CHORCHE: jako tohle je složitý. Ano, za komoušů to byl opruz z celé řady hledisek, oplocení a cenzura podle mě bylo to nejhorší, ale tuzemským specifikem bylo, že spousta elit byla v průběhu necelých 30 let tak či onak vyvlastněna, zlikvidována nebo donucena emigrovat: začalo to v podstatě už pozemkovou reformou 1920, která dopadla zčásti i na vlasteneckou šlechtu, pokud vím, pak pochopitelně odsun Čechů ze Sudet 1938, útěk nebo vyhlazení Židů (hodně elit bylo židovského původu), opakované vyhnání ze Sudet, tentokrát Němců, kulturně podstatná odveta početně méně významné, ale existující ruské migraci před bolševismem, pak samozřejmě emigrace před komunisty a političtí vězni. Prostě likvidace či vyhnání různých elit různého druhu. Takže ten, kdo zůstal a komunisti mu něco zabavili, mohl být s velkou pravděpodobností někdo, kdo si na to fakt našetřil poctivou prací (i když "poctivá práce" v německých zbrojovkách za Protektorátu... no comment :-). "Buržoazie" u nás moc nebylo, tak se komunisti mstili aspoň běžné střední třídě .... a zprotivili levicové myšlenky dalším generacím na dlouho dopředu.
Kontinuitu především s normalizačním komunismem 70.let přitom je možné vidět hlavně u Babišova hnutí ANO, kontinuitu se stalinistickými sekerníky 50.let zase v KSČM/Stačilo. Pokud se kolem Pirátů motaly jednotky lidí, které šlo řadit k nějaké nové levici, tak to bylo maximum. Přijde mi řešit tohle ještě po 35 letech po pádu komunismu jako stihomam: on komunismus nevznikl na zelené louce, ale z deziluzí a situací určitých vrstev obyvatel, které se můžou klidně opakovat.
Myslím, že Piráti jsou opředeni mnoha mýty, které prostě nejsou pravda. Oligarchická média by strašně ráda Piráty spojovala se směsicí zelených opatření v průmyslově a dopravě, proti které celkově vedou masáž na všech frontách; faktem ale je, že za Hřiba jako náměstka pro dopravu třeba pražský magistrát stopnul veškeré peníze na čistou mobilitu (i to málo, které na to dřív šlo). Takže často je pravdou úplný opak obrazu, který o Pirátech média šíří (já bych třeba pro větší podporu cyklodopravy byl, ale já jsem vnitrostranická opozice, fakticky :-)