• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ADAMIRA: tady ti přihodím studijní materiál, protože než něco vylovím, tak toho přečtu násobně víc

V koalici, ale jednotně. Stačilo! balancuje na hraně zákona, úřady ale kandidátky odmítnout nemohou | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/v-koalici-ale-jednotne-stacilo-balancuje-na-hrane-zakona-urady-ale-kandidatky_2501300700_mst
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GAARQ: Přiznám se ze jsem z toho stále zmatený, věnuji tomu zitra část mé pracovní doby :)
    PECA
    PECA --- ---
    CHORCHE: Uvědomuješ si, že pro tu změnu musela hlasovat většina poslanců? Tenkrát bylo ANO ve velké převaze, pokud si pamatuji dobře. Rychetskému se to snažili "přišít", jako zásah do voleb před volbami, což byla hovězina.
    Ona "neférovost" rozdělování mandátů (výsledek zásahu SocDem+ODS v časech "oposmlouvy" neblahé paměti) a příliš vysokého procentního minima pro koalice byl prostě nález ústavního soudu. Tedy shodla se na tom většina ústavních soudců. Akorát to bylo poněkud nešťastně načasované, spolu s tím, než se dala dohromady nějaká změna akceptovatelná tehdejší sněmovnou. Protože to co ÚS rozhodne, to musí implementovat poslanci.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ADAMIRA: jsou koalice předvolební a povolební. ty předvolební jsou imho takový bizár (české) politiky, alespoň podle jejich zákonné definice, de facto kvůli percentuálním limitům je to koule na noze zúčastněných subjektů. a navíc jim to stejně k ničemu není, jen si komplikují cestu do sněmovny. i jako výtah pro strany <5 % je to dost nevděčné, SPOLU ukazuuje, jak to blbě funguje, protože disent uvnitř předvolební koalice, to je to, co přesně potřebuješ (že, lidovci?). díky existenci kroužkování jsou navíc velmi zranitelné pro budoucí vztahy (že, piráti? ;) ty povolební jsou pragmatická (a ve světě více politických stran běžná) uskupení ex post, nutná na získání většiny v poslanecké sněmovně.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ADAMIRA: ofiko je SPOLU a byl PirStan. Jo! nebo Stačilo koalicemi nejsou, co se týče povinnosti větších % a ten zákon to tak umožňuje
    asi to už nedovedu vysvětlit líp

můžeme bazírovat nad tím, že máme problém se vznikem nových stran atp., protože lidi u nás většinou volí tak, aby se jejich kůň dostal do PS, čímž se tu udržují strany, co by dávno chcíply a je dost těžké, aby se do PS dostalo něco nového

koalici SPOLU chápu tak, že to jsou prostě 3 strany, z toho 2 malé, co by samy 5% nedaly, tak jdou do Koaly - zavedené strany, větší stabilní členská základna, lidi v komunálu a na krajích (což ty dezo jepičí strany vesměs nemaj)
    proti tomu Pirát přihodí pár Zelených do počtu nebo Jo! slepí strany, co v PS nikdy krom SPD nebyly a taky by se nedostaly - a obdobně Stačilo (kde ještě upozadíš brand KSČM)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CHORCHE: takže "koalice" je takovej terminus techniku, vskutečnosti u nás žádný oficiální koalice nejsou?

Přiznám se že jsem trošku zmatený :)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    PECA: toho Rychetskýho klidně umaž, už si to nepamatuju. ale ANO a další pro to nebyli, ne? SPD označovala koalice za podvod na voliče a zbytek neměl většinu? tak jsem došel k tomu Rychetskému, protože u toho byl dost zmiňován

spíš jsem to házel jen pro tu změnu %, to se vztahuje k roku 2021. ta původní % (3 strany 15% atp.) byla zavedena v r2000

ADAMIRA: viz ten poslední řádek tam. SPD stačí 5% a není to koalice. kdyby museli dát 15%, tak to nebudou dělat a riskovat, radši zůstanou v klidu pod 10% a v opozici, řekl bych
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    GAARQ fixed

Průzkum průzkumů: Bitcoinová kauza má první oběť. Ovšem koalice Spolu to není - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/datavize/pruzkum-pruzkumu-bitcoinova-kauza-ma-prvni-obet-ovsem-koalic/r~20bd0c0a503311f0bf960cc47ab5f122/

KEDRIGERN: to říkám celou dobu a max se mi dostává odpovědi, že se s tím mam smířit a nebo volit menší zlo - tl;dr - máme tu smrad, všichni to víme, ale většina na to bude max nadávat u piva a nebo volit ještě větší magory - a pak jsem tam, kdes ty skončil - nikam se neposouváme
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ADAMIRA: Ne, protoze to neni "koalice". Kdyby se tak nazvali, tak ano.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CHORCHE: počkat počkat, ted jsem zmatenej, znamená to že ta slavná koalice SPD a spol ted potřebuje 15%?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: taky jsem měl stejný problém. Tohle už by mělo fungovat:

Průzkum průzkumů: Bitcoinová kauza má první oběť. Ovšem koalice Spolu to není - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/datavize/pruzkum-pruzkumu-bitcoinova-kauza-ma-prvni-obet-ovsem-koalic/r~20bd0c0a503311f0bf960cc47ab5f122/
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KEDRIGERN: požadovaná stránka neexistuje o_O
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Tohle je tragikomické: https://zpravy.aktualne.cz/datavize/pruzkum-pruzkumu-bitcoinova-kauza-ma-prvni-obet-ovsem-koalic/

Jako pochopitelné, určitě to není jediná věc, ale ukazuje to naprosté limity voličské dynamiky. Voliči Spolu už zkousnou vše (příprava na vladnutí s Babišem). A ostatní to za ně schytaj... stejně jako ČSSD za Babiše. (Ale ČSSD určitě nechci bránit)

Bez změny těhle trendů fakt nevím jak se posunout dál.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    MAKROUSEK: dokonce to dělají naschvál jako politický akt ;)

"Vedlo nás k tomu přesvědčení, že požadování a následné zveřejňování těchto údajů natrvalo na internetu je nepřiměřené vzhledem k bagatelní hodnotě podpory."

Další pokuta pro Piráty: kvůli volbám musí zaplatit 70 tisíc - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-pokuta-volby-dohledovy-urad.A250403_125908_domaci_vank
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CAIDEL: Nojo, ale takhle se z toho postkom mysleni nevyhrabeme, kdyz vsichni hledaji, jak kde co ochcat.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MAKROUSEK: jelikož se nejedná obcházení zákona, tak nemám absolutně problém s tím, že tento postup využívá SPD, Piráti a dříve i třeba ODS a další strany.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    MAKROUSEK: Podle mě hledáš "Stranu mírného pokroku v mezích zákona" a ta je jinde.

Jestli ti při slově Pirát jako první věc historicky naskočí dodržování zákona, tak na tobě asi v dějepise neodvedli nejlepší práci.
    PECA
    PECA --- ---
    SPIKE411: Třeba nechtěné proroctví, nebo "přání otcem myšlenky"... Holt ráno ještě bez kávy. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PECA: Aha, to nebyl záměr? :)
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Teď zírám na můj úžasný překlep ve slově "hnutí" :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PECA: SPD, Stacilo a Piratu. Jedina koalice je dnes Spolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam