• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Přikládám ještě oficiální video.

    How Macallan built its new distillery
    https://www.youtube.com/watch?v=aJrV258u5SM


    SAMOUT: Dnes jsem dal druhou šanci té Glencadam 15yo. A ani napodruhé mne nepřesvědčila. Takřka žádná vůně, převážně hořko-kyselá chuť, v níž se toho moc neděje, a vyloženě dřevité dokončení. Evokuje mi Tomatin, Hazelburn (která je pro mne ale zajímavější svým charakterem) a Lowland whisky (Auchentoshan či Glenkinchie). A máš pravdu, voda jí vůbec nepomáhá. Ne, že by snad zkysla, jen je prostě pořád stejná.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: S časem na mne fakt chodit nemusíš. Jsem až pedantsky pečlivý při dodržování Ralfyho zlatého pravidla uvedeného i v záhlaví této diskuse. ;) Přičemž to je pro mne navíc časové minimum a povětšinou je nechávám ještě mnohem déle. Nedávno jsem si kupř. dával panák fantastické Compass Box Flaming Heart 15th Anniversary Edition (už jsem tady o ní psal) a jen bez použití vody jsem si ji užíval tři čtvrtě hodiny. Stejný čas pak s postupným rozkapáváním, čili dohromady 1,5 hodiny neskutečné zábavy s jedním jediným panákem whisky...

    Ale abych jen obecně nemlel, tu jsou mé koštovací poznámky:

    Vůně: Rašelina, zatuchlá zemina, lak na nehty, lák, doutnající uhlíky, fenykl, anýz, nakyslost, uzená makrela, bylinné bonbony, (s vodou) vinný ocet, celerová nať, pomerančová slupka, šalvěj.

    Chuť: Zázvor, káva, dřevitá kedlubna, slazené frapé, med, (s vodou) ovocná sirupovitost, lanýžová náplň, kávový likér, želatinoví medvídci, hřebíček, skořice.

    Dochuť: Bílá čokoláda, taniny, popel, mentol, sušená hruška, škrob (pudingový prášek), bylinný čaj.

    PS: Ne, že bych se jím řídil, ale teď čumím na Whiskybase, kde je čerstvě uvedeno, že Jim Murray dal téhle flašce 96,5/100 a vyhlásil ji Scotch Vatted Malt of the Year 2017. Můj oblíbenec Serge jí dal mnohem střízlivějších 91 a Ralfy taktéž 91.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Zajimavy, mne fakt chutna. Nicmene - zadna voda!!! Ani kapicku malinkou, je to fakt dulezity, pak zkysne a neni dobra. A dej ji cas na vydychnuti.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Tu Glencadam 15yo jsem teď ochutnal v rámci brněnského Whisky festivalu a musím říct, že tentokrát jsem rád, že jsem na Ralfyho slepě nedal a nekoupil si láhev stejně, jako v případě Glen Scotia 15yo. Glencadam mě prostě nebavila a porazil by ji i F.E.W bourbon, který jsem ochutnával hned po ní. A to bourbon whiskey jinak zrovna dvakrát moc nemusím. Tahle byla ovšem parádní.

    Nicméně část vzorku Glencadam jsem si odlil a ještě jí dám druhou šanci...

    SAMOUT: Jo, a tohle opatření má bohužel ten negativní důsledek, že se týká i aukcí. Ceny lahví tak nezačínají na nule, nýbrž dle obsahu alkoholu, resp. toho blbého koeficientu. Nepotěší. I když, poslední dobou se ty ceny v aukcích šplhají do takových výšin i za obyčejné OB, že to vlastně nakonec asi nemá nějak extra velký vliv. Blíží se prasknutí bubliny či nikoli?

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---

    Anonce na degustace v brněnském Whiskey baru

    11 hlasy od 11 respondentů
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      DARKRAZOR: Však v pohodě. Věc názoru. Pro mne tam nic přínosného nebylo. A dík za tu zmínku ohledně "reklamní série". Přivedla mne na myšlenku ankety.
      DARKRAZOR
      DARKRAZOR --- ---
      STEPNI_VLK: Hele já v tom podcastu nejedu, ale dovolím si zareagovat. Hodil jsem to sem především z toho důvodu, že jsem na to náhodou narazil na youtube a přišlo mi to zajímavé k tématu téhle diskuse. Zvlášť speciální plnění whisky, problematika no-age-statement NOS, vliv typů sudů na stařený destilát, Skotsko obecně.

      Vzhledem k tomu, že sem poslední tři měsíce nikdo krom tebe nepřispívá bych řekl, že je dobré protnout reklamní serii "Whisky baru který neexistuje" ;) a třeba to někomu zajímavé přijde.
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      DARKRAZOR: Je to dlouhé jak pohádka, spousta keců a v podstatě nic moc zajímavého nebylo řečeno. Vlastně jde hlavně o "produkt" a spoustu marketingových žvástů a reklamy kolem něj. 40 minut mi bohatě stačilo...
      DARKRAZOR
      DARKRAZOR --- ---
      Zvukoprostor - Ep. 5 - Petr Chotěbor
      https://www.youtube.com/watch?v=vPXUCgNNi6A
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      Pro případ, že by někoho zajímalo, jak vypadá nová palírna Macallan 2:

      Aqvavitae - Inside the New Macallan Distillery
      https://www.youtube.com/watch?v=PL_wRtXke_s
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      SWIST
      SWIST --- ---
      STEPNI_VLK: Heh, zrovna v sobotu jsem u vás byl.. Pěkný podnik. :)
      29219
      29219 --- ---
      Are We Gonna Survive Drinking This? (100 Year Old Whiskey)
      https://www.youtube.com/watch?v=qF0zM5MlmCw
      EARL
      EARL --- ---
      Odpoledne to nahodou docela slo...
      SAMOUT
      SAMOUT --- ---
      EARL: Tak aspon clovek nema vycitky kdyz celou dobu sedi nekde vevnitr a chlasta degustuje :-).
      EARL
      EARL --- ---
      Jinak navstevu Islay muzu jenom doporucit, je tu moc hezky:-)


      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      Vřele doporučuju k přečtení!

      How do storage conditions affect whisky? | Scotch Whisky
      https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/
      There are certain ‘rules’ when it comes to storing whisky, but what happens to the liquid if you ignore them? A group of whisky enthusiasts conducted an experiment to find out. David Tjeder reports.
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      EARL: V tomhle tě zklamu. Na to jsou tu jiní experti. Já ve Skotsku prozatím nebyl, ačkoliv se na to rozhodně chystám. Nicméně být tebou, rozhodně bych neminul palírnu Kilchoman.
      EARL
      EARL --- ---
      STEPNI_VLK: Btw, raselina... Nemas nejaky osobni zkusenosti z Islay? Jedu tam na vikend, tour mame zamluvenou v Ardbegu a pak asi budeme jen chodit po destilerkach a ochutnavat. Nabizi se samozrejme Lagavulin a Laphroaig, pak jsem premyslel o Port Charlotte a Bowmore... Nebo je neco jinyho, co bych rozhodne nemel minout? Diky
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      Dobrý článek pro ty, kteří si stále nejsou jisti tím, zda-li přidávat vodu do whisky či nikoli. Dokonce i s dvěma příklady degustačních poznámek kontra ředění na konci.

      Adding water to whisky | Scotch Whisky
      https://scotchwhisky.com/magazine/features/7833/adding-water-to-whisky/

      Whisky comprises alcohol molecules, water molecules and various flavour compounds, which arrange themselves in a particular aggregation or ‘pattern’. However, when water is added and the alcoholic strength changes, so does this aggregation, which in turn alters the flavour profile. But exactly why and how this process operates is still not fully understood.

      ‘Alcohol can “drown out” certain flavours in a whisky, and prevent them from being discerned, but adding water – and so lowering the alcoholic strength – makes more flavours more visible,’ says Gordon Motion, Edrington’s master blender.
      ...
      Adding water can also have a significant effect on peated malts. ‘A higher alcoholic strength can subdue smokiness, and adding some water really releases the smoky character,’ says Stuart Urquhart, whisky supply manager at Gordon & MacPhail.
      KAKIHARA
      KAKIHARA --- ---
      AWIQQ: Konkrétně 1dl bych neřešil a vypil...
      AWIQQ
      AWIQQ --- ---
      Ahoj vsem, nemate nekdo zkusenost jak dlouho vydrzi whisky prelita do lekovky (konkretne 1dl), aniz by se bejak vyrazne zmenila? Predem diky.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam