• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: Jistě, ale fakt to imho není tak jednoduché v ty klíčové momenty. Jako přijít na MMR a říci: "Máme tu DSŘ, to bude náročné. Obce nepřijdou na školení, Mlsna je zmetek, tak to odložíme." - to mi nepřijde jako reálné dělat jen tak protože to víš. Prostě průser je, když tví partneři nejsou partneři. A třeba u DSŘ jsme vůbec zpočátku nevěděli jak silný zájem na tom ty kruhy mají. A možná ani nemají. Možná to zvolili jen jako směr útoku a mohli zvolit i něco jiného. Ale to nevíme, jen odhadujeme...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: Tak ono by to ale potom nebolo iba vinou e-turistu, aj ked by to stale bol pruser obrovsky. Toto je podla mna klasicky pripad, kedy sme sa v dosledku roznych faktorov nechali vmanipulovat ucelovymi argumentami do situacii, kde sme nemali nikdy byt. Ono to DSR vlastne podobne, keby sa pustalo o pol roka neskor, bol by to pravdepodobne uspech. Ten tlak na termin bol ciste od "koalicnych partnerov", aha kolko dalsich projektov rozne zlyhalo, a nedeje sa proste nic.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Ale my bychom nepřišli o peníze na ten jeden projekt. To by bylo win-win. Komise by nám mohla zrušit celé NPO (jako vše pro ČR) a to je hodně miliard korun. To by fakt obhajitelné nebylo, kdyby se to stalo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: no, ne úplně, EU je právní stát, máme GDPR... oni ty korporace to nesměj moc použít, že jo. Uměj to určitě, ale moc se tím nevytahujou. Ale Palantir v USA a tak....

Ten e-turista je nejasnej. Já na rozdíl od Ivana nikdy ministrem nebyl. Podle mě ministerstvo přebíráš i s rozjetou agendou. Co se týče brždění, tak za 3 roky se to nenasadilo, takže za mě relativně úspěch :-)

ale je to samozřejmě trapný. Problém je, že tím, že jsem hlasoval jako člen pro účast ve vládě (ano, před těmi 4 roky jsem tak hlasoval, protože mi prostě přišlo, že je to šance, kterou jsem Ivanovi a spol. po všech těch letech v opozici nechtěl brát...) jsem se na tom vlastně nepřímo podílel. Teď to bude jednodušší... pokud se tam Hřib dostane, žádný hlasování CF podle mě už nebude, o tomhle....

Spíš se shodnu, že jestliže mi někteří nejmenovaní členové jsou schopni tvrdit, že v jejich sociální bublině e-turista vůbec není téma (možná je to tím, že ty lidi dobře vědí, že korporát na ně ví všechno a že je to stejně úplně jedno... ovšem korporát ta data neprodá žárlivým manželkám, soukromým detektivům, apod.),tak je fakt otázka, jak moc jsou Piráti v kontaktu se svými voliči (pro které to téma je).

Na druhou stranu, útěkem k jakékoliv jiné straně si nepomůžeš. Za Babiše se na tom především začalo dělat. Poplatek obci za pobyt je taková zvláštní nesystémová daň, podobná poplatku za televizní přijímač (dnes už i za mobil). Obce si nějaký příjem z turistického ruchu asi zaslouží, snaha o zjednodušení byrokracie digitalizací je většinově chápaná spíš kladně, silně pochybuju, že Spolu nebo STAN by to chtěli stopnout...

Samozřejmě, Pirátské řešení je, ať prostě obec v ubytovacích zařízení vylepí samolepky s QR kódy... když dneska platíme v supermarketech u samoobslužných pokladen, nevidím důvod, proč by to u tak pofiderní věci jako poplatek obci (často desetikoruny) nemělo stačit a proč je nutné hromadit osobní údaje.

Problém je spíš ta absence alternativních nápadů (nemluví se o nich) a vůbec nekomunikace toho, že pro někoho je to citlivé téma.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: ok máš pravdu, ale mezi tímhle a eturistou je v rámci Pirátů nebetyčný rozdíl a to ten, že eturistu máme na triku my a konkrétně jsme s ním něco mohli dělat, zatímco zabránit zneužívám dat bigdata můžeme stejně jako zabránit rusku ve válce na ukrajině
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: abych to doplnil: ve skutečnosti, ztotožnění unikátních uživatelů, zjištěných třeba skrz nástroje cílení reklamy, apod., a unikátní telefonních čísel je zadání na nejzákladnější machíne learning, který byl technický možný už před 10-15 lety. Musíme předpokládat jako danou věc, že tohle korporace mají a že o nás vědí všechno. Stát by to skrze věci jako eturista rád věděl taky, aby nebyl za chudého příbuzného. Je fajn bojovat proti státu, ale současně víme, že korporace ty data mají dávno a jsou s nimi připravené pracovat možná efektivněji, než stát... vědí o nás nejspíš všechno (o těch politicky angažovaných určitě...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: ale ty korporace to v principu maj. sice v různých odděleních, ale kdyby to neměli, nefunguje jim billing...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: v tom bych ti oponoval, ke sledování pomocí údajů s BTS potřebuješ mít přístup do databází, k databázi BTS a pak k databázi IMEI, navíc ty simky nemusí ukazovat na konkrétního člověka, ale můžou být napsané na firmu (u nás v rodiny mají firemní simku i děti) + jak jsem psal, není tam takový vydírací potenciál jako když máš data kdo s kým byl v hotelu na pokoji
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: Mobily su naopak lahsie na analyzu, vela dat ti nevadi ked to robis strojovo. Mozes napriklad sledovat s koho ineho mobilom sa dany mobil pohyboval, cez rozne bts, a zistis kto s kym, aj ked neboli na hoteli.

(cim nevravim ze ten e-turista je ok, cim hustejsia siet zberacov dat, tym horsie sa v tom nejak funguje, ale mame tu o rad vacsie problemy uz teraz. A to sa este nebavime o tom co zbiera google + apple...)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: Jenže imho z naší strany před našima voličema by mnohem líp šlo obhájit, že jsme o ty peníze přišli v zájmu ochrany osobních údajů kvůli špatně připravenému projektu ANO
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: nemusel ho odmítnout, mohl ho nařídit předělat tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, tj např aby se v něm neshromaždovaly osobní údaje hostů.
    Ohledně toho zaregistrování telefonu se musíš probírat neskutečně větším množstvím dat, navíc ty bts zabírají určitou oblast, zatímco, z eturisky jde velice snmadno vyfiltrovat, že Pepa Novák se každý měsíc schází v hotelu Praha s Helenou Procházkovou, která bude asi jeho milenka, tj hned máš informace k vydírání a tohle zvládne i trochu schopnější bfu, zatímco vydirací potenciál telefon Pepy Nováka se každý měsíc objevuje v oblasti 20km s telefonem Heleny Procházkové je imho celkem nulový.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    eTurista byl nedostatek zdrojů a spolupracujících jiných orgánů. Já jsem například tvořil rámcový návrh jak to udělat jinak, ale nebyl nikdo, kdo by ho exekuoval. Například proto, že prostě jakákoliv interakce s dalšími orgány strašně dlouho trvá a často člověk narazí na hodně povrní znalosti. Lze to překonat, ale je to dost práce.

Další problém byl NPO (financování). My jsme žili v domnění, že pokud se projekt nestihne, tak to bude problém. Ale jak vidíme u DSŘ, kde se se na komisi vykašlali, tak to je asi trochu složitější... nicméně kdybychom my jako Piráti nestihli nějaký projekt z NPO, tak by nás jistě obvinili, že jsme zahodili všechny peníze z NPO (což by tak v krajním případě mohlo být).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eh, tak jak to podat neminuskovatelně: odmítnout e-turistu v ten moment znamenalo prostě odejít z vlády, která hlasy 4 Pirátských poslanců ani nepotřebovala (že si ministři mysleli, že všichni poslanci PirSTAN jsou jejich, to byla taková úsměvná mladistvá naivita). V podstatě strana, která se těhle kompromisů nechce účastnit, by se měla koaličnímu vládnutí vyhýbat širokým obloukem. Jenže založit zarytě "Opoziční stranu proti všemu" je taky blbost. To je pak lepší psát komentáře jako novinář....

Podotýkám, že dnes řada institucí stejně informaci, kde se vám mobil zalogoval do sítě, stejně má. Hlavně ten operátor samotný. Problém invaze je komplexnější, než jedna archaická vyhláška ve stylu 19.století. Neříkám, že je to dobře, ale stav, kdy korporace směj a obce a stát nesměj, bude dlouhodobě neatabilní...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: eturista nevznikl u Pirátů, to byla kontinuita úřední mašinerie. V rámci koaliční vlády jsi jako ministr v podstatě zaměstnanec, nebo jak to říct. Nedostaneš ministerstvo na hraní, nebo rozhodně ne celé....
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: ty co tu odbornost mají nejsou od toho něco prezentovat, od toho jsou právě ty zvolené mluvící hlavy a ty by měly naslouchat tomu odbornému aparátu a nenaslouchají, jinak by nemohly vzniknout věci typu eturista, turow, zdravice metě, ten nesmysl se zrušením ministerstva školství a další hromada. To je pak pro ten odborný aparát těšce demotivující a dopadá to tak, že se na to vykašlou a svůj volný čas věnují něčemu jinému.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Jinak doporučuji:
    DEEP TALKS [CZE] - České podcasty
    https://ceskepodcasty.cz/podcast/deep-talks-cze

Zvláště v druhé polovině je definice a povídání o Narrative warfare. A dost to zachycuje místní diskuse a to na čem Piráti dlouhodobě selhávají (resp. dopadají jako ostatní).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: no, každopádně průzkunů, strategie zaměřená na lákání voličů ANO skrz poněkud demagogickou kampaň strejně nefunguje. Ti se podle průzkumů přelévají spíš k Okamurovi, než k nám...

Tohle je těžký: čistě statisticky, členů, jejichž ambice nemohly být na platformě Pirátů naplněny, bylo hodně. Nemohli se tam vejít všichni. Navíc řada těch lidí prostě nezvládla, že by měli být reprezentováni těmi, kdo probublali na volitelná místa a smířit se s rolí jejich asistentů, apod.

Já bych třeba trochu vyčetl členům, kteří nějakou odbornost a insider informace maj, že selhali v jejich prezentaci, troufám si říct. Třeba id KEDRIGERN ví o peripetiích i architektuře DSŘ docela dost, ale z nějakého důvodu mi přijde, že spíš mlčí...

Je jasné, že "svět podle Hlavenky" je úplně jiný svět, než svět dobrovolníků z ulice, rozdávajících letáky. Protože jsme poměrně malá organizace (vzhledem k velikosti ambicí na velikost vlivu), tak prostě nešlo být rozkročení až takhle do šířky. Top manažeři a lidi řešící náklady na bydlení se v jedné straně dohodnou stěží...

Celý ten přístup k dobrovolníkům "děkujeme, ale odejděte, my si teď zaplatíme profíky" mi přijde tragický omyl...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: Co prosim ta funguje? Ved ta strana umiera zvnutra, ludia odchadzaju, ambicie su zredukovane na volebny vysledok nad 5%, odborne to ide dole strasnym tempom...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: jako řešej se otázky, který se celou dobu řešit měly, akorát ne nutně optimálně. Zachovat primárky v převážně "klukovské" straně a přitom mít jako některé krajské leadery političky je docela hlavolam. V podstatě dělat nějaké kvóty předem je blbost, podle mě je korekce nutná dodatečně, a podle mě nic lepšího, než vylosovat z "pánských" krajů ty, kde leader ustoupí a na první místo se posune žena, je vlastně jediný trochu konzistentní krok...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: vtipný, mě naopak přijde, že nyní vedení Pirátů konečně funguje a už to není taková anarchie. A s přirovnáním s korporátem nemám problém, zrovna korporáty si zakládají na maximální funkčnost, rozdělení rolí a zodpovědnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam