• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: to se nesmí přehnat nic...
    jj, jakože chybějící... třeba nějaký minerál nebo vitamín
    KAREN: nepřibereš :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jj souhlas) nebo treba suseny ovoce, orisky... a ted jedu v hruskach) nebo si upict neco zdraveho;) pak tu mam ale darovany vyborny domaci marmeladky a pampeliskovej sirup (mnammmm) nebo semtam neco z mistni pekarny, ale vseho s mirou) jinak ja po cukru nejak ultra (uz) netouzim a nechybi mi, ale obcas si telo rekne, no... a taky semtam si rikam, ze po tech sladkejch (+tucnejch) pecivkach treba priberu))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: jj, ale nesmi se to s tim slanym prehnat ;) ... kazdopadne je to porad takovy balancovani a vyvazovani neceho nekde jinde. kdybych byl schopnej to rovnou nevychylit, to by bylo hezky. ale asi by to potom nebyla takova zabava :))

    karentni?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: jj, mně docela funguje i něco slaného, když mám chuť na sladké...
    Jinak chuť na sladké může být také nespecifický (či spíše nespecifikovaný) požadavek těla po nějaké karentní látce. Akorát se ten signál blbě čte...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: sam nevim jestli uz jsem si odvyknul. tak pred rokem jsem zacal cejtit, ze cukr je pro me fakt neprospesnej. sice si ho primo nedavam do niceho, ale porad jsou tu buchty od babicky:) ruzny susenky, marmelady, kupovany jidlo a pecivo...
    vyvoj je u me asi takovej, ze postupne se snizuje potreba toho cukru, jak telo rika stale duraznejsi NE :) posledni dobou je to takovej docela blbej telesnej pocit, hlavne z vylozene cukrem doslazovanejch pochutin treba. kdyz mam chut na sladky, resim to stavou z jablecnyho koncentratu, ovocem, nebo trochou javorovyho sirupu kdyz je nejhur :) dalsi trik je dat si misto sladkyho treba kysany zeli, okurky, nebo tempeh ci trosku misa nebo miso natto. anebo se pripadne hodne napit vody a jit se projit :)
    AKAM
    AKAM --- ---
    VODA: Dík. Stejně bude nejlepší to vyzkoušet :)
    VODA
    VODA --- ---
    AKAM:myslí se tím spíš čaje čené a zelené, které jsou hodně stimulační nebo silné bylikové nálevy...možná bych dala přednost slabému a teplému čaji bancha, než vodě z kohoutku třeba v olomouci, kde poslední dobou tak neuvěřitelně smrdí chlorem, že se nedá pít.
    AKAM
    AKAM --- ---
    VODA: jj, mě právě přijdou ty čaje dost podobné. Jen jsem různě čet, že při půstu čaje radši ne, tak by mě to právě zajímalo.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak ještě k sladkému - tohle video - paní Terešová mě úplně dostala :) - http://www.cestyksobe.cz/serialy/makrobiotika/makrobiotika/829.html?quality=low
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jsem vcera prozkoumala stranky a diskuze na makrobiotika.info
    je tam toho mraky teda musim rict
    a porad narazim na jednu vec

    vsude se pise, ze obiloviny a ovoce nekombinovat, nicmene porad narazim zejmena na sladke recepty - jahly plus ovoce. Ruzne kulicky a tak, toho je spousta
    VODA
    VODA --- ---
    AKAM: já myslím, že je to celkem jedno, bancha jsou především lístečky, hojicha hlavně části stonků a řapíky, které se po dosušení ještě praží. oba mají malý obsah kofeinu (hojicha ještě mín, vyrabí se z banchi pražením), proto jsou vhodné na běžné pití a vaření
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Nenapínej :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: s cukrem a citrónem! .)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: a co teprve pigy čaj:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: a co teprve kukicha! ,)
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Mohl bych vědět, proč zrovna bancha? A co třeba hojicha?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: jj, rozumím. To už si musí každý určit sám, co je pro něj vhodné. On je při půstu taky zvlášť důležitý záměr a stav ducha :)
    A btw. makrobiotika je slabý a mladý odvar z tcm ,)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: to si sice odpočinou od soli sa cukru, zároveň však vitální energii čerpáš právě z ledvin a když jí tam není na rozdávání, je lepší nehladovět. vychazím jen z toho co mi řekl můj TČM poradce, stejně tak mi na zimní období doporučil silný vývary především z hovězích kost. Jak je známo, v tomhle se makrobiotika a čínská medicína rozcházejí. osobně si vytahuju z obojího to, co mi dělá dobře.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: tak jednou za čas, zvlášť třeba v létě, je půst (1-3 dny) jen o vodě (nebo se dá pít třeba bancha) docela fajn... ledviny si naopak odpočinou od soli a cukru, jen je to chce v případě že je chladněji trochu zahřívat zvenku... nějakou dekou nebo čchi-kungem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: hele zkus to na sobě, chvíli ten bílý (nebo i hnědý) cukr nejíst... v případě potřeby zakousnout jablko nebo jiné ovoce a jinak to nechat... i pár dní Ti nabídne docela zajímavé informace, co to s tělem dělá nebo nedělá... ono je to (docela pochopitelně, viz tcm) spojený i se střevama, respektive osa mozek - tenké střevo, jako párové orgány... cukr zpomaluje vylučování odpadu ze střev (obecně, samozřejmě je to v reálu složitější), tak co tak asi může dělat s mozkem :o)
    Jinak je to taková bílá zhýralost, protože cukr je palivo pro mozek, který normálně tělo musí vyštípat a vyrobit z jiných druhů sloučenin, takhle to dostává rovnou a přímo (akorát se to přefiltruje přes játra).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam