• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    LINKOS: což by mohlo přijít dřív, než čekáš :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: az pirati prosadi legalizaci,tak ty uz budes kandidat na prezidenta...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: aby lidi zvedli zadek a šli něco vetovat, tak ten zákon musí mít pro ně nějaký emocionální obsah a nějaký jasný model zneužití, který je snadno medializovatelný.

    (paradoxně, dovedu si představit, že Piráti prosadí ve Sněmovně plnou legalizaci konopí a lid s trvalým bydlištěm co nepotřebuje voličské průkazy pak zvedne zadky a půjde jim to vetovat...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to neni pravda - mimo jine uz moznost vetovat jakykoliv zakon je zrovna priklad veci, kde casto je potreba vecem porozumnet (a jinak, nez casto prekrouti media) a obecne zakonodarna aktivita lidu. Opatrne ten pristup rozhodne neni, tak jak je publikovan. Toho fuhrera mas na odkazu taky, dokonce na urovni justice... takze bez respektu k nejakemu demokratickemu rozdeleni moci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pláčeš na nesprávném hrobě. Piráti podporovali "opatrné" referendum - o tématech které se opravdu dotýkají všech občanů a není potřeba jim nějak do hloubky rozumět. Ne nutně nějakou drastickou verzi (typu že Okamuru lid jmenuje fuhrerem, apod.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: ...ale ucit plavat tak, ze dotycneho hodis doprostred oceanu stastny napad opravdu neni ;-) U nas se poradne nezvladly ani refernda mistni, ale uz je chceme tlacit na celostatni uroven, tedy tvym slovnikem z nadrze na navsi rovnou na more.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: A já si zas myslím, že pokud se chceš naučit plavat, musíš do hlubší vody. V brouzdališti se to nenaučíš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: Me v nem vitat nemusis. Diskuze se vraci okruhem na zacatek cele debaty a jsme u jednoho z duvodu, proc do dnesniho sveta obecne referendum neni vhodnym nastrojem. K tomu je treba (po vzoru tech Svycaru) postupne dospet.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Vítej v současném světě :-))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: smerovat medialni propagandou... aneb vitejte v padesatych letech minuleho stoleti. Pripadne v letech tricatych tehoz stoleti. Oboji ma v zasade stejny zaklad, medialni propaganda jela na plne obratky, flustrovany lid skocil na lep - samozrejme, ze si to puvodne zvolil... a dusledky byly celospolecensky fatalni. Chytri lide (kterych je vzdy mensina) koncili v lepsim pripade v pracovnich lagrech, kde jim "lid" rukou casto neprilis vzdelaneho udernika vstepoval do hlavy ty "vetsinove" spravne hodnoty.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Ale právě tyhle 25letá ucha se dají snadno směrovat mediální propagandou - na rozdíl od starší generace, která s tím už má zkušenosti.
    A média jela většinu volební kampaně na vlně Drahoš je náš kandidát, Zeman už umírá. Bez toho by se zrovna Drahoš vůbec do druhého kola nedostal, byli tam schopnější.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a je to tu zas :) Referendum podle Svycaru, soudce z lidu podle Americanu... aneb vytrhame dilci atributy z kontextu celeho mistniho zrizeni, nejak to zmatlame do sebe a ono to nejak dopadne, zejo... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ono je to složitější. Dělba moci neznamená, že soudní moc vychází sama ze sebe a stojí mimo jakékoliv zpětné vazby. (Srovnej třeba s USA a jejich povinnou účastí občanů v porotách, apod. ... ne že bych tady chtěl to samé, ale...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: 25 az 30 -lety ucho fakt komunismus nezazilo... To je prave jeden z tech rozdilu proti Svycarsku, kde ta vychova i smerem k demokratickym hodnotam je dlouhodobe jinde. Demokracie ma sva pravidla - pocinaje respektem k delbe moci, a to u nas od padesatych let minuleho stoleti nefunguje a porad jsme se z toho nevyhrabali. Ne, to neni jen o volicich...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Takže voliči se ti nelíbí :-)
    Tak to máš těžký, demokracie není o tom, že budeš voliče převychovávat, aby volili tak, jak ty to považuješ za správné. Navíc většina těch voličů, kteří se ti nelíbí, ty "novodobé dějiny státu" prožila na vlastní kůži - oni se o tom nepotřebují učit ve škole.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: zamysli se nad tou pasazi o vzdelani a snad ti to dojde.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: "Zkusenost s primou volbou prezidenta u nas je sama o sobe varovanim."
    Můžeš to nějak rozvést - co se ti konkrétně nelíbí na české přímé volbě prezidenta? Kandidáti? Volební kampaň? Voliči?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Svycarsko je ponekud jinde, nemyslis? Nelze prevzit jednu vec vytrzenou z kontextu (celeho tamniho systemu), a tu zbesile aplikovat. Zkusenost s primou volbou prezidenta u nas je sama o sobe varovanim. Nase demokracie k tomu proste jeste nedospela, nejdriv je treba intenzivne zapracovat jinde - mimo jine na edukaci. Novodobym dejinam statu se ucebni osnovy stale vyhybaji, jako cert krizi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: cywe, takže Švýcarsko, pravzor komunismu :-) (ostatně, Lenin tam žil a zřejmě se inspiroval :-))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: tak nepis nesmysli
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: to pise nekdo kdo rika, si plete referendum s diktaturou proletariatu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam