KEDRIGERN: tak minimálně marketing se letos projevil jako dost neefektivní. nájem prostor je relativní u strany, která klíčová rozhodnutí dělá v online hlasování a v podstatě se nepotřebuje sejít ani v hospodě. Atd. apod.
Co se zaměstnanců týče, tak je to asi relativní. Je pravda, že ty samotné kauce, když jsou volby jen jednou za 4 roky a není jich tolik, zas tak velkou část těch dotací nepoberou, na ty kauce jsme měli ještě jako mimoparlamentní strana.
V jistém smyslu, určitě existují lidi, kteří se ve stávajícím ekonomickém ekosystému Pirátské strany a jejích státních příspěvků docela dobře zabydleli a vlastně by jim role jakési trvalé opoziční strany bez skutečného rizika odpovědnosti, která má jistých svých 1.5-3%, docela vyhovovala. Ale já se obávám, že taková strana reálně nemůže změnit vůbec nic a ty hlasy by po čase stejně přelily jinam, kde by ty voliči viděli aspoň nějaký výsledek.
Dalibor Záhora má jistě pravdu v tom, že voliči tomu vůbec nerozuměj a že jsou něco jako publikum na představení. V zásadě tím uhodil hřebík na hlavičku v tom, že demokracie je u nás z velké části jen jakési divadelní představení a že skutečná rozhodnutí se dělají jinde - to je stejná paranoia, jakou mají alt-right a Trumpisté, mimochodem... má ovšem pravdu v tom, že dnes je to spíš konkurs na ty, které z průšvihů bude možné obvinit. Někteří mladší členové jsou dost chytří, aby to věděli, tuší v tom předčasný konec své politické kariéry a vrhají se k záchranné brzdě.
Skutečná politika a "radikální opoziční divadlo" by skutečně byly dvě různé věci, já byl před těmi 12 lety určitě motivován spíš jako rozhněvaný mladý muž, co se chtěl účastnit radikální opozoční show a stávající strany mu v tomhle směru nic nenabízely... ale to zkrátka nejde dělat celý život, proto mi spíš začaly zajímat mechanismy popisující kdo a na základě čeho o něčemu rozhoduje... bohužel, patřím těm, kteří se už jen ve vnitřní byrokracii Pirátů totálně ztratili, v průběhu času.