• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    TOOMIX: v ty kaši se to imho docela schová, i pro lidi co celer úplně nemusí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ale TOOMIX mě navedl na to, že krůtí stehna pečená na kořenové zelenině. kterou pak rozmixuješ s trochou smetany a servíruješ s obraným masem a rýží, jsou záležitost naprosto geniální.
    pokud nechceš klasickou svíčkovou chuť, tak z bylinek jen tymián, samozřejmě přiměřeně soli a pepře, táhnout tak 3 hodiny v zavřeném pekáči na 160C v troubě.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LADY_MYSKA: celerová omáčka - jako na svíčkovou, ale jen celer, nebo ho zamíchat do bramborové kaše
    ZCR
    ZCR --- ---
    LADY_MYSKA: nakrájet a zamrazit pro případ akutní potřeby svíčkové...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: Řízek. Lehce uvařit platky ve slane vodě a trojobal. Skvělá věc
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: asi to tak dopadne, ja s hranolky, pomazankou nemam problem, ale jedla bych to doma sama 🤔
    ILTU
    ILTU --- ---
    LADY_MYSKA: Celerová pomazánka - nastrouhat jemně celer a mrkev, přidat majonézu a bílý jogurt, dochutit solí, pepřem, citronem.
    Miluju to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: pokud nejsi fanda remulád, pomazánek ani celerového pyré, tak zamrazit po polékových porcích a pak jak když najdeš.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LADY_MYSKA: celerove pyré jako příloha např. místo bramborové kaše
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LADY_MYSKA: Celerovy hranolky
    Remulada
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, co s celerem?
    Objednala jsem na pecivu a dosel mi takovy obr, ze vubec netusim, co s nim. Na polivku mi bude stacit ani ne desetina
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    BRUKEV: Je panenský, ale vydávají ho za extra panenský, což je klamání spotřebitele.

    Extra panenský olivový olej je kategorie nejvyšší kvality. Pokud jde o organoleptické vlastnosti, nevykazuje žádné nedostatky a má ovocnou chuť. Úroveň kyselosti nesmí překročit 0,8 %.

    Panenský olivový olej smí mít určité minimální nedostatky organoleptických vlastností. Úroveň kyselosti nesmí překročit 2 %.


    Jinak taky moc nevím, co si představit pod mediánem závad a mediánem ovocné chuti a vůně. Specifičtější popis závad se mi nikde nepodařilo dohledat.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja kupuju odsud: https://www.reckyeshop.cz/cerstve-farmarske-oleje-ze-sklizne-2023/

    koukam teda ze olivace dost masivne zdrazili, kupoval jsem pred rokem 5 litru jedoho z tech farmarskych za 1400, ted je to 2x vic....
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SALAMAN: koukam, ze je tam i Agia Triada, ktera nam vzdy chutnala. Jen uplne nerozumim,.proc je spatna. Mobil mi ukazuje znaceni a median v chuti, atd. Je mozne to nejak specifikovat?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    JAJITA: ja se vždycky bál toho obalu a hlavně názvu:D
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SALAMAN: Minervu jsem nakonec zakoupila a chválím :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    ONDRAT: Ten z Alberta je lampantový, vydávaný za extra panenský.

    Lampantový olivový olej je panenský olej nižší jakosti s kyselostí překračující 2 %, nemá ovocnou chuť a vykazuje podstatné nedostatky smyslových vlastností. Není určen k maloobchodnímu prodeji. Rafinuje se nebo se používá k průmyslovým účelům.

    Olivový olej - Evropská komise
    https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/olive-oil_cs

    Byl jsem dost v šoku, když jsem se dozvěděl, jak to v ČR chodí s olivovým olejem:

    Potraviny na pranýři | nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
    https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=165&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1

    My si vozíme olej z Řecka, většinou kupujeme petky domácího na trzích nebo od někoho, kdo je prodává u sebe doma přes plot. Pokud nám dojdou zásoby z dovolené, tak kupujeme tento:

    Minerva Kalamata Chop řecký extra panenský olivový olej 750ml
    https://shop.billa.cz/produkt/minerva-kalamata-chop-recky-extra-panensky-olivovy-olej-750ml-82309649?gad_source=1

    Případně tento:

    https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001007516035

    Ale třeba i klasickej Franz Josef dopadl v testech dobře, jen imho nemá tak výraznou chuť :)
    KURE
    KURE --- ---
    ILTU: to je právě ten divnej recept z celých vajec a mlika
    ILTU
    ILTU --- ---
    A hele, normálně to lidi dělaj:
    Majonéza a tatarka z vařených vajec - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/56526-majoneza-a-tatarka-z-varenych-vajec/
    ILTU
    ILTU --- ---
    No, vzhledem k tomu, že se dá udělat emulgovaná omáčka (majonéza to fakt není :-) jen z oleje, hořčice a octa a soli, vařeného žloutku bych se nebála. Základ je hořčice, a pak to jde samo.
    KURE
    KURE --- ---
    LYNCH: jo, tak to je kompletně mimo schopnosti mého konzervativniho otce :)
    Nevzal na milost ani crockpot, a to má problémy se zubama a 80% toho co jí jsou různý dusený masa, guláše a tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam