• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ONDRAT: vždy perfektně uvařená rýže, když na to zapomeneš, přepne se to do nahřívání a nespálí se to, nepřeteče ti voda z rýže na sporák a nemusíš ho mýt, lepší mají funkce slow cooker, parního hrnce, mód na jogurt, na pečení koláče, na celozrnnou rýži, kaši...
    TRISSIE: ha, vejce jsem se vařit naučila k naprosté dokonalosti, teda téměř naprosté
    do hrnce tak 3 cm vody, přivést k varu, vložit vejce, klidně z lednice, 7 minut na polotekutý žloutek, atd., po dovaření okamžitě zchladit,


    RUTHLESS: znám lidi, co na to přísahaj, mne model prodeje, kdy si musíš platit předplatné programu, aby ten krám fungoval 100% přijde nechutnej, takže když už podobný bazmek, tak verze tohoto zařízení třeba z Lidlu, kdy je v akci i za 10k
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: U nás to má kolega. On ani manželka neumí vařit. Aby děti měly čerstvej vzduch, přestěhovali se na vesnici, kde není ani hospoda, natož obchod a dlouho tam ani nezajížděly dovážkový služby. A tohle jim děsně pomohlo, prej je to naprosto skvělý. Ale myslím, že pro lidi, kteří umí vařit a neprudí je to, je to zbytečnost.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: asi jo. Ta cena je mazec, ale ženský od nás z práce na to nedají dopustit.
    Protože v tom zmakne uvařit jídlo i dítě.
    Velká část toho kouzla je milión receptů a krok za krokem návod.
    Pro někoho kdo vaří to nebude takový gamechanger, ale zase to umí kde co včetně pomalého vareni hneteni, sousvide....
    Sám to nevlastním. Jak jsem koupil tak prodávám.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Pro mě je pomalej hrnec největší pomocník na pomalu dušený masa - všemožný stew, tedy i guláše, texas chili, con carne, teď dělám hodně hovězí hrudí alá bourguignon, dále trhaný masa nebo i kus masa marinový v celku atd. Bez něj bych je asi moc často nedělal. Pořídil jsem hrnec ve kterém se dá restovat, pak ho jenom vložíš zpět a nastavíš časovač. Dále v tom dělám vývary (z kostí) a používám ho i na svoje oblíbené dahl makani.


    RUTHLESS: Je otázka, čemu říkáš rozvařeno, protože v pomalým to jenom velmi mírně probublává, tedy se zelenina ani maso samovolně nerozpadne, ale samozřejmě super měkký to bude.


    RUTHLESS: Nevím a asi to ani nechci vědět.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    RUTHLESS: nikdy jsem o tom neslyšel:D to je výrobu termixu?
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    RUTHLESS: ja si myslim, ze na chatu je ho za tu cenu skoda a sahla bych po nejake "napodobenine" (treba ETA leonardo)
    (ja bych po thermomixu nesahla ani doma, ale to jsou moje negativni zkusenosti s firmou a dozivotne ublizene ego :-D Jinak si myslim, ze thermomix je super.)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele a teď vážně. Je k něčemu thermomix? Za těch 40k už bych potřeboval si byt jistý, az začnu rodinu přesvědčovat, ze na chatu to fakt potřebujeme.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    JAJITA: Ani když se jednotlivý komponenty zákonitě vari jinak dlouho?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    VOY: V PH se mi nikdy nic nerozvařilo.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ja se chystam na pomaly var (kureci vyvar) v thermomixu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    děláte jako byste nikd neměli v laboratoři topný hnízdo. crock pot stojí jen třetinu, ale zase v něm nemůžete smažit řízky celou noc
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: tu chybu jsem udělal. Výsledkem není guláš, ale dalo se to zachranit jako gulasova polivka :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Zarestuju gulášový maso, vyndám bokem, cibulí odvařím přípečky a pokračuju v tvorbě gulášovýho základu, vrátím tam maso, promíchám a jdu spat.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FRAKIRA: tady jsem se asi ukvapil. Pokud udelate cibulovy zaklad, pak maso a potom uz dusite, tak ok. Ja porad nejak predpokladam, ze se to do toho hrnce vse nasype tepelne neopracovane najednou a to mi ke gulasi opravdu nejde.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    BRUKEV: proc? (ptam se vazne, ja delam gulas jen v pomalem hrnci)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VOY: hlavne uz nerikej, ze je to dobry na gulas. Nebo vlastne nikdo nerikejte, ze v pomalem hrnci delate gulas.
    KURE
    KURE --- ---
    VOY: třeba brambory a zelenina kterou jsem podkladal kuře, aby se nevalelo ve vodě, byly dobrý a ne nasracku.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: ano. Pokud máš troubu které věříš že udrží tu správnou teplotu cca 90, nebo kolik to hřeje ten crockpot, a vhodný kastrol.
    Výhoda je, že to nemůžeš nastavit blbě a můžeš to provozovat kdekoliv, nejen v kuchyni.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    RUTHLESS: ja varnou desku na 8 hodin nenastavim (ale mozna je to jen jejim vekem a uz je to normalni, nevim). Trouba by sla, ale nejenze ta spotreba bude asi nekde jinde, ale pokud varim veceri, tak si troubu zablokovat nechci.
    VOY
    VOY --- ---
    Jako ja beru, ze prijdete k hotovemu jidlu. Ale to hotovy jidlo jsou typicky veci co tam clovek vlozi rozvareny na kasi. Tomu ja sem na chut nejak neprisel. Na neco to je asi fajn, typicky na veci typu gulas, ale pokud nechci furt jist nejakou stew tak mi prijde, ze se to rychle ochodi. Ale ryzovar mam. Proste tam flaknu ryzi a vodu a zapomenu na nejak dokud neklikne. A to ze nezabira misto na plotne je jedno z nejvetsich plus, i kdyz jsem si to vlastne neuvedomoval.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Takže proste jak hrnec na eltrickym zdroji tepla, ne? Nebo v troubě.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KURE: takhle to chapu ja, priprava jidla bez dohledu kuchare. V 8 zapnu, jedu na chalupu, promrzly dojedu v 16 domu a najdu tam teple jidlo v hrnci.
    Reci o zachovani vitaminu, neodolatelne chuti a podobne blaboly jsou jen na to, aby se to lip prodavalo😁 A co tak ctu recepty, vlastne stejne to uvarim i normalne v hrnci/pekaci.
    Ale jak u kazdeho spotrebice, vse ma cilovku a pokud to nekomu dela radost, no problemo.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    RUTHLESS: Nakladu do něj brambory, zeleninu, maso, před odchodem na sobotní zkrácenou službu zapnu a vrátím se k hotovému jídlu.
    Hovězí maso už nedělám jinde, zrovna tak různě guláše, ptáčky, svíčkovou... Hlavně můžu být úplně někde jinde, když se jídlo 4-6 hodin pomalí.
    Jo, a vývary, ty jsou z něj fakt super.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: všechno dušení do měkka.
    Trvá to dlouho, ale je to bezudrzbove.
    Já jsem v tom delal eintopfy a pečený ptactvo, kachny, kuřata.
    Rano jsem to naložil do hrnce, zapnul a po návratu z výletu hotové a teplé jídlo.
    Nebo třeba věci jako rilletes, ty se v tom udělají v pohodě přes noc.
    Slyšel jsem o tom že je to dobrý na povidla, ale nikdy jsem to nezkoušel.
    Výsledek se nijak zásadně neliší od jiných způsobu úpravy, jde o tu logistiku. Buď ti to vyhovuje, nebo ne.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Hele co v tom delate? V tom crockpotu? Ja jsem na tom jak Brukev, naprosto nechapu smysl toho nastroje.

    Varim budto pro 1 az 2 lidi, nemam dite (doma) a nebo varim pro skupiny 6+. K cemu to jako je? (vazne minena otazka). Kamaradka hazi na isntac nejaky fotky, jak do toho narve kure nebo nejaky maso a rano z toho ma trhacku. Tak to je neco, co me fakt nelaka a vlastne to ani nemam rad (trhany maso)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dnes jsem musela konstatovat, že můj milý CrockPot asi začíná končit, na jedné straně připaluje. Pravda, má najety stovky hodin za ta leta. Bez pomalýho varu se neobejdu, bude nahrazen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam