• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: já to trochu otočím naruby. Je fascinující, že dělnickou třídu drží u huby svině typu Babiš, teplý atd, ale ta dělnická třída je přesto obrovská část jejich elektorátu. Tohle prostě nepochopím.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Problém je, že nám, co máme rozhled a možnosti to může prospívat, ale tvoří to ohromnou nespokojenou masu. A ta táhne dolu celou společnost, protože se prostě nemá přiměřeně a nevidí smysl v práci, protože jim přinese moc málo. I když si na své poměry vydělají slušně, tak je pro ně těžké výdělek zhodnotit (české banky), nekoupí si bydlení a navíc je práce hrozně zdaněná... A všem je asi jasné kam to vede.

Vyšší úroveň je pak moment, kdy jsou rozdíly tak velké, že začne být nebezpečno, třeba jako v Jihoafrické republice.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    DOCKINEZ: to chápu, kozy nikde, taková Jordánka je jinde :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    DOCKINEZ: Je to tak, Zlata už je hodně vyčpělá a mele z cesty.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CHORCHE: Nejhorší Fake Taxi video, co jsem kdy viděl! :)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    nemam rád videa z auta, tohle bude výjimka s Hřibem a pí Adamovskou

Facebook
    https://www.facebook.com/reel/565343223324370
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GAARQ: s papírem na úřad :D
    mě tenhle tejden votravuje furt matka, že musim najít nějakej pošahanej papír Předvolání na město, abychom mohli zrušit ex podnájemníkovi trvalý (asi tady párkrát loni zrubal podnájemnici a vyhrožoval jí plynovkou...)
    kde to jako jsme? tam bude nějaká buchta řešit nějakej dopis, nebo má chtít občanku, že jsem svědek? a mam na ní jít z boku a jít bez OP jen s eDokladem? :D

pudu se dneska preventivně zlejt, abych to zítra v 9 ustál... matku (protože je vlastník, musí řešit ona) už baba párkrát vypičovala - prvně to bylo - neměla jste tam to trvalé povolit (očividně nezná ani zákony své agendy)

country for future, just saying
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KEDRIGERN: Já vydělávám v EUR/USD, takže za mě (s nemalou mírou nadsázky) ať zůstane i koruna a euro je za pade a dolar za čtyřicet :D

No a zachovávání statu quo a celková nepružnost samo není „konzervatismus“. S takovou bys mohl nazvat „konzervativci“ i třeba ty, kteří chtěli v USA zachovat stav po Roe v. Wade. A to by bylo absurdní, že jo.

S hodnocením schopnosti (ne)vykonávat změny souhlasím, jen to nemá co dělat s konzervatismem coby ideologií (protože např. pod knutou „liberálů“ ze STAN to stojí za houby úplně stejně).
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: V naší zemi to tak je. Stát jako celek ztratil schopnost reálně vykonávat změny. Jako, že i když chtějí mocní lidé, tak to nezvládnou. Čili se zachovává status quo a rozkrádá se. Být "konzervativní" do toho skvěle zapadá.

Inovace by třeba i náhodou či vedlejším efektem mohli status quo narušit. Skvělý příklad je právě to Euro. Například by zjednodušilo používání bankovních a investičních služeb mimo ČR. A to by srazilo hodně šťavnaté provize českých hračů.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    NIEKT0: tak tak. jsem první, kdo brblá, že musí s papírem na ouřad, ale nemožnost provádět úřední úkony i "analogově" je značná nevýhoda. neexistuje žádný bezpečný digitální systém, ukrást data je snazší, než ukrást tuny papíru, když to zjednoduším. zničit digitální systém je fyzicky snazší než ten analogový.

mě závislost na digitální infrastruktuře pořád trochu děsí. bydlíme v prdeli, kde jediný internet je 5G a navíc v moci jednoho operátora (zbylí dva jedou furt 4G a jeden z nich ani to moc ne). neustálé výpadky, omezování rychlosti, manipulace s cenami...

digitalizace po česku je mentální výzva.

a právo na to být oflajn zastávám též. upřímně nenávidím v androidu 14 a 15, že vypnout jak data tak wifču vyžaduje hafo kliků, jako by si říkali "jen ať ho to otráví a nechá to zapnuté".
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Ono sa to hlavne vobec nevylucuje. Napr. ja osobne si myslim ze je potrebne digitalizovat, a ZAROVEN je nutne zachovat moznost robit veci aj "analogovo", prave z dovodov prevencie (zivot obmedzujucich/znemoznujucich) vendor lockinov, sukromia, aj isteho planu B, pre rozne zivotne situacie, alebo clusterf*ck nejakeho systemu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NECROMAN: To se sice pleteš, ale proč si nekopnout.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: stejně tak je jednodušší bojovat za "právo platit hotově do Ústavy" než usilovat o zjednodušení digitálních plateb, nebo bojovat za "zachování Koruny" oproti zavedení Eura. Být konzerva je prostě jednodušší, protože to doslova znamená nic neměnit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    #titulky Stát bude mít zřejmě další dva roky na dokončení digitalizace svých služeb, aby se na ni úřady mohly připravit. Odklad na rok 2027 Senát schválil.

Takže jen svazáci Piráti se snažili nějaký termín splnit... zbytek postaru, jako vždycky (v tomhle případě tradičně "postavíme Stalinův pomník poté, co už bude kult osobnosti odsouzen", "dostavíme dálnice nejpozději 5 let předtím, než zakážeme osobní auta", apod. ... prostě klasický venkov, kam dolehnou náhodné ozvěny světového dění ne nutně v pořadí, ve kterém se ve světě děje :-)

Každopádně, fakt mi přijde, že bojovat na právo za offline by byl daleko snažší program, než bojovat za digitalizaci. Já jako internetový poskytovatel kdykoliv budu mít výpadek sítě, tak můžu tvrdit, že bojuju za právo lidí na offline... to by mi bavilo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, změna cen podle denní doby by ještě jistý smysl dávala (někteří lidé mají možnost se přizpůsobit, je to samé jako akce), ale ten face recognition je naprosto za hranou. Myslím, že ten aspekt Pirátů, kdy jsme prostě chtěli zabránit tušené dystopii se podceňuje ve prospěch toho programu "digitalizace všeho".
    Automation in Retail Is Even Worse Than You Thought | The Nation
    https://www.thenation.com/article/society/retail-grocery-automation-esl-kroger/
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    KEDRIGERN: no to ja taky verim/doufam ze ne, a o to vic si myslim ze je hloupy se do toho v ramci potreby medialnich vystupu stylizovat, a snad v tom nebude Hrib pokracovat

a ta souvislost mi prijde teda uplne jasna, a nevidet to mi prijde jako udelat video s cervenou ksiltovku s udernym heslem, a pak tvrdit ze to tak nemysleli a lidi nosili cervene cepicky i pred Trumpem
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HOBORG: Ač jsem k nim dosti kritický, tak si opravdu nemyslím, že by to chtěli vést směrem Argentiny.
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    KEDRIGERN: tim se snazis rict ze souvislost s Mileiem je ciste nahodna?
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    DOCKINEZ: musel jsem si dostudovat kdo je Strebl :)
    no, jsem zvedavej jestli nas ceka pokracovani v tomhle stylu, a jak dopadne situace s volebnim leadrem a kampani
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HOBORG: Hodně pochybuji, že ten pán z Argentiny byl první, kdo něco řezal či používal motorovou pilu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HOBORG: Třeba mu s vystupováním fakt radí Štrébl :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam