• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Ty prosimtě mi je jedno, jestli se ten slepej test jmenuje Richard Clark Challenge nebo Gordon Holt Stereophile. Dočkáme se někdy doby, kdy začneš bejt sám za sebe a přestaneš citovat úplně kdekoho z internetu, kdo se ti hodí? Uvědomuješ si, že na internetu jde najít všechno, že půjde najít stejný množství článků a diskusí a názorů populárních lidí, ve kterejch se bude psát, proč jsou slepý testy blbost? Zkoušels někdy hledat odkazy pro podporu hrubky v češtině? Zkus si to, najdeš jich zrovnatak tolik jako odkazů na slovo bez hrubky. Hele: odkaz. Jedenáct milionů výskytů. Polemizuj s tím!
    Všiml sis, že já to nedělám, protože mi nepřijde účelný, aby dva lidi katrovali google a házeli po sobě odkazama a citacema cizích lidí? Už se na to vyser, mě ty tvoje cizí názory fakt netankují. Když někdo cizí bude říkat, že většina žen nedosáhne orgasmu, je to pro mou ložnici asi tak relevantní, jako cokoli dalšího, co se mě netýká. Tady jsme tady. Naše aparatury. Naše zesilovače. Naše snaha dotáhnout náš zvuk v našem baráku co nejdál. Všechny svoje Richardy Holty už si pro jednou strč konečně do prdele.

    Jasněže boule na cháře v nahrávkách jsou jedno, stejně jako fáze na 92 % nahrávek. Co s nima jako chceš dělat, psát o nich na net? Stejně tam budou, tak se stim smiř. Nebo si kup ekvalizér, jestli si jím pomůžeš.

    Takže dva komponenty v zapečetěnejch krabicích slepák jsou, jo? To jsem rád, že jsme se na tom shodli.
    Co takhle kdyby byl jeden v plechové a druhej v dřevěné krabici? Byl by to ještě furt slepák nebo už ne?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Koukám, že když jde o boj proti slepým testům, ochotně ze sebe uděláš i nechápavého idiota :).

    Zmínka o ekvalizéru byla jen a pouze v kontextu Richard Clark Challenge (a bylo to zřejmé jak v původním postu SVANC tak i v následném vysvětlení SVANC). Aby se téhle soutěže o 10000 dolarů mohl zesilovač účastnit, musí splňovat určité minimální požadavky, jejichž splnění se předem zjišťuje měřením. Jinak by tam mohl kdokoli přijít se zesíkem např. s výrazně upravenou charakteristikou pro snadno vydělaný peníz. Pokud se při měření zjistí, že jeden zesilovač má značně odlišnou kmitočtovou charakteristiku než druhý porovnávaný (a výhradně v tomto případě), buď není připuštěn, nebo je toto ošetřeno ekvalizérem. Nicméně i tohle jsou výjimečné případy, protože naprostá většina i levných zesíků s tímhle problém nemá.
    Přesto vůbec nebudu překvapen, když i nadále budeš vykřikovat o ekvalizérech coby jasném argumentu proti slepým testům.

    Btw při těch hláškách o ekvalizéru se mi vybavil jeden výrok, který stojí za připomenutí: Boule na cháře jsou tak nějak jedno, i když mají nejvíc decibelů, to není důležitý. [ MACHALIK @ HIFI & TOP AUDIO ]

    MACHALIK: Zesíky v zapečetěných krabicích podmínku testování bez znalosti vzorku samozřejmě splňují, jenom mi není jasné, jak by sis to prakticky představoval.

    Víš co by mě zajímalo? Jakou měl podle tebe motivaci Gordon Holt, zakladatel Stereophile, když psal o úpadku hi-endu, protože v něm je od 80. let odmítána jakákoli poctivá kontrola, např. slepé testy. Že by trabantí komplex? Nemožnosti dosáhnout na kvalitní zařízení? Nekompetentost? Tohle asi nebudou ty pravé důvody... :)
    Máš pro to nějaké vysvětlení?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---

    Slepý test se zařazeným ekvalizérem

    6 hlasy od 6 respondentů

      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      Dneska mi dorazily bedny. Zadnej „hájend“, jenom emerický 2pasmovy budky Epicure do pracovny. Zatim to vypada, ze by si s lampovejma monoblokama mohly docela rozumet, ale se zaverama jeste par tejdnu pockam. A ne, zadnou plentu nepotrebuju, dekuji pekne.

      Fantomas - Investigation of a Citizen Above Suspicion - YouTube
      http://www.youtube.com/watch?v=IK8ZHZgh0dc
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      BLAF: Já dělám v IT průmyslu a můžu potvrdit, že ty trepeš chujoviny.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Pointa toho byla, že některé věci slyšíš jen v noci, kdy hladina okolního ruchu klesne o nevím kolik dB, ale dost na to, aby to rozkrylo celou paletu nových zvuků, které neslyšíš ve dne. Taktéž existuje spousta náhodných jevů v audiu (jako Teddyho praskání nebo moje trafo), který ti a) nikdo nezreklamuje a b) zjistíš je až při dlouhodobým poslechu, ne při krátkým. Z toho důvodu je nějaká párhodinová přepínačka v sobotu odpoledne irelevantní v celým řádu testování audia. Může to být doplněk, jestli tě to baví, není to však ani zásadní, ani potřebný. Slepý testování je koníček, kterej můžeš nebo nemusíš provozovat, když se věnuješ audiu. Nic víc to není. A je to test tebe, nikoli komponentů. Mě nebaví testovat sebe. Většinu lidí nebaví testovat sebe.

      S ekvalizérem jsi mě opravdu dostal. Takže ty dokonce ZAŘÍDÍŠ, aby nebyly mezi testovanými komponenty rozdíly, ty ODSTRANÍŠ rozdíly a pak provedeš slepý test, ve kterém zjistíš, že NESLYŠÍŠ rozdíly. To je neskutečný. To bych nevymyslel ani ožralej. Není divu, že se nemůžeme domluvit. Do suchýho vína dosypeš cukr, aby bylo TAKY sladký.

      Hele, tohle mi stačí. Obraťme ten list už konečně. Bude to slepej test nebo nebude, když budeš mít dva zesilovače ve dvou stejných krabicích a budeš si s něma moc dělat, co chceš, po dobu, jakou chceš, nebo je podmínkou mít doma ty plenty a v jednom odpoledni šaškovat s dotazníkem?
      BLAF
      BLAF --- ---
      MACHALIK: Ja delam v pruzkumu trhu a muzu potvrdit, ze trepes chujoviny.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Máš nějaké vysvětlení pro to, že při slepém testování beden poznali posluchači změny zvuku, kterých si vůbec nevšimli, když na bedny viděli?
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Zjevně ti vůbec nedochází, jak hloupý je ten příklad s náhodným a nepravidelným bzučením trafa. Kdyby ti začalo bzučet až týden po tom tvém dlouhodobém testování, tak by to dokazovalo, že i tahle metodika je na nic? :)

      S ekvalizérem taky dobrá demagogie. Pokud výrobce zesíku záměrně upraví kmitočtovou charakteristiku tak, aby zněl "líbivěji", tak to samozřejmě poznatelné je. A pokud takto upravený zesík přineseš do soutěže o 10000 dolarů, tak je logické, že tato vada musí být nejdřív odstraněna (u normálních, tzn. ne takto záměrně upravených zesíků se žádný EQ nezařazuje). Stejně tak tě tam nepustí třeba se zesíkem, který slyšitelně šumí až k místu posluchače. Ale naprostá většina i cenově dostupných zesíků ty podmínky splňuje.

      "Všechno na světě se testuje neslepě. Všechno. Opakuju - všechno." - ROFL. Tak určitě... Třeba léky se testují tak, že pacienti vědí, zda dostávají lék nebo placebo. Na soutěži potravin, vín nebo jiných nápojů jsou soutěžící informováni o tom, který vzorek je který. Opravdu komické...
      Dokonce i blbý špekáčky se testují, aniž by se vědělo, který vzorek je který.
      Jakákoli vědecká práce, v níž se pracuje s lidským vnímáním, musí být provedena metodikou slepého testu, jinak tě s ní vyhodí. Proč asi? Že by neměli dost Machalíků, na které žádný bias nepůsobí? :)

      Tohle jsou slova zakladatele Stereophile:
      “Audio as a hobby is dying, largely by its own hand. As far as the real world is concerned, high-end audio lost its credibility during the 1980s, when it flatly refused to submit to the kind of basic honesty controls (double-blind testing, for example) that had legitimized every other serious scientific endeavor since Pascal. [This refusal] is a source of endless derisive amusement among rational people and of perpetual embarrassment for me..”

      Ale je pochopitelné, že jako šťastný majitel zesíku za několik stovek tisíc tohle nikdy neuznáš, stejně jako nikdo z těch, kdo na tomhle kšeftu s pověrami dobře vydělávají :)
      MARTIK
      MARTIK --- ---
      ALI_GATOR: hele já se nechci pouštět do debaty co je lepší či horší. Tvůj příspěvěk mi nijak nevadí, ale v jednom krtka (a spol.) chápu = název klubu je HIFI & TOP AUDIO. Pro nás ostatní je tady klub [ low-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ... ]
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      TEDDYBEDDY: Vůbec netuším. Síťová pračka od Accuphase :/

      SVANC: To je úplně jedno, co je důvodem k reklamaci, podstatný je, že to je další věc, která se slepým testem nezjistí. Ani tak zásadní, jako je bručení trafa.
      Mimochodem, rozumím tomu správně, že při testu zesilovačů je při slepým testu dle nějakýho borca nutný do řetězce vrazit EKVALIZÉR a ještě ho pošavlovat?? Takže srovnáváš zvuk zesilovače A bez ekvalizéru a B s ekvalizérem? Tyvole, toto je čím dál lepší! Co bude příště? Budeš muset bej po čerstvé punkci ucha a nesmíš chlastat dva týdny před testem? Taky si myslím, že každej rozumnej člověk už musí chápat, jaká kokotina slepej test dle Svance je. Ekvalizér!!!!

      Je pravda, že výsledek slepýho testu komponentů jiných než beden je předem znám. Tisíckrát to bylo potvrzeno, nikdy to nebylo nepotvrzeno. A jdi už do prdele s kodekama, mě kodeky nezajímají, mě zajímá hifi, ne jeho pravej opak. Kodeky jsou určený k vytvoření dojmu, že neexistuje rozdíl mezi A i B, i když je v B vskutečnosti půl informace než v A, tak asi jsou tak rozdílný jak bedny a je namístě je testovat slepě tak dlouho, až ten rozdíl přestane bejt patrnej. Nemám ponětí, co kodeky, kodeky si řeš ty (pochopil jsem, že to je jedinej slepej test, kterej jsi kdy v životě udělal - takovej, kterej lze provést v pohodlí od klávesnice počítače). Kodeky mi jsou u prdele, vůbec nevím ani, co kodek je.

      Nevím, o čem to mluvíš, o jakým vyhození či co. Všechno na světě se testuje neslepě. Všechno. Opakuju - všechno. Možná ty kodeky, to fak nevím. Ale jinak všechno se testuje neslepě. Jiste se to testuje _i_ slepě, ale _hlavně_ se všechno testuje neslepě. Je to proto, že lidi nemají čas ani není účelný pořád a všechno řešit plentama.

      Příkladem s bzučíčím trafem bylo dokázáno, že slepej test nemá ani takovou rozlišovací schopnost, aby odhalil defektní přístroj. Dokonce se při něm musí použít ekvalizér. Čili se netestuje A vs. B, ale A vs. B+X. Neskutečný. A tohle někdo považuje za validní metodologii. Něco jak testovat dvě auto, rychlejší a pomalejší, a tomu rychlejšímu trochu přitáhnout ruční brzdu. Neskutečný. Jediná validní metodika.

      Obraťme list. Jak to teda bude s těma dvěma zapečetěnejma krabicema? Je to slepák?
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Náhodně a zřídka se objevující vada (např. bzučení trafa) je důvodem k reklamaci, nikoli argumentem proti slepým testům. A ta historka se zesilovači Audio Research D-400? Pokud skutečně slyšitelně jeden hrál měkčeji, klidněji a obecně přirozeněji než ten druhej, kterej zněl synteticky a tvrdě, pak by to přece bylo slyšet, aniž by člověk musel vědět, který z nich zrovna hraje. Nebo snad ne? :)
      Možná ten rozdíl skutečně existuje, třeba jako důsledek snahy výrobce o líbivější zvuk. To je také důvod, proč v Richard Clark Challenge musí být před porovnáváním zesilovačů splněny určité podmínky. Např. musí být vyrovnány kmitočtové charakteristiky třetinooktávovým ekvalizérem, přičemž testující osoba si může vybrat, zda jej chce zařadit do signálové cesty dražšího či levnějšího zesíku. Také hlasitosti musí být srovnány s přesností lepší než 0,1 dB. Nedodržení těchto popř. dalších podmínek při domácím testování skutečně může vést k závěru, že každý zesilovač hraje jinak. Nicméně naprostá většina zesilovačů nad pár stovek dolarů (údaj cca z roku 2000) tyto podmínky splňuje defaultně.

      Není pravda, že výsledek slepého testu je vždy předem znám, a nebude tomu ani proto, že to navzdory faktům opakuješ stále dokola. Uvedl jsem tady příklady, které dokazují, že slepý test je citlivější než neslepé popř. dlouhodobé testování bez možnosti přímého přepínání. Ať si každý udělá vlastní závěr, co má větší váhu - zda tyto dobře dokumentované příklady, nebo těžko ověřitelné historky z poslechu, při němž velmi pravděpodobně ani nebyly dodrženy výše uvedené podmínky.

      Už se to tu řeší léta a doteď jsi nenapsal jediný rozumný důvod, proč by se slepé testy neměly uplatňovat u zesilovačů, když např. u reprobeden a kodeků dávají jasné výsledky. O všech ostatních oborech, kde je nutné testovat pomocí lidských smyslů, ani nemluvě - s prací založenou na neslepém testování by tě odevšad vyhodili s posměchem. Historky založené na subjektivních pocitech můžeš opakovat v různých variacích a stále květnatěji, ale ani pak se nestanou validním argumentem. Všechno to tu zaznělo desetkrát dokola a rozumný člověk si může udělat názor sám. Kromě toho debata, ve které se jedna strana neustále tváří, jako by opakovaně prokázaná fakta nikdy nezazněla, nemá smysl.

      PS: Doporučuji alespoň druhý graf a poslední dva odstavce tady. Novinka to není, ale ty závěry platí stejně dnes jako kdykoli dříve.
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Nemáš nějaký tipy na síťový filtry místní provenience? Z ničeho nic mi už druhej měsíc vrací myčka i pračka do sítě praskání. Mám oddělenej audio okruh na samostanej kábl i jistič. Stávající filtrace paralerní Isotek/ Isoplug a sériově letitý čokl ESI s útlumem RFI 45-65dB.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Stejně je to zvláštní.

      Vlastníval jsem zesilovač DPA, kterýmu v náhodný doby bručelo trafo. Asi bylo špatně utažený nebo co, prostě reagovalo na ss složku sítě a bzučívalo. Někdy. Přes den to nebylo slyšet, protože okolní hluk to přerazil, ale některý noci nebo některý hodiny v noci bzučelo a jindy ne. Snažil jsem se korelovat s tím, jestli jede lednička u mě v bytě, jestli jede výtah v domě - nepřišel jsem na to. Asi by se to vyřešilo siťovou pračkou (dle svancologie zbytečný komponent), ale sám o sobě tohle ten zesilovač prostě dělal. Tato vada, která lze jasně slyšet ušima, by se v životě nezjistila slepým testem.

      Pak jsem vlastníval koncák Audio Research D-400, superskvělej koncák z ameriky. Kámoš ho měl taky, měli jsme oba dva úplně stejný zesilovače. Jen pro tu prdel jsme je zkusili porovnat u mě doma na Titanech - jaký bylo naše překvapení, když jeden hrál jinak než druhej! Jeden hrál měkčeji, klidněji a obecně přirozeněji než ten druhej, kterej zněl synteticky a tvrdě. To nám přišlo tak prčovní, že jsme ty zesáky vozili po dalších kámoších s dobrejma bednama, i jsme na to zvali ostatní hifisty z okolí, půjčovali jim to, stalo se to takovým malým brněnským pobavením na jedno léto. Samozřejmě jsme provedli zjišťovačku datumů výroby obou zesáků z jejich sériovejch čísel, volání do USA do firmy, nakonec jsme zjistili, že jsou od sebe vzdálený pár let a že mezi jedním a druhým firma změnila součástky v nějakým obvodu, už nevím v jakým. Byli tehdy v ARku dost překvapení, volávali jsme si pár měsíců, samotný je to zajímalo. Ani toto by žádnej slepej test nejspíš nezjistil.

      Su fakt opakovaně překvapovanej, že se někdo tvrdošíjně drží metodiky, která je z principu nastavená tak, aby znegovala to, co se takzvaně snaží zkoumat. Budeme měřit stupeň vyleštění chladiče procesoru skládacím metrem.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Ještě furt se snažíš jako validní testovací metodiku prosadit takovou, o které předem víš, jakej bude její výsledek? Skutečně? Já myslel, že přes to se dostal už Cimrman, když zjistil, že vyfukováním tabákového kouře do vody zlato nevznikne. Je potřeba to furt opakovat? Já nevím, nebaví mě narážet do zdi, ale jestli tebe takovej test uspokojuje, tak ho považuj pro mě za mě za validní a doporučuj ho lidem. Be my guest.

      Přesně tak bych to chtěl provést. Nějaký trust issues tady neřeš, tak to budou třeba zapečetěný krabice od rajčat se zavoskovanejma hřebíkovejma hlavičkama. Prostě dvě krabice, v nichž víme, že jsou dva rozdílný komponenty, a nedá se do nich podívat. Ty necháš někomu domů na test na libovolně dlouhou dobu, aby si je dle libosti přehazoval, porovnával atd. Nikdo nebude nic měřit, ostatně taky k čemu, když víme, že měření nekoreluje s poslechem. Dvě krabice a žádnej mamrd s dotazníkem a plentama u tebe v obýváku - ani ty u něj. Kvalifikuje to jako slepej test, daly by se takhle testovat komponenty namísto tvýho stress testu lidí?
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Na zmínky o chápání kašli... Úplně stačilo, jak jsi tu nedávno dost dlouho nebyl s to pochopit, že když test neodhalí rozdíl, nemusí to nutně znamenat, že neodhalil nic.

      A jak bys to chtěl s těmi krabicemi od bot prakticky provést? Jako že bys nám dal čestný slovo, že se do nich ani nepodíváš, ani si je nenecháš někým změřit? :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Stále nic nechápeš, pořád jen parkuješ.

      Obraťme list. Kdyby byly dva testované komponenty zabalené v krabicích od bot a nebylo vidět, co jsou zač, kvalifikovalo by to jako slepej test? Bylo by pak akceptovatelný nemít v baráku žádnýho zmrda s hadrem a muset během tří hodin vyplnit dotazník a namísto toho si s těma zesilovačema hrát, jakkoli je člověku libo?
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Nesmysl - pokud nejsi schopen poznat rozdíl ve zvuku na vlastních vybraných nahrávkách, na vlastním kvalitním zařízení a během několika hodin soustředěného poslechu, tak je jediný logický závěr - ten rozdíl prostě není poznatelný. To, zda ti např. zesilovač dlouhodobě "sedne", je ovlivněno i spoustou věcí, které se zvukem nemají nic společného.

      Pěkně to je vidět na tvé zmínce o tom, že aparaturu je potřeba zkoušet i "na navozeni atmosky pro mrdacku". Věř tomu, že ze spousty faktorů, jež toto ovlivňují, jsou nepatrné rozdíly v kvalitě zvuku na posledním místě. A s trochou nadsázky by se dalo usoudit, že když s tebou přítelkyně nechce píchat, je na vině nekvalitní zesilovač. V reálném světě ty důvody ale bývají jiné a se zesilovačem zpravidla nemají společného vůbec nic :).
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Moje dlouhodobá metodika je ekvivalentem toho, že auto potřebuješ otestovat na dálnici, na okruhu, na okresce, na parkovišti, na 20 hodin kontinuelního řízení i na objetí slalomu. Přesně tak se testuje auto (čti takto testuje auto potenciální kupec) - a nikdo ti nestojí za prdelí, aby tě kontroloval, jestli nepodvádíš na šikanách a neparkuješ na místě pro kárkaře.
      Naopak se auto netestuje parkováním do slotu.

      Tvůj slepej test je ekvivalentem parkování do slotu s policajtem na zadním sedadle.
      Můžeš proti tomu brojit, můžeš tady donekonečna casnovat tou Yamahou vs. Passem (kterej je šit bez ohledu na cenu, ale to tobě nemá cenu říkat, protože jsi v životě žádnýho Passe neslyšel), ale nic na tom nezměníš. Pro jedince kterej se snaží vybudovat hifi aparát a zjistit, co hraje nejlíp pro jeho ucho, je toto irelevantní. Stejně jako pro borca, kterej si kupuje auto, je irelevantní parkovat do slotu.

      Že celá ta metodika je dementní dokazuje i fakt, že díky její aplikaci zmateš testované jedince (sluší se připomenout, že se z toho stává test lidí, nikoli vín/aut/hifi) natolik, že přestanou poznávat šampaňský od tetry apod.

      Slepej test je skvělej na otestování lidí. I give you that. Je zcela k ničemu pro testování komponentů. Já se celou dobu bavím o testování komponentů.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Ta tvoje dlouhodobá metodika zahrnuje hromadu faktorů, které nemají se zvukem zhola nic společného. A dávala by shodné výsledky i tehdy, kdyby např. v drahém zesíku byly vestavěny střeva z toho levného. Jen bys to nesměl vědět, pochopitelně. Tady je přesná analogie s tím, že i levnější víno více potěší, je-li na něm drahá etiketa.

      Pokud během dvoudenního testování na kvalitním aparátu nelze poznat, který zesilovač je který, jak velké ty rozdíly mohou reálně být? A podotýkám, že jeden z nich byl prastarý integrovaný zesík, který byl levný už jako nový, tzn. ty (měřitelné) rozdíly zřejmě byly relativně velké. Dnes koupíš i za velmi rozumný peníz o dost lepší zesilovač, který se od naprosté špičky liší ještě daleko méně.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam