KVALKAN: To teda nie je jednoducha otazka ani omylom. (Co teda do istej miery ilustruje sposob rozmyslania, ze je tu poptavka jednoducho "vyriesit" zlozity problem). Keby som chcel byt zly, tak si kopnem, ze v momente ked ti obycajna webova stranka dokaze ohrozit narodnu bezpecnost, tak skutocny problem bude asi niekde inde. (a schvalne pisem o obyc. webovej stranke, u gigantov typu facebook/google si to predstavit viem, pretoze maju moznost s masami ludi aktivne individualne manipulovat, bez toho aby sa to dalo nejak rozumne detekovat alebo sa tomu branit). Este k tomu jednoduchemu rieseniu, si presvedceny ze cenzura bude fungovat? Ja osobne si napriklad myslim ze kratkodobo ano, ale VELMI rychlo dojde k adaptacii, a takto urobena cenzura sa stane neucinnou. A potom mas problem, lebo komplexna cenzura znamena zakaz VPNiek (co je pre mna uplne no-go), a bez toho sa povodny problem postupne vrati znova, len zmutovany a silnejsi.
CAIDEL: No, to by bolo idealne to po vojne zrusit. Problem je, ze "my" (v tomto kontexte "zapad", niektore jeho clenske krajiny, alebo teraz vlastne aj neclenske) sme vo "vojne" (ktora formalne vojnou nie je, a teda sa to moc neda formalne podchytit) tak nejak nonstop. Irak, afghanistan, trocha tej afriky, teraz ukrajina... Pred vstupom CR do NATO boli tiez vacsinu casu niekde v konflikte, aj ked bez vyhlasenej vojny. Vojny vyzera ze sa od 2.sv formalne vyhlasovat proste prestali. Takze sa bojim, ze by sa z toho mohol stat tak nejak skoro trvaly stav, kde sa mozno bude menit len zoznam aktualne blokovanych webov.
Co sa tyka bobtnania, uvedomme si kto o tom bude rozhodovat. (a zrovna pohlad na historiu ukazuje, ze cenzor bol ludovo neoblubena postavicka, ktorej neboli prisudzovane zrovna najlepsie ludske a intelektualne kvality). Vobec by som sa nedivil, keby casom zacali byt povazovane aj rozne pacifisticke/anarchisticke/neviemake hnutia, nejaka podpora zo strany nepriatela tam vzdy bude. Ono to skutocne JE dost sikma plocha. Viz. nedavny skandal s Fenix-om, az nezavisly sud cele to sialenstvo zastavil. Keby to zostalo na silovych zlozkach, tak par ludi mohlo ist sediet na dozivotie (!), a miestni chytrolini by ti k tomu povedali "se s tim smir" ((c) danysek). A teraz si predstav, ze podobni ludia ti budu bez moznosti akehokolvek priezkumu (a bez toho aby bolo jasne kto vlastne su) rozhodovat o tom, zo bude blokovane a co nie.