KEB:
https://twitter.com/vonpecka/status/1727385812508029111Zákon (Net Zero Act) jako celek de facto umožňuje relativně snadno získat nálepku "strategický", která jednak opravňuje ničím neomezené vyplácení dotací (tj. křivení trhu), druhak umožňuje ignorovat pravidla, která se na to jinak vztahují (tj. poškozovat přírodu, nerespektovat bezpečnost atp.).
Příslušný pozměňovací návrh jsem bohužel objevil relativně na poslední chvíli zamíchaný mezi jiné věci. Zelené doporučení bylo hlasovat PROTI, což mi přišlo jako příliš technopesimistické (Zelení obecně jádro nemají rádi a v tom se od nich Piráti odlišují).
Dávat ostré kategorické PRO se mi nicméně taky nechtělo, protože už jsme věděli, že chceme hlasovat proti zákonu jako celku kvůli výše uvedeným dopadům. A specificky u jaderných technologií mi ty výše zmíněné dopady přijdou problematické.
Kdybych to měl shrnout a ilustrovat na příkladu - nevadí mi stavění jaderných elektráren (klidně to dělejme, proč ne), ale pokud byste chtěli stavět jadernou elektrárnu v chráněné oblasti Natura 2000, tak to si vypapírujte podle standartních pravidel.
A ještě poznámka - kdyby ten pozměňovák byl jasně napsaný čistě na jadernou fúzi, řeknu bez obav PRO. Tím, že tam byly zahrnuty všechny možné typy jaderných zařízení, bez jakékoli minimální záruky bezpečnosti použité technologie, jsem opatrný.