• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Já takhle vařívám tarhoňu v omáčce z rajčat a unavených zbytků z lednice. Ale nějak jsem to měla spojený jen s tou tarhoňou, která je drobná. I tak to vaření v omáčce trvá dlouho, oproti vaření ve vodě.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    RUTHLESS: asi mas pravdu s těma těstovinama, tento recept je v nějaké záloze, sama jsem to to s nimi ještě nedělala. Koukala jsem na nějaké zahraniční stránky a IG účty a tam to lidi a oblibou jí a prezentují :) Dělala jsem variantu v troube s jáhly a ta byla moc dobra. Jahly však obecně v oblibě moc nejsou, u nás skvělá bezlepkova varianta :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: a minestrone je co? :-)
    (já vím, že polívka, ale tam taky hodíš suchou pastu a necháš ji plně uvařit v tom základu)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Italové dělaj zajímavej recept, jmenuje se to špagety all assasina. Nevím, jestli to znáš, pro mne to byla těžká novinka. Dost jsem se toho bála, takže jsem napoprvé vzala radši teflonku. A když jsem si dala první sousto, říkala si, že jako dobrý, ale žádnej zázrak. Ale s každým dalším mi to chutnalo víc a víc. Já to dělala podle nějakýho Itala, ale už nevím, jakýho. Postup je každopádně stejnej.

    Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/assassin-s-spaghetti-zabijacke-spagety-podle-pasta-queen-229841
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    RUTHLESS: no, uz jsem par videi od italu videl, kde to v omacce uvarili prakticky cele. tedy ne ze to nechali na chvili v omacce dovarit. A delali si z toho srandu,ze by je matka asi zabila, kdyby se toho dozila :)

    Sam to delam v posledni dobe casto a ty jidla jsou proste lepsi :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: mně ta představa prijde uplne zvracena. Ale ciste z pohledu toho, ze to nedelaj italove. A kdyz to nedelaj, tak to nemuze byt spravne :D To by to nejaka nonna musela delat :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADALIM: nevím, jak to dělá S_V_E_T_Y_L_K_O, ovšem můžu se podělit o odzkoušený recept do pomalého hrnce (asi by šlo adaptovat na pomalé pečení v troubě):
    https://tastesbetterfromscratch.com/slow-cooker-three-cheese-ziti/

    dobré to je, ne že ne. Obecně, těstoviny vařené nikoli ve vodě, ale v omáčce, jsou chuťově úplně jinde. Dávala jsem sem kdysi recept na variaci na boloňskou omáčku, kde se právě těstoviny vařily přímo v omáčce, to bylo taky moc fajn, můžu zkusit pohledat.
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    DROOPI: Můžu dotaz? Ty těstoviny a cocku dáváš do pekáče neuvarene? Zajímal by mne postup:-) diky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky moc za tip. Abych se priznal, tak se mi uplne nelibila predstava, ze budu cpat rohlik do pracne vykosteneho kurete, ale veril jsem ti a nelituji, protoze to bylo dokonaly. Priste udelam vic nadivky bokem :)

    [POHODAVOLE @ Rádi jíme...]
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    FAT: jo, Kluk v akci....
    FAT
    FAT --- ---
    DROOPI: Filip Sajler? Co vařil se Slaninou?
    DROOPI
    DROOPI --- ---
    KASUMI: jmenuje se Sajler a nespojil se nybrz ho Hopi koupilo, vybudovalo mu vyvarovnou za strasny prachy a krome vyvaru tam produkuji i hotova jidla v plastove krabicce. Mel jsem ten vyvar a neni spatnej, ale malicko tomu neco chybi, stejne tak tem jidlum v ty krabicce. Pardon za OT.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    TRISSIE: mám některé dny takové šílené ze si do pomaleho hrnce nachystám jídlo už večer před spaním, na noc to dam do lednice a ráno zapnu. Receptu znáš zřejmě víc než já :) Zachraňuje mě i trouba. Časování na troubě. Chystám si jídlo do pekace podle času a sil. Někdy to zvládnu večer, to si s tím víc vyhraji, pr: je to nějaké maso, cibulka, brambory, petrzel, voda, kořeni… jindy si to nachystám rano a to muže být někdy otazka i 5 minut. Např.: těstoviny, mrazený špenát, vývar, červená čočka, rajcata ( můžou být o konzervované) syr , smetana, kořeni dle libosti. Takové pomalé pečení v troubě :) V pomalým hrnci mám polévky, v troubě druhé jídlo. Nedělám to tak porad protože to není ekonomické. Ale znám rodiny kde mají dva pomalé hrnce :) v případě, ze más rýžovár, tak dělat rizota. Zmrazená zelenina s ryzí do hrnce a jidlo do 30 minut hotové. Asi muže pomoci si rozvrhnout co vařit na cely týden dopředu, udělat si jídelníček? Vše co lze si nachystat o víkendu, nachstat zeleninu udělat a ji jak do lednice tak zamrazit co lze. Také zkusit o vikendu uvařit na dva dny dopředu? A ty tři už půjdou zvládnou lépe?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ted mi kolega radil, ze ten borec z perfect canteen, nevim ted jmeno, se spojil s Hopi (?) a prodava udělany vyvary, kde ta cena uz dava smysl a maji to i v makru. 80 kc na litr nebo tak. A prej jsou super. K debate o “polotovarech”. Nezkousela jsem.

    Mne prijde, ze kdyz kupuju veci na vyvar, je to vzdycky raketa, ale asi z toho vyjde objemove vic. Ale zase kdyz chce clovek usetrit cas 🤷‍♀️
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VSICHNIMAME: samy o sobě sice ne, ale v rámci zapečení s něčím dalším předpripravenym se rozhodně snesou.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BONEMINA: zrovna tyhle brambory ale nikdy nejsou tak dobre, jako klasické.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: asi za nás budeš muset vyzkoušet meal preps ve velkým ;) já osobně neznám nikoho, kdo by to dělal důsledně jako v těch USA videích..takže se ráda nechám inspirovat
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: zapékané věci mě zachraňují od doby, kdy se potkávalo podvečerní krmení dvojčat s časem večeře batolete :-)

    jinak teda z věcí, co se mi osvědčily - mrazit maso ve finální podobě (takže třeba už nakrájené na kostky, kusy masa na pečení očištěné).
    mrazit/chladit "v půlce procesu" - to začalo jako nouzovka (takový ten kus masa, co je absolutně nutné spotřebovat ještě dnes), ale teď to dělám programově. Mleté osmahlé na cibuli a naporcované, marinované kuřecí kostky na kungpao... dneska jsem zbytek krůtího prsa nakrájela a opekla a bude to základ na úterní smaženou rýži s kuřetem a zeleninou, tím se finální čas v kuchyni zkrátí někam k deseti minutám a to už jde. Jo a sekaná jde zamrazit neupečená a péct rovnou z mrazáku (jen je potřeba snížit teplotu a prodloužit dobu pečení).

    v USA tyhle "weekend preps" nebo "freezer cooking" jedou ve velkém, asi si ještě pár stránek projdu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: říkám si, že vy jste ideální domacnost pro různé polotovary pro gastroprovoz. Předchystané předvařené zavakuované brambory, zeleniny apod.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: na váš průběh večera se mi zdají vhodné věci do trouby. přijdeš domů, připravíš, a ve vhodnou dobu do trouby strčíš, a hlídat nemusíš nic.třeba mě napadají lasagne se špenátem a creme fraiche (pokud teda jedí špenát), ale zapékat se dá vlastně všechno :)
    ze soudku “poloteplé”, resp. alespoň jedna surovina teplá mě napadá pečená jednodruhová zelenina: červené zelí nebo květák, k tomu něco k namazání na chleba /bagetu, případně do trouby k tomu květáku strčit tousty nebo bagetu (pokud opravdu nechcete jen tak chleba);
    jenom příklady…na procesuální úrovni je výhoda trouby a zapečených věcí, že jednotlivé suroviny se dají připravit předem: třeba o víkendu při přípravě hlavních jídel).
    plus máš za dotaz, ráda se inspiruji :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Počítaj se do teplýho jídla i polívky? Tam se hodně hodí mít v mrazáku vařený luštěniny (ty se hodí i na ty různý nákypy a placky). Pečená zelenina taky není náročná na přípravu, a když se na ni před koncem pečení dá sýr nebo slanina, zasytí.

    Navrhuju spíš takový ty jídla, co jim člověk věnuje deset minut po příchodu domů a pak může dvě hodiny něco dělat, to by mohlo být též OK...?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: zapečené tortily s čímkoliv, kuře na paprice, omeleta...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Rozumím, tohle je pro mě pohodlnější že je to k dispozici hned :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Drůbež na víně. Naporcovanýho ptáka a nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením zaleješ čerrveným a vaříš, dokud to není měkké (nevím, jak crockpot, já to dělám v normálním hrnci). Vytáhneš maso, co zůstane v hrnci rozmixuješ na omáčku.

    Čočkový nákyp alá sekaná. Dá se udělat o víkendu a den stará je IMHO i lepší, takže když se jí udělá hodně... recept můžu dodat, pokud by byl zájem. V jednoduché verzi je příprava vlastně vcelku rychlá, ve vymazlené je trochu náročnější.

    Teď jsem si dost oblíbila placky z červené čočky. Čočka se namočí do vody (cca 200 g čočky na 300 ml vody) a nechá se aspoň dvě hodiny (ale klidně přes noc či den) bobtnat. Pak se to rozmixuje se solí, kořením (třeba jako na bramboráky, nebo kari) a trochou oleje na hustotu těsta na lívance a děláš na pánvi. Ty bys asi ocenila spíš verzi do trouby, tam se hodí dát míň vody a lžičku psylia.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam