• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jj souhlas) nebo treba suseny ovoce, orisky... a ted jedu v hruskach) nebo si upict neco zdraveho;) pak tu mam ale darovany vyborny domaci marmeladky a pampeliskovej sirup (mnammmm) nebo semtam neco z mistni pekarny, ale vseho s mirou) jinak ja po cukru nejak ultra (uz) netouzim a nechybi mi, ale obcas si telo rekne, no... a taky semtam si rikam, ze po tech sladkejch (+tucnejch) pecivkach treba priberu))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: jj, mně docela funguje i něco slaného, když mám chuť na sladké...
    Jinak chuť na sladké může být také nespecifický (či spíše nespecifikovaný) požadavek těla po nějaké karentní látce. Akorát se ten signál blbě čte...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: sam nevim jestli uz jsem si odvyknul. tak pred rokem jsem zacal cejtit, ze cukr je pro me fakt neprospesnej. sice si ho primo nedavam do niceho, ale porad jsou tu buchty od babicky:) ruzny susenky, marmelady, kupovany jidlo a pecivo...
    vyvoj je u me asi takovej, ze postupne se snizuje potreba toho cukru, jak telo rika stale duraznejsi NE :) posledni dobou je to takovej docela blbej telesnej pocit, hlavne z vylozene cukrem doslazovanejch pochutin treba. kdyz mam chut na sladky, resim to stavou z jablecnyho koncentratu, ovocem, nebo trochou javorovyho sirupu kdyz je nejhur :) dalsi trik je dat si misto sladkyho treba kysany zeli, okurky, nebo tempeh ci trosku misa nebo miso natto. anebo se pripadne hodne napit vody a jit se projit :)
    AKAM
    AKAM --- ---
    VODA: Dík. Stejně bude nejlepší to vyzkoušet :)
    VODA
    VODA --- ---
    AKAM:myslí se tím spíš čaje čené a zelené, které jsou hodně stimulační nebo silné bylikové nálevy...možná bych dala přednost slabému a teplému čaji bancha, než vodě z kohoutku třeba v olomouci, kde poslední dobou tak neuvěřitelně smrdí chlorem, že se nedá pít.
    AKAM
    AKAM --- ---
    VODA: jj, mě právě přijdou ty čaje dost podobné. Jen jsem různě čet, že při půstu čaje radši ne, tak by mě to právě zajímalo.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak ještě k sladkému - tohle video - paní Terešová mě úplně dostala :) - http://www.cestyksobe.cz/serialy/makrobiotika/makrobiotika/829.html?quality=low
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jsem vcera prozkoumala stranky a diskuze na makrobiotika.info
    je tam toho mraky teda musim rict
    a porad narazim na jednu vec

    vsude se pise, ze obiloviny a ovoce nekombinovat, nicmene porad narazim zejmena na sladke recepty - jahly plus ovoce. Ruzne kulicky a tak, toho je spousta
    VODA
    VODA --- ---
    AKAM: já myslím, že je to celkem jedno, bancha jsou především lístečky, hojicha hlavně části stonků a řapíky, které se po dosušení ještě praží. oba mají malý obsah kofeinu (hojicha ještě mín, vyrabí se z banchi pražením), proto jsou vhodné na běžné pití a vaření
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Nenapínej :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: s cukrem a citrónem! .)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: a co teprve pigy čaj:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: a co teprve kukicha! ,)
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Mohl bych vědět, proč zrovna bancha? A co třeba hojicha?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: jj, rozumím. To už si musí každý určit sám, co je pro něj vhodné. On je při půstu taky zvlášť důležitý záměr a stav ducha :)
    A btw. makrobiotika je slabý a mladý odvar z tcm ,)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: to si sice odpočinou od soli sa cukru, zároveň však vitální energii čerpáš právě z ledvin a když jí tam není na rozdávání, je lepší nehladovět. vychazím jen z toho co mi řekl můj TČM poradce, stejně tak mi na zimní období doporučil silný vývary především z hovězích kost. Jak je známo, v tomhle se makrobiotika a čínská medicína rozcházejí. osobně si vytahuju z obojího to, co mi dělá dobře.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: tak jednou za čas, zvlášť třeba v létě, je půst (1-3 dny) jen o vodě (nebo se dá pít třeba bancha) docela fajn... ledviny si naopak odpočinou od soli a cukru, jen je to chce v případě že je chladněji trochu zahřívat zvenku... nějakou dekou nebo čchi-kungem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: hele zkus to na sobě, chvíli ten bílý (nebo i hnědý) cukr nejíst... v případě potřeby zakousnout jablko nebo jiné ovoce a jinak to nechat... i pár dní Ti nabídne docela zajímavé informace, co to s tělem dělá nebo nedělá... ono je to (docela pochopitelně, viz tcm) spojený i se střevama, respektive osa mozek - tenké střevo, jako párové orgány... cukr zpomaluje vylučování odpadu ze střev (obecně, samozřejmě je to v reálu složitější), tak co tak asi může dělat s mozkem :o)
    Jinak je to taková bílá zhýralost, protože cukr je palivo pro mozek, který normálně tělo musí vyštípat a vyrobit z jiných druhů sloučenin, takhle to dostává rovnou a přímo (akorát se to přefiltruje přes játra).
    VODA
    VODA --- ---
    TAJAK: K půstům o vodě jsem trochu skeptická, oslabuješ si ledviny, pokud máš dobrou konstituci, jistě to nepocítíš, ale osobně si dělám raději rýžový dny

    úplně se mi z těch debat o kyselým zbíhají sliny, kdyby se toho mohlo sníst kilo denně, neměla bych problém, ale darjeel mě poučil, že kvašený odvápňuje kosti:) na pickles nemám žádnou speciální nádobu, tlačím zeleninu do sedmiček flaškou od vína, aby se mi pickles vlezlo do ledničky, nejraději mám brokolicový s mrkví a zázvorem a novej objev luxusní chuťi: červená řepa i s listama, celer, hořčičný semínko - nastrouhaný nahrubo, tlačený
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    S cukrem je to mor, je všude a ve všem a příjde mi, že se jeho koncentrace ve výrobcích zvyšuje, ale to je možná tím, že jsem na to odvyklý.

    Mně na odvyknutí pomáhá jednoznačně prostředí, kde cukr není tak snadno k dostání, pak se stačí jen trochu hlídat... a opravdu tělo během pár dnů naskočí na úplně jiný "rytmus bytí", mnohem funkčnější a radostnější. No dneska jdu v mezičase upéct buchtu s kukuřičným sirupem (sladěnku neměli), to je docela fajn varianta, když má člověk chuť na sladké :o)

    TAJAK: ad úzkostné sledování... to už před drahnou dobou říkal Kerray, že mb je v podstatě o tom co nejíst, než co jíst. Podobně jsem na to narazil u jiného id ohledně informací, něco ve smyslu, že je důležitější vědět, co nepotřebuji nebo nechci vědět, než to co potřebuji vědět... holt dnešní doba je úplně otočená oproti dřívějším časům; dříve člověk rval z náručí přírody potraviny a plody a bojoval o to, aby měl vůbec dostatek pro všechny ve vesnici a dneska je to přesně naopak, spíš se musíme rvát sami se sebou, aby jsme si toho nebrali zbytečně moc... a i tak to děláme.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    TAJAK: jak moc negativni dusledky ma?Krome niceni zubu?Jinak tyden bez cukru si nedokazu predstavit a to si myslim,ze zavisly nejsem. A napr. k puerhu se sladke jist ma....
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    TADEAS: No jo, cukr, to je svinstvo prvního řádu, nenápadná droga, na které si (většinou nevědomky) sviští většina obyvatel. Uvědomění si toho, že jde vlastně o závislost, může být pro mnohé překvapivá.

    Stačí si zkusit nejíst cukr jeden týden, to pak člověk pozná, o co jde...:)

    Málokdo si dokáže uvědomit, jak velký negativní vliv má bílý cukr nejen na tělo, ale i na psychiku člověka.

    Ty máš nějaké rady, jak se závislosti zbavit? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam