• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    SORROW: a fukushima, v japonsku.. jak to maji japonske ostrovy se zemetresenim? ptam se pro kamarada.

    jak uz tu bylo psano, proste kdyz se neco stane, tak to je velky pruser. a celkem chapu lidi, kteri v tomto ohledu proste nechteji tolik riskovat. to neznamena, ze se zitra musi vypnout vsechny reaktory.
    SORROW
    SORROW --- ---
    ZSIS: je stavěná na hurikán, zemětřesení i pád letadla
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    NIEKT0: na tema atomove elektrarny a jejich bezpeci rad pripomnel, ze se letos CR prohnal hurikan.
    nezavisle na tom, jak si atomova energie stoji ve srovnani s uhlym ci vetrem.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAWERICK: ad spalovacie motory: akurat tak stratili polticke krytie, tie externality generovali vzdy, len kym ich bolo malo, tak sa to do istej miery dalo zanedbavat. Ale tie casy su uz davno prec...

    Ad atomky: No, ovedzme ze chceme zabezpecit, aby sa nejaka dalsia fukushima neopakovala v EU. Ake budu ceny? Plus vyvoj v oblasti zbrani je obrovsky, dnes pomaly spravis diy swarm lacnych dronov, ktore posles niekam vybuchnut, to 20 rokov dozadu neslo. atd.
    Ale uprimne, pri lubovolnom zabezpeceni samotneho objektu si neviem predstavit, ako ustrazit tie kilometre dratov vedenia veduce niekde lesom z velkej atomky. To chce proste viac mensich zdrojov...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    GAARQ: Nebavíme se o začátku 20. století, ale o roku 2002 kdy šla JETE do provozu - dokázal bych pochopit dvojnásobné náklady na výstavbu a zabezpečení dnes, ale ne 5-7minásobné, jak je uvedeno v odkazovaném článku.
    A že se dnes různá ekonomicky neefektivní řešení protlačují silou, příkazy a zákazy, pokud je politici považují za "ekologická", to je fakt.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KRAMERIUS: jistě, míra bezpečnosti je do jisté míry volitelná (ne úplně, jsou tu fyzikální omezení). ale to, že něco vyhovovalo před 20 lety neznamená, že to vyhovuje dnes. v 19. století a ještě často na začátku 20. pracovali lidé bez či s minimem jakýchkoliv ochranných pomůcek v nebezpečných provozech a také to bylo dobově dostatečné. a jistě, výrazně stouply náklady, ale zvýšila se efektivita výroby a společenská únosnost. a o to tu jde.

    minimálně evropská politika není žádný diktát, politika tady ještě pořád reflektuje nějaký minimalistický společenský konsenzus. lidi zkrátka nechtějí mít za humny potenciální černobyly nebo fukušimy, ačkoliv už třeba u novějších jaderných technologií je pravděpodobnost selhání velmi nízká. neláska k JE pramení s toho, že když se podělá, tak to je opravdu velký průšvih, teď hned a hodně na dlouho.

    a to říkám jako zastánce, ne odpůrce jaderné energie ;) také se domnívám, že do zavedení nějakého jiného efektivního způsobu, který by nahradil fosilní paliva, musíme umět mix jaderných a jiných ne-fosilních zdrojů. a přiznám se, že termín "obnovitelné zdroje energie" nemám rád, protože je to spíš slogan než dobrý termit. ale to, co řekl MAWERICK, to je imho hloupost.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    GAARQ: tohel je ale situace hodne podobna treba EURO normam... Ta technologie se proste "nelibi" tak se na ni "napali" tolik druhotnych poplatku ze ji to ucini nekonkurence schopnou. S tema motorama je to stejny :)
    S bezpecnosti nebo ekologii to nema co delat. Je to politicke rozhodnuti...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    GAARQ: Bezpečnost nikdy není 0% ani 100% a je hlavně politickým rozhodnutím, kde ji chceme mít a kolik peněz za to chceme utratit.
    Dukovany i Temelín jsme postavili s nějakou úrovní zabezpečení, která byla považována za dostatečnou.
    Ale jak článek uvádí, EU od doby Temelína zpřísnila předpisy natolik, že dnešní náklady by byly 5x až 7x vyšší - a můžeme se jen dohadovat zda účelem tohoto zpřísnění je nějaké oprávněné zvýšení bezpečnosti (tedy ekvivalent tvrzení, že všechny dnes provozované JE nejsou dostatečně bezpečné), nebo jen snaha Bruselu zabránit výstavbě nových JE.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAWERICK: inu, říkat bezpečnostním politicko-byrokratické výdaje, to chce odvahu ;-) jj, všechny ty předpisy, vyhlášky a regulace, to jsou jen brzdy pokroku. viva la resistance! pryč s předběžnou opatrností!
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KEB: takze tldr je vicemene takove ze ono by to i fugovalo kdyby se na to nenavesily naprosto nesmyslne/likvidacni druhotne politicko-byrokraticke vydaje... :)
    KEB
    KEB --- ---
    JVMLOK: ano souhlasím ten car papíru jménem energetická koncepce je naprosto k ničemu a beznadějně zastaralý.

    Po solárním boomu jsou oze sprosté slovo a navíc se jak pes honime za ocasem nových Dukovan, a jako vždycky nám ujíždí vlak. Až v téhle republice probudíme, tak bude zase pozdě jako vždycky.
    OTZ
    OTZ --- ---
    do 10 let to ses hodne optimista :) pri soucasny dostupnosti a distribuci zdroju spis tak 30.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: při zachování aktuálního trenud růstu cen energie? Jasně. to bych radši tch 300G pvrazil do vývoje orbitálních μW nebo trochu míň scifi cold fusion generátorů. Jinak investive znamená, že máme pořád ještě výrazný náskok před těmi, co začnou inovovat nebo upgradovat a prodlužovat životnost aktuálních jaderných zdrojů. Kalkulace na udržitelné zdroje, na základě kterých je vypínané jádro a plánovaný přechod na větrnou a solární energetiku byl dělaný v době, kdy nexistovaly kryptoměny a metaverse, do kterého do 10 let spadne velká významná část populace...včetně energetických nároků na běh VR infrastruktury.
    OTZ
    OTZ --- ---
    no z neceho nemecko musi zit :)
    KEB
    KEB --- ---
    JVMLOK: a v čem nám pomůže 1gw zdroj, za patnáct let a za 300 miliard? A to ještě když to půjde relativně dobře
    OTZ
    OTZ --- ---
    jenze to by se CEZ posral pac by ztratil monopol..tyhlety relikty minulyho stoleti by se mely taky rozebrat.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: Souhlas. Osobně bych stavěl buďto malé modulární jaderné reaktory (Britanie už má první objednaný). Anebo masivní investice do decentralizovaných obnovitelných zdrojů.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KEB: Jasně. Radši zůstanem závislí na ruským plynu nebo si prostě zvyknem na blackouty, když se náhodou pčes zimu udělá -10°C. Aspoň bude nebude Vladimírovi líto, že jsme ty miliardy neutratili někde jinde za jaderné trechnologie.
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: já osobně doufám, že se ani stavět nebudou a nezačnou. Všude to skončilo martyriem a mnohonásobně překročeným vším. V naší republice, kde nedokážeme postavit pitomou dálnici to musí skončit naprostou katastrofou.
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: ok, dáme mu šanci, nic jiného nám stejně nezbývá. Nicméně bych mu doporučil, zvláště pokud mu média křivdí, se někam vecpat a uvést věci na pravou míru. Nezapomeňte, piráti, že se blíží volby!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam