• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    RUDOLF: ale tam samozřejmě bylo spiknutí proti Pirátům:)) jen to Michálek podal špatně a zaútočili na Fialu, který chtěl koalici naopak udržet.

Někteří členové ODS se začínají ozývat a požadují změny
    https://denikn.cz/minuta/1530775/
    „Na celostátní úrovni je nezbytné uspořádat mimořádný kongres, který stanoví jasný akční plán vlády a ODS pro volby 2025. Piráti by měli přehodnotit své angažmá ve vládě, zejména na MMR, protože ztratili důvěru ve všech regionech a poškozují kabinet,“ dodal.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw. Slyšel jsem rozhovor s Hřibem na Insider. Půr ho chtěl přitopit kolem PRE a pak kolem dopravy v Praze. Mě ale Hřib totálně přesvědčil, protože mluví mým jazykem a mluví o řešeních. Chápu, že lidi nemají rádi jeho aroganci, ale fakt mě bavilo, jak si odpustil pláč nad spiknutím proti pirátům, co předvádí dítě Michálek. Neměl potřebuji mluvit o opozici špatně, věděl přesně, kdy má udeřit na solar (cyklopruhy při rekonstrukci silnic jsou z dob béma, ale za Hřiba se komunikace začali teprve opravovat, atd). Udělal všechno pro to, aby jeho myšlení ukázalo, že je to pragmatický človék, co má mezinárodní přehled, zná místní problémy a ví jaké systémové změny např. ve financování se mají stát, aby vznikly incentivy pro samosprávu a měli větší pravomoci, protože říká, že stát krom bezpečnostních složek v posledních dvou krizích totálně selhal. Umí popsat strukturální problémy i jak je napravit. Takhle si představuji politiku kterou potřebujeme a kterou žádná ze současných stran nemá kapacitu prezentovat. Pro mě je přesně ten Hřibův pragmatismus orientace na výsledky, jediným důvodem proč zůstat u pirátů. Pro mě je to moderní strana a nostalgie nás legalizací a tzv. pirátskýma tématy úplně zcestná strategie. Piráti mě naopak přesvědčili, že byli dobrou platformou na vznik nové politiky. Něco mají strany na okraji, měli piráti v jádru. Nemám nic proti narovnání práv a progresivismu, to by měl být základ, spíš mi zásadnéjší přijde otázka eutanázie, která má větší koule než bolístky woke. Ale ekonomický, pragmatický program podle mě může zaujmout tu bystřejší část ODS a Top09. Která nemá fundamentalistický (ideologický) přístup k chápání trhu a rozumí smyslu jak regulací, tak trhu. Myslím, že SPOLU si nasírá živnostníky, ANO jim nic nepřinese a je tu prostor pro lepší středovou politiku.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KEDRIGERN: Bylo to tak. Já si toho všiml několik dní před volbami. Kolegové explicitně říkali, že kroužkují STAN, aby tam nebyl piráti. Jejich obraz pirátů, byl totálně zkreslený mediálním mainstreamem. Na základně toho jsem explicitně koužkoval piráty. Moc ale nechápu, že by Rakušan měl říkat voličům ať nekroužkují STAN, to je proti smyslu voleb. Průser byl, že Bartoš neříkal, že piráti musí kroužkovat piráty. Co si pamatuji, tohle byl nějaký PR deal o kroužkování v kampani nemluvit. Jestli si tohle nespočítal analytický tým, nebo to neuměli prosadit, je jedno. Ta matematika kroužkování dává větší váhu zakroužkovaným vůči default pořadí. Podle mě, tohle bylo jádro selhání.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    PULNOC: všichni, i Stan, Ano, ODS, Motoristi...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Zdravím, Pirátům fandím a to vyhození z vlády Fialou byl hnus. Teď jsem ale byl na pivu s jedním Pirátem z Prahy, kterého znám od dětství, a ten mi řekl dost divnou věc. Stěžoval si na vašeho nového předsedu Hřiba. Prý s jinými Piráty vůbec nespolupracuje, neříká jim žádné informace, a jako zaměstnance na prověřování důležitých informací si prý vzal tohohle člověka z Institutu Petra Fialy. Může mi to někdo vysvětlit?? Fiala vyhodí předsedu Bartoše z ministerstva a vyžene Piráty z vlády, a nový předseda Hřib si vezme na magistrát analytika od Fialy??

Lemešani Tomáš ~ Pravý břeh – Institut Petra Fialy
    https://pravybreh.cz/osoby/tomas-lemesani/
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: Situacia bola jasna uz vtedy, co je stan zac sme tiez uz vedeli, len to cast (cca 80% :) strany nechcelo pocut, lebo "wana believe" (a uz sa videlo sucastou vlady po xy rokoch v opozicii).

(co je trochu vtipne, ze podobne dejavu bolo neskor s vstupom do vlady, a teraz pri poslednom CFku sme "hore" poslali znovu ludi, co to vtedy aktivne dodrbali. Ale tak hlas ludu, ten ma pravdu)
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    PULNOC: k tomu, aby až vyhrajou měli jak složit vládu bez Babiše, komunistů a SPD.

Bylo jasné, že bude záležet na tom co se bude dít kolem pětiprocentní hranice, kolem které STAN/TOP/KDU/komunisti různě oscilovali, takže byla snaha všechny "demokratické hlasy" využít a doufat, že "nedemokratické" se naopak roztříští.
    A celkově získat co nejvíc z přepočtu hlasy->mandáty, holt je v našem systému
    kolikMandatu(18%+6%)>> než kolikMandatu (18%)+kolikMandatu (6%)
    (Čísla 18 a 6 jsem si vymyslela pro ilustraci)
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    PULNOC: byla jsi na Antibabiš Letné? Já jo, stejně jako každý 42 občan ČR. My jsme to od Pirátů chtěli.

Akorát jsme si představovali, že Stan bude ten menší partner v dané koalici... A nevšimli jsme si, že pod vlivem mediálních útoků se nálada mezi voliči téhle koalice tak moc vychýlila, takže zatímco my jsme kroužkovali pro radost (osobnost na 30. místě, ženy z obou stran, profese), ti druzí šli cíleně proti Pirátům.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PULNOC: V době kdy se o spojení rozhodovalo (rok před minulými volbami) to vypadalo dost jinak. Bezesporu byli dobré argumenty proč do toho nejít, ale byli i dobré proč do toho jít. A společenská poptávka byla silná.

Já si myslím, že se to pokazilo až někdy v červnu, kdy Piráti v exekutivě kampaně nezvládli STAN. Předtím jsme i vedli v průzkumech. Kampaň byla docela ok. A hlavně jsme si ani jako Piráti nevšimli, že Babiš to jede naprosto vůči Pirátům nikoliv STAN. Nedivil bych se i kdyby naboostoval antipirátské kruhy ve STAN. Nevšimlo si toho vedení kampaně, ale ani jsem to nečetl od kritiků. To byl klíčový moment, kdy se měli znovu přehodnotit kroužky a udělat protiopatření - např. Rakušan měl vystoupit a říci: "kroužky ne". A v červnu to IMHO bylo reálné.

On obecný problém české politiky je, že většina politiků nejsou takové hvězdy, aby zvládli řešit víc věcí najednou. Zvláště pak:
    1) Dobré řízení rezortu
    2) Prosazování politických cílů
    3) Kamarádíčkování se s prominenty
    4) Osobní zájmu včetně korupce

Vidíme, že mnozí volí čistě 3 a 4. A jejich voliči si myslí, že jsou tak dobří, že zvládají i 1 a 2. 2 se zakrývá marketingem. 1) je naprosto vzácné. Jenže bez 1) ti chybí podklady a vše.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PULNOC: PULNOC: Ale ten odpor v tomto tématu nebyl tak silný, byli spojenci v ODS... to zrovna šlo.

Mimochodem jeden z problémů těch garancí pro Piráty je extra slabý STAN. Pozoruji to i teď na jejich dvou nových ministrech. Vedle lidí jako je Stanjura a Blažek naprosto bez šance. A to už předtím vláda probíhala:
    - Piráti: Chceme víc peněz na škosltví
    - Fiala: To mi zní rozumně, co na to gesční ministr?
    - Gesční ministr za STAN: No já bych nechtěl urazit pana Stanjuru, tak to radši necháme jak to je
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    PULNOC: práce politika je prosadit svoje návrhy i skrze opoziční postoje. Proč vůbec lézt do politiky, když není člověk připravený za svoje myšlenky furt bojovat. Současná koalice byl nejlepší čas něco prosadit. Kdokoliv kdo se vymlouvá na koalici, se jen vymlouvá, protože selhal, protože to neuměl prosadit. To je jediná rovina. Je to boj, který se je potřeba naučit ovládat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jak se nám smáli s tou transparentností a "registrem lobbistických kontaktů" apod. .... tak jsme vlastně jen kopírovali zvyklosti, které fungují v americké federální administrativě:
    Report: Elon Musk failed to report movement required by security clearance - Ars Technica
    https://arstechnica.com/space/2024/12/report-elon-musk-failed-to-report-movement-required-by-security-clearance/
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    KEDRIGERN: ehm sorry ale nejsem naivni.

za prve, kdyz sli Pirati do vlady v pozici 5 kola do vozu, meli si byt toho vedomi, netvarit se sami pred sebou ze "dyt jsme ty vp;by vlastne vyhrali, pohoda jazz", chovat se uvazlive a *sehnat si garance ze naplni volebni program*, alespon castecne. to, ze KDU-CSL haze vidle do legalizace, neni zadna novinka. Severa anyone?

takze jit do vlady s KDU-CSL a doufat ze prosadim legalizaci bez toho abych si predem vyzadala jasne prisliby a zaruky, to je tak naivni az se nechce verit ze to byla honest mistake.

jasne ze sliby chyby a zaruky jakbysmet. ale, aspon by jste meli v ruce neco. mohli by jste realne ukazat, podivejte se, tady je nejaka umluva kterou jsme udelali, a lidovci, palice to vychlastane, se na to vybodli.

tim padem jste z toho mohli vyvaznout se cti a integritou intact. jako strana, ktera dela slusnou politiku mozna az prilis idealisticky. coz neni spatna pozice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: V podstatě existujou důvody, proč bude legalizace vždy menšinové téma menšinové strany... pro velkou část voličů Prátů nikoliv, ale fakticky je šance jen zmírňovat represi v rámci existujících mezinárodních smluv, které by nejspíš už musela měnit EU jako celek. Návrhy Pirátů ohledně samopěstitelství byly rozumné a týkaly by se v podstatě asi tak promile občanů (pro většinu konzumentů v populaci je prostě jednodušší si to někde sehnat na černém trhu a neřešit to a bylo by to tak i po zvýšení dekriminalizace). Problém je, že postavit v téhle době koalici na tom, že buď tohle, nebo padne vláda a vyhraje Babiš, by byl úlet.

Současný stav je dost patový: jsou důvody, proč s Babišem jít nechceme, to je jasné: nechceme systém, kde si někdo všechny evropské peníze orbanizuje pro svůj holding. Problém ale je, že k tomu, aby Piráti byli relevantní sílou v té hypotetické ne-Babiš koalici, prostě chybí pár procent hlasů. Mě by daleko větší smysl, než koalice se STAN, dávala smysl třeba předvolební koalice se Zelenýma - ale ti mají bohužel mimo Prahu strašně špatnou pověst a víceméně se smířili s postavením sekty, kterou nikdo nemá rád a svalujou se na ně i věci, za které nemůžou. Takže je tahle varianta u členů i voličů Pirátů extrémně nepopulární a lidi, kteří ji tlačej, jako třeba Peksa, se rychle ocitnou v podobné pozici menšiny v menšině, jako ti legalizátoři.

Jakýkoliv náznak zelené politiky, kterou Piráti případně prosazovali nebo měli v programu, spolu s demonstrovanou ochotou Spolu vzít Piráty do koalice, vedl k nástupu stran typu Motoristi, kteří jsou víceméně Babišovo křoví pro vytunelování hlasů, které tradičně sbírala ODS.

Prostě ta spojenectví menšinových agend je potřeba stavět chytře. Strašně snadno se může stát, že místo součtu hlasů těch menšin najednou pracuješ s průnikem hlasů - jako se to stalo Zeleným. Protože nabereš víc agend, v jejich případě je to tradiční zelená politika + demoktratická levice, jenže najednou pro část zelených voličů je nevolitelná ta levice a pro naprosto všechny levicové voliče je strašák deindustrializace, kterou by přines "grýndýl", takže Zelení akorát postráceli zelené voliče a nabrali doslova jednotky voličů z řad skalních intelektuálů.

Hřib bude předsedou minimálně do parlamentních voleb. Jestli Piráty do voleb povede, nebo jestli tam ještě bude nějaká rošáda pod záminkou "hledáme lídra", to nové semknutější vedení asi nějak vylosuje na základě průzkumů veřejného mínění (ovšem i dostat nás pod 5%, aby dostala u taktizujících voličů šanci nějaká antibabiš koalice, ale bez příliš zhulenogrýndýlových Pirátů, by taky někdo třeba mohl chtít, ale podle se tím zahodí hrozné procento hlasů, protože by se nepropadneme hned na 1%, ale spíš někam na 4.5, nebo tak...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: nikdo mi nenominoval :-) (předseda musí mít komunikační dovednosti i před kamerou, nejen umět písmenkovat...)
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ZAPPO: Jo, původní koalice dneska padla. Hlavním argumentem bylo, že jich je jen 21. A postavili koalici na počtu 20+1 (ten jeden je Štěpán). Navolili šest nebo sedm radních bez starosty. A pořád tvrdí, že chtějí do party přibrat ještě někoho, takže tam nechali právě těch pár volných míst v Radě. Počítali asi, že se trhnou další Piráti, ale zatím to k tomu nesměřuje a co mam info od nás z Pětky, tak chtějí být prý v opozici, nicméně o tom bude ještě místní sdružení hlasovat.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: To není pravda, neřekli si o ni. Očekávali, že když budou sedět nad papíry a teoretizovat, tak někdo přijde a povede s nimi dál filosofickou debatu, dojde se ke konsenzuálním závěrům a všichni budou milí. Tohle je fakt o přístupu a napsat lidem: "Tady jsme se zasekli, potřebujeme takovou a makovou pomoc". Kdybych takhle přistupoval k DIA, tak teď řešíme jaký název případná agentura bude mít.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    KU13AR: ta koalice uz padla a byli odvolani, ne?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: No, hlavne nemali dost podpory zhora, lebo ked to katolibanci torpedovali, tak sa pokrcilo ramenami, a kvoli tomu predsa z koalicie vystupovat nebudeme... (este ked tam nie sme matematicky potrebni)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PULNOC: Nenechali ji plavat. Spíš ten tým, co měl na starost to neuměl dotáhnout či si říci o pomoc. Postupovali příliš perfekcionalisticky a nechápali, že je třeba to dělat punkově, jinak se v té vládě vůbec nic nestane.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam