NIEKT0: problém se zastupitelskou demokracií je ten, že můj hlas může být stranou vnímán jako bianco šek, ale mandát jsem jim dal, aby prosazovali to, co slibovali. a když se podle mého názoru nezhostí tohoto úkolu vlastním rozhodnutím, ať už demokraticky či ne, příště jim mandát nedám, nebude proč.
od pirátům jsem čekal více z té jejich propagované politické agendy, která byla velmi dobrá, a méně té naivní a netaktické otevřenosti, která před těmito volbami tak nepěkně vyhřezla. politika není černobílá a přílišná otevřenost je sebezáhubná. a to opomíjím neprofesionální předvolební kampaň, která by rozbrečela i cynika.
aplikovat demokracii všude vyžaduje výrazně jiné sociální prostředí než to, ve kterém se nacházíme dnes. proto beru spíše zastupitelskou a ne přímou demokracii. aplikovat demokracii při každém rozhodování může být sakra dvojsečné, viz dnešní situace s očkováním.
v politice dávám přednost částečně centralizovaným stranám, které nepůsobí na venek jako chaotické tornádo. piráti to do teď nějak zvládali, ale teď, když jde o lámání chleba, si imho sami hází klacky pod nohy. jeden by od břitkých analytiků čekal připravené strategické scénáře a ne tápání "co teď budeme pro bohy dělat!".
já bohům žel nemám k pirátům alternativu, jako liberál mírně nalevo od středu si nevyberu. zelení jsou neschopní lůzři, i když agendu mají ok. lidovci, topkaři či stanovci zas moc všehoschopní a mají v tom mixu příliš pravicové nesolidárnosti. socdem byla jen parta vychcaných šíbrů, co se sociální politikou nic společného neměli. modří ptáci jsou pro mě nevolitelná nahnědlá parta. kdyby se ti zelení zbráborali a začali se chovat jako někdo, kdo ví, co chce, byli by to oni, ale tomu nevěřím. nezbývá mi než jako volič pirátů, co umí i kroužkovat ;-) doufat, že se děvčata a hoši od pirátů seberou a začnou místo zmateného pobíhání sem tam něco dělat.