze s bizarnim motivem "kastanoveho chlapce", vrele doporucuju!) (... no achjo, to zas dopadne vakem kontrabandu))
    RUTHLESS: a tohle diky moc!! lec setri misto na onacejsi suroviny a onacejsi ucely + vedle davej vysledky, nebo uka fotku z trhu! na to domaci patlani + stopove mnozstvi to doufam zvladnu dnes v praze (cilem je dar aka rahat loukoum - pro mne osobne zcela nepochopitelna potravina)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: Chez Amis - má levnějí (více aroma) i dražší(snad přírodní). Arabové v myslíkovce ji mají určitě taky. Ale Amis je mnohem milejší.

    Vinný kámen nevím, ale ten budou mít vedle v Country life.

    Chezamis Orientální Arabske Indické Potraviny
    https://www.chezamis.cz/

    http://farahfood.cz/all/

    Prodejna Jungmannova | CountryLife
    https://www.countrylife.cz/prodejna-country-life-jungmannova
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kolik oleje spotřebuju na smažená řízků pro 40 lidí v nějakých pekáčích, nebo tak něčem (ne ve fritéze a bez teflonu)

    Bude mi stačit 5l ?


    TRISSIE: luštěniny - tedy ať už samotné, nebo v omáčkce/polévce - harira, dhály, na sladkokyelo. Sekané a krabanátky různého obsahu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: masové kuličky, játrové knedlíčky, určitě zeleninové polévky (dýňová, pórková) nebo pyré
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    inspirace needed: chci rozšířit seznam jídel, která se dají vařit ve velkém a dobře snášejí zamražení a rozmražení (že bych vždycky uvařila dvojnásobné množství a půlku schovala do mrazáku na náročnější večery).
    v tuhle chvíli mám otestované:
    - boloňská omáčka
    - guláš v různých variacích (hovězí, vepřový, s houbami...)
    - chilli con carne
    - vepřová v mrkvi
    - vývary
    - hovězí s rajskou omáčkou
    - přírodní hovězí/vepřové plátky s omáčkou
    (a určitě ještě pár dalších, které mě teď nenapadly)

    co dalšího máte otestované vy? ideálně aby se to i v domácích podmínkách dalo vařit stylem "pro armádu" (nás je šest, i když jsme sami, takže dvojnásobná dávka je 12 porcí), ale kdyby to jo stálo za to, můžu si občas udělat odpoledne v kuchyni :-)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    prosimvas, kam (v praze) do kamennyho obchodu na jistotu pro (potravinarskou) ruzovou vodu/sirup? chez amis web, coz mne napada jako prvni misto, hlasi Nemame skladem... kdyby tam zaroven meli idealne i vinny kamen, bylo by to skvele)) pripadne predem moc dekuju
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ehm, odešla mi indukce... takže potřebuji spoustu bezmasých (povolené jsou ryby) receptů, které mohu připravit v troubě nebo remosce, moc děkuji za tipy. .
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DIVER: pokud je kejta hezka a libova, tak bych delal udelal pro madr uprava ala 'rostenku' hezky na tenky platky obalit v mouce a zhnedit ale neupect uplne do sracek. ale sam pro sebe bych udelal rare upravu 1.5 cm tlustyho stejku. Muzes to posolit den predem aby to pustilo vodu a ochutilo se to.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Z jakýho kusu to je? Jestli mladý, tak stejk klidně, ale fakt propečenej. A to je celkem um to pak nevysušit. Na nějaké médium zapomeň. Teda alespoň já bych nikdy jen lehce opečenýho kance nejedla.
    Uvařila bych guláš. Nebo plátky naložila do česneku a pak usmažila v troubě jako řízky. Nebo podusit jako svíčkovou...Měli jsme teď o svátcích všechno a bylo to všechno jedlé. Hodně:-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    dotaz - kančí maso:

    koupil jsem máti k vánocům tři plátky kančí kýty a slíbil jí, že to udělám o víkendu k obědu. jsou to fakt hezký stejky, tak 1,5 cm tlustý.

    jen pořád bojuju s úpravou. jde to udělat jako biftek? já to ukoušu, ale máti už má klapačky :) udělat to rychle a zprudka? nebo z toho mám spíš udělat guláš? to mi ale přijde trochu škoda...
    DIVER
    DIVER --- ---
    ani nevím, jestli to není nějakej italskej hřích, ale já vařím těstoviny s ledasčím: vývar nebo přihodím libeček nebo tymián nebo bazalku. snad i s chilli jsem to zkoušel.
    DIVER
    DIVER --- ---
    kdyby bylo nejhůř, uvařil bych v tom klidně těstoviny. třeba na šunkafleky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: no to teda! :-)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    PETATA: to jsem přesně udelala ja :-) prdla jsem ho do zbytku cocky a jaky to je! :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Nemas ho najednou málo...? :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: já bych si dokázala představit třeba zelňačku a nebo pokud vám zbyde čočka, tak čočkovou polévku
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Uzený vývar je skvělý do zelňačky nebo křenové polévky.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    TRISSIE: Nějaká hustá luštěninová polévka, fazole, čočka... Dostala jsem na to chuť :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: a nebo to přidej do vody na těstoviny. Trocha umami jim jen pomůže.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: hrachovka, bude "jen" voňavější než z vody
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: je to takový skromnější, to je fakt.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JENDAZCB: já myslím, že když v tom povařím brambory a pořádně duchutím česnekem, tak z toho bude tak akorát "vodová polévka" (teplý nepříliš vydatný předkrm) k zítřejšímu obědu...
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: Je to spíš na ten zbytek, ne přímo česnečka. A pokud není zbylá chuť tak extra, lehce bych to doladil. Aby se to tam nerozvařilo, ale dalo tomu ještě jinou chuť. Kus třeba mrkve nebo tak? Příklad jen. Takže to bude chutnat slaně, dobře a s lehkým přídavkem jiný chuti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JENDAZCB: vidíš, česnečka, že mě to nenapadlo! to je taky takový tradiční novoroční... vyprošťovák :-)
    JENDAZCB
    JENDAZCB --- ---
    TRISSIE: na jihu čech se k tomu zbytku daly kroupy a brambory a to je celý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu vývar z uzeného, který sám o sobě není dost silný, aby to bylo na uzenou polévku, ale je mi líto ho vylít... k čemu by šel použít?
    do krémových zeleninových polévek si nejsem jistá, jestli se to nebude chuťově moc prát, ale pokud má někdo dobrou zkušenost, tak to klidně prubnu. nebo rizoto? nebo???

    (mám jako jedno z předsevzetí pro 2020 méně plýtvat jídlem, tak by to chtělo začít hned u té novoroční čočky :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Delam to k pecenym batatum obvykle

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GEISHA: Nevim, nakolik je zajimavej,ale mame radi :)
    Vse od oka
    Tahini pasta - 3 poradne lzice
    Jeden strouzek cesneku (u ceskeho staci)
    Olivovy olej - mnozstvi zalezi dle tuhosti tahini pasty, cca lzice
    Sul
    Stava z cca 1/2 citronu
    2 lzice vody
    Vse rozmixovat v mixeru
    A pak doredit vodou na pozadovanou konsisten i (fakt zalezi na preferenci tuhosti i dane tahini paste) a dochutit
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GEISHA: přidám se, kdysi jsem měla moc dobrou pomazánku z červené čočky, dala bych si...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Vidíš, já to vždycky jedla jako tu pomazánku, nic jiného jsem nikdy pod "pivním sýrem" nepoznala. Ale trochu jsem zapátrala, našla tenhle: http://zapalena-kucharka.cz/pivni-syr/ blog a poznala jsem logo Moravia. A vypadá to, že ho ještě vyrábějí: https://mleko.cz/produkt/pivni-syr/ a má ho třeba Tesco.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TESSS: Vanek to dokonce vari s mlekem a kure na paprice ma genialni
    zakysanky bych se nebala a doredit asi pripadne dle hustoty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam