• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Pokud bude rozložení sil v parlamentu jednoznačné (100+ hlasující spolu), tak Zeman ničemu nezabrání, nanejvýš to může pozdržet.
    Ale pokud to jednoznačné nebude, tak je pánem on.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jako varianta, že by se opoziční bloky nějak dohodly s Přísahou, která bý shrábla ministerstvo vnitra, je taky zajímavá, ale může to zablokovat Zeman tím, že natruc jmenuje jen Babiše coby "vítěze voleb".... v tom případě se může stát, že zvolíme parlament, který nebude schopen ničeho jiného, než se jen sám rozpustit... nebo trpět Babiše do konce Zemanova volebního období a pořád něco honit přes Ústavní soud...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: Já si myslím, že Spolu se udrží převážně pohromadě, ale současně se objeví noví VkMl a strašně důležitě vysvětlí, jak s Piráty prostě ne. Zajímavá varianta ale je, že kromě ANO a SPD fakt propadnou úplně všichni... proto tam leze ta Přísaha, aby to těm odpadlíkům nebylo trapné, prohlásili by, že uvěřili Přísaze a vstoupili by do jejího klubu (bez příslušnosti ke klubu je poslanec dost nahouby, a myslím, že situace, že by v paralamentu nečekaně byly jen 4 strany - a i to se může stát, byl by to protiklad proti minulým 10ti - by těm odpadlíkům příjemná nebyla, zatímco Přísaha bude hrát roli takových pěkných "poslanců anonymous", takže to mediálně nebude vypadat tak blbě, jako přestup přímo k ANO...)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Nemá moc smysl po volbách přemýšlet o předvolebních koalicích.
    Pokud bude mít těhle 5 stran mít dohromady přes 100 poslanců, bude to 5-stranná debata (a případná vládní koalice), ne 2-stranná. A každá z těch stran si bude chtít prosadit svoje.
    Chápat třeba Spolu jako jednotnou koalici mající nějaký společný povolební program je utopie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIRIX: Prima News? Fajn...

    "když se podíváme na výsledky voleb z roku 2017 v Ústeckém kraji, vidíme, že ANO mělo kolem 40 procent a Piráti kolem 8 procent"

    Jenže když se podíváme na výsledky voleb z roku 2017, tak vidíme, že ANO mělo prakticky 3x tolik prakticky ve všech krajích. Od té doby se situace změnila...

    Ano, třeba Lovosice jsou Agrofertov, tak nějak z logiky věci. Ano, porazit Babiše v jeho domovském kraji je důležité a symbolické a na české politické scéně není jiná osobnost, která by si na to mohla troufnout. Ano, svou roli tam hraje i to, že Ivan má mezi Piráty přeci jen spíš ty levicovější postoje, než řada jiných...

    Předvolbení průzkumy se dělají nějak celostátně vážené, nevím jestli existují i po jednotlivých krajích. Odhadoval bych si, že letos by to v tom Ústeckém kraji vyšlo dost natěsno... a Babiš si určitě dělá svoje průzkumy...

    Obecně je ale vlastně jedno, jestli Ivan Babiše nějak porazí, ať už na preferenční hlasy nebo v počtu odevzdaných lístů pro strany. Stejně se očekává povolební koalice a tam bude třeba dost zajímavý souboj Víta Rakušana s ODS o post ministra vnitra. Ivan v tomhle "2.kole porážky Babiše" hraje spíš roli maskota. V první fázi je důležité aby obě koalice dohromady měly přes 100 poslanců (a to pokud možno více, než 101, protože o pragmatičnosti poslanců za ODS si nedělám nejmenší iluze... klidně se podaří, že Fiala sice slovo dodrží, ale uprchnou mu pod záminkou "zachraňování země před neomarxismem" 2-3 poslanci k Babišovi s SPD a bude vymalováno). V druhé fázi pak jde o to, která z koalic bude mít silnější slovo... zatím je souboj vzácně vyrovnaný a tak trochu se obávám, že těsně před volbami se obě koalice nakonec vrhnou na sebe a zase jedno se bratrské vojsko pomorduje s panskou jednotou u Lipan a smát se budou cizáci (doslova cizáci, oba - Babiš i Okamura :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak bylo schváleno, že Pirátský Institut se bude jmenovat “Institut π, z.ú.” -pí, symbol kruhu.... což je mimochodem hezká narážka na chození v kruhu, které nakonec je nevyhnutetlným osudem demokracie :-) Hlasování jsem nějak přehlédl, ale nakonec dopadlo tak, jak bych hlasoval i já, tak jsem spokojen. Jsem celkem rád, že se to stihlo před volbama, protože třeba si média konečně všimnou, že tu bude pirátský think tank a bude spousta legrace :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ICARUS: no jo, ale od koho, zná tě pod přezdívkou? Petra Viletu považuji za svého velkého učitele v oblasti grafomanství. A jinak podle mě je neziskové, dobrovolné grafomanství silně podceňováno jako mediální forma alternativní k výžblentům placených pisálků médií ovládaných holdingem. Samozřejmě, zatím jsem v Pirátech ve vnitřní opozici, ale přijde čas, kdy se grafomanství stane relevantní politickou silou!
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    XCHAOS: Je rozdíl mezi zasvěcenými úvahami a grafomanským komentováním úplně všeho. Že pozdravuju Viletu.
    OTZ
    OTZ --- ---
    XCHAOS: no, stejne jako "objem" lidi..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ:
    OTZ: hele, já přesně nevím. ale ten objem dopravy stejně nemůže růst donekonečna..
    OTZ
    OTZ --- ---
    jako nejakej navrat k cestam pro kone by asi rad malokdo. a kolem dalnice muze bejt treba pole ne.
    OTZ
    OTZ --- ---
    XCHAOS: no a co teda bude misto toho? koleje, vzduch, voda..? porad to cargo (osobni si vzdycky cestu najde, toho bych se nebal) bude potreba nejak prepravit...i kdyz to bude nejdriv za 100 let, takze mi to muze bejt jedno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ: hele, je to složitější problém. např. elektromobily mají výraznější úspory ve spotřebě při nižší rychlosti, než auta se spalovacími motory.... tzn. motivace k rychlosti může klesat, třeba u delších tras, kdy o to dýl budeš dobíjet. ale to by samo o sobě dálnice nezrušilo, ale je tam milion faktorů, třeba že ekonomicky dálnice region, který protnou, ne vždy pozvednou. pozemek přímo podél dálnice prodáš možná na logistický centrum (když je blízko existu), ale na bydlení už nikdy. tzn. diskutabilně zhodnocujou nějak pás, co je tak tak asi 2-10 km podél dálnice, to jo, ale znehodnocujou co je těsně podél nic, a tím, že všechna doprava jen prosviští, tak mizí veškerá ekonomická aktivita, která souvisela s dopravním ruchem: v době těsně před dálniční třeba benzínové pumpy, autoservisy, motorosty, ještě ve starší době před tím do ekonomiky patřily zájezdní hostince apod.

    fakticky zrovna v tomhe klubu je docela tabu to řešit, ale dálnice fakt nejsou univerzální řešení budoucnosti dopravy. samozřejmě, že tu nějaký čas s námi budou, ale podle mě u nás se budou dokončovat až v době, kdy v Západní Evropě ty první už místo oprav začnou rušit...
    OTZ
    OTZ --- ---
    JIRIX: jedno po druhym, nejdriv spaceX, potom starlink, potom se uvidi.. :D
    OTZ
    OTZ --- ---
    XCHAOS: nejak si nedovedu predstavit moment, kdy budou dalnice out. jako az bude vsude hyperloop? :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: dokonce si myslím, že si zopakujeme Stalinův pomník - tedy dodělat něco zrovna ve chvíli, kdy to už bude skutečně out. Asi dálnice a asi další JE..
    KEB
    KEB --- ---
    OTZ: ne to dopadne tak jako všude jinde, až po deseti letech navíc a dvojnásobně předřazeným rozpočtu upoceni dostavime nový blok, bude to nejdražší výrobna El. V Evropě
    OTZ
    OTZ --- ---
    KEB: mno a mezitim..

    Jaderná fúze – budoucnost energetiky
    https://youtu.be/cW2VZQuQtC0


    at si u sousedu postavi vetrniku a solarnich panelu treba pres pul plochy statu. ja doufam, ze tady se s koncem uhli zacnou stavet tokamaky (i kdyz realne se sotva zacne kopat Dukovany IV.).
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    The Pirate Party: Could They Win in the Czech Republic & Across Europe? - TLDR News
    https://www.youtube.com/watch?v=9uU8mr4j-q0
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KEB:
    KEB
    KEB --- ---
    KRAMERIUS: obrovský množství elektřiny vyvážíme, ale levná tu není. To že tahle země nemá nic co by připomínalo energetickou koncepci pro 21. Století rozhodně není chyba pirátů.

    Všichni kolem nás budují oze, ale mi budeme stavět jádro. Až se zase probereme z letargie, bude už pozdě jako vždycky. Říká se tomu česká Cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam