• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: no, tak on současně existuje i odpor proti parkovacím místům na ulicích, který je do jisté míry oprávněný, jenže aktivisté si neuvědomují, že všechna ta auta se do a z podzemních garážích budou muset nějak dostat, takže poptávka po automobilovém tranzitu centrem bude díky podzemním garážím neustále narůstat....
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    XCHAOS: Parkovací minima jsou naprosto absurdní nesmysl, vůbec nechápu jak se to tam mohlo dostat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: já se přiznávám, že ty povinné podzemní garáže jsou asi skutečně nesmyslná norma, když současně chceme automobilovou dopravu ve městech omezovat. fakt asi je potřeba poslat lidi, co chtěj auto, bydlet mimo Prahu, no...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Co říkáte na tiskovku ke startu kampaně Kde domov Tour?

Za mě dobrý. Líbí se mi jasná sdělení toho, co je v programu. Dává to smysl. A taky že se nebojí mluvit o zdanění nemovitostí :)

https://www.youtube.com/live/_I-nwUFCkWc?t=529s
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Česko shromažďuje údaje z mobilů protiprávně. Změní to přelomový verdikt soudu? • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/podcasty/cesko-shromazduje-udaje-o-obcanech-z-mobilu-protipravne-zmeni-to-prelomovy-verdikt-soudu
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    YBUKO: nemyslím si. třeba mi přijde dobré brát v potaz kraj, kde zvolíš 3 zastupitele před půlrokem. takže tady očividně v kraji nějaká ta podpora pirátů je, dalo by se říci větší, než jinde
    tzn. pravý opak té argumentace: Plzeňský kraj – slabší výkonnost Pirátů v posledních volbách, málo voličů v jádru.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KRAMERIUS: díky, to jsem přehlédl (a u Ferjenčíka není započítána koalice se Zelenými). Pak mu vychází, že třeba ta Plzeň a Pardubický kraj možná jo, možná ne.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    YBUKO: Má to jednu vadu - D'Hontova metoda je už passé. Teď se používá Imperialiho kvóta.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Hodím sem ještě zdůvodnění. Pokud máte někdo data, tak mi řekněte, jestli kecá, nebo ne ;)

1. Nerovnoměrné rozložení voličů Pirátů

Piráti mají silnější podporu ve městech a ve vzdělanějších regionech, zejména v Praze, Středočeském kraji a některých částech Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Oproti tomu v krajích jako Karlovarský, Pardubický nebo Plzeňský mají slabší a roztříštěnou základnu.

2. Nízký počet mandátů v menších krajích

Menší kraje, jako například Karlovarský nebo Olomoucký, mají menší počet celkových mandátů (např. jen 5–8 poslanců na celý kraj), což znamená, že i při určitém zisku hlasů se Piráti nemusí dostat přes přepočtové limity (díky D'Hondtově metodě), pokud jejich výsledek nestačí na první či druhé místo v pořadí.

3. Vysoká konkurence

V některých krajích, jako Plzeňský nebo Pardubický, je konkurence silnější – ANO, SPD, STAN nebo ODS tam mají větší základnu. V takových regionech může Piráty převážit i menší rozdíl v počtu hlasů a „seberou“ jim mandáty jiní.

4. Nízké pořadí známých osobností

Například Mikuláš Ferjenčík je sice v Pardubickém kraji, ale jen jeden kandidát sám o sobě nestačí. Pokud by Piráti získali třeba jen 4–5 % v tomto kraji, nebude to stačit na mandát, a to ani s populárním jménem.

Shrnutí krajů, které podle odhadů zůstanou bez mandátu:

Karlovarský kraj – malý počet poslanců, slabší zázemí Pirátů.

Královéhradecký kraj – fragmentace hlasů, silní lokální hráči.

Plzeňský kraj – slabší výkonnost Pirátů v posledních volbách, málo voličů v jádru.

Pardubický kraj – Mikuláš Ferjenčík sice tahoun, ale malý kraj a přepočet hlasů je neúprosný.

Olomoucký kraj – jen jeden kandidát, region tradičně více konzervativní.

Ústecký kraj – dominují ANO a SPD, Piráti slabší.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    CHORCHE: Plzeň ani třeba Mikuláš Ferjenčík se podle něj nedostanou. A ani ne, už umí dělat dobré prognózy, když se mu dá dobré zadání.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    YBUKO: Plzeň gdě??? víš, že na podzim Pirát uhájil ty 3 mandáty z 99 jenom tady, že jo?
    a zrovna na tohle se ptát ChatGPT... to se spíš trefím hodem dvacetistěnkou
    čím víc o tom čtu/uvažuju, tím větší beznaděj z toho podzimu cítím
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Chatgpt vidí výsledek takhle. Tak můžeme zkusit jak moc se trefí.

KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Smutná realita je, že kandidátky jsou sice velké, ale v reálu jsou z nich zajimavé v Praze pvní čtyři, jinde první jméno...
    KLIP
    KLIP --- ---
    ja myslel, ze institut vznikl jen za ucelem zisku statnich dotaci :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    YBUKO: No to je fakt.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    FRK_R23: mluvím o těch top modrých jménech, tam je jedna.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    YBUKO: 16 ženskejch jsem napočítal. To sice není mnoho, ale za skoro žádné bych to asi neoznačil.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Dívám se na vaši kandidátku a ta top jména, která by se měla asi stát přednostně poslanci. No nevím, přijde vám to vyvážené? V podstatě žádné ženy a profese jako: ekonom, finančník, softwarový analytik, zdravotnický manažer, další manažer, právník, člověk z nějaké strojní průmyslovky... Ty lidi neznám, ale takhle poskládané to vypadá opravdu hrozně sterilně.

Česká pirátská strana ve sněmovních volbách 2025
    https://programydovoleb.cz/volby/snemovni-volby/166/strana/226
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: Měli jsme relativně málo členů v přepočtu na počet voličů už předtím. Je fakt, že Dominika mi v čele Pirátského Institutu nedokázala moc nadchnout, ale to je trochu tím, že skoro veškerá vnitrostranická činnost mi přijde jako trénink v mluvení na kameru, popravdě... (a ne, že by v tom někteří členové neexcelovali...)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Asi tak, zacina to vyzera hodne pohrebne:/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Spíš by mě zajímalo, kdo vlastně zůstane.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam