• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    VOYTEX: Tyjo fakt? Stasi neměla smartfouny?

Přiznám se, že jsem to nečetl. Jinak teda nevím, co nechápeš na "něco jako Londýn Oyster card". Já jsem o smartfounech neřekl ani slovo. Mně jen prostě zaráží, že když sem někdo přijede, nemůže si nabít "lítačku" a musí si kupovat papírový lístky.

Možnost koupit si kartu nebo klidně appku do telefonu máme nabízet už drahně let.

Já tak paranoidní jako ty nejsem, takže mi neni moc jasný proč tě trápí evidence jízd MHD. Pozoruji výrazně zásadnější problémy, než cesty sockou po Praze za památkama.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    FRK_R23: Copak to nechápeš? Jízdenky pouze přes smartfouny = totální evidence cestujících, to neměla ani Stasi, proboha.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    VOYTEX: To mi přijde jako dobrej nápad. Nechápu, že už dávno nenabízíme něco jako Londýn Oyster card...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ehm Beránek chce zrušit papírové jízdenky v Pze??

Lítačka by se měla přejmenovat, cizinci názvu nerozumí. Prodej jízdenek je zastaralý, řekl nový šéf pražské dopravy - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/litacka-by-se-mela-prejmenovat-cizinci-nazvu-nerozumi-prodej-jizdenek-je-zastaraly-rekl-novy-sef-prazske-dopravy-264499/
    Nejsou pro to potřeba validátory ani papírové jízdenky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: tak ty cookies jsou taková legrační hra... zalogované uživatele si weby mohou sledovat jak chtějí i bez cookies, ale z nějakého důvodu to nestačilo, hmm. Je jasné, že se tady bavíme o tom, za jakých okolností bude nad databázemi uživatelů provádět machine learning a případně trénovat na jejich datech LLM. A ten zdánlivý detail, který říkáš, ze zveličujeme, směřuje k tomu, aby to bez jakýchkoliv právních pochybností možné bylo.

Skutečným důvodem podle mě je, aby zase mohlo o kus poporůst AI bublina, protože to, že v USA nemaj tak striktní regulaci, jako je GDPR, způsobovalo, že EU ten boom tak trochu brzdila...

Každopádně, mě vlastně mrzí, že tuhle agendu Piráti zahodili. Ty dva hlavní proudy, tzn. "Uděláme z Pirátů Občanské Fórum 2.0", vs. "budeme nositeli menšinových, nezastoupených témat" se rozštěpily už hodně dávno. Samozřejmě, menšinová témata špatně dělají catch-all party. Ta verze s OF 2.0 je vlastně společná jak pro "Novou vlnu", tak pro "Progresivní alternativu" a nakonec i pro ty voliče toužící po čisté, nezkompromitované straně. Souhlasím, že soukromí není úplně catch-all téma, navíc v době, kdy jsme fakticky v hybridní válce s Ruskem a možná i s Trumpem.

Ale EU demokracie strašně trpí algoritmickou manipulovatelností voličů a pokud se dále oslabí ochrana, kterou nabízelo GDPR, tak se situace bude jenom zhoršovat.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Myslím, že všichni vidíme:
    1) Soukromí je narušováno. A zvláště s velkými oligopoly je třeba bojovat efektivněji.
    2) Některé regulace a jejich výklad je dosti směšný. Třeba cookie lišta. Ve spoustě konkrétních oblastí by to nechtělo obecný předpis, ale chytrý technický standard.

Bohužel ty věci spolu i souvisí. Například návrh od Google na reklamy skrz kohorty mi zněl docela dobře (neříkám, že je bezchybný!) Ale je těžké se za takovou věc postavit. A také by tam muselo být to b, tedy: "Ok tohle uděláme, ale pokud vás pak přistihneme při překračování, tak to bude zlé"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: tak jasně... pokud ta data nebudou zahrnovat jméno a příjmení, zřejmě ten transfer bude možný, nebo tak něco. Jako alarmující je to pro lidi, kteří to soukromí berou vážně. Většině populace je to tak nějak jedno, co jsem tak zjišťoval. Netvrdím, že je to agenda, kterou zaujmeme davy voličů...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Tohle neznám. Z moji zkušenosti:

1) většinou jsou tyhle tvrzení psané tak, aby byly alarmující. Viz to " Also, remote access to personal data on PCs or smart phones without consent of the user would be enabled. mi připadá trochu jako hoax."
    2) to pomáhá o situaci informovat širší veřejnost
    3) ale klade to barieru do diskuse, protože je to pravděpodobně dost pomluva autorů
    4) to nic nemění na tom, že ten návrh bude špatný, ale na ne tak alarmující úrovni
    5) zároveň v něm mohou být dobré věci

Ergo:

Kdybychom my a ostatní v EU měli rozumnou vládu, tak se to snadno vyladí. Ale praxe může být jiná...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    LEON_KOWALSKI: riff-backup = rdiff-backup
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: Skus si napriklad stiahnut vacsie mnozstvo mailov z gmailu, atd, atd. Gmail na komunikaci nepouživám (akorát před pár lety s AliExpressem), mám svoje vlastní domény a k nim přidružené maily.
    Navíc na svoje soukromé maily nepoužívám IMAP, ale stahuju si je přes zabezpečené POP3 a dělám pravidelné riff-backup zálohy :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: Mozes mat svoju infrastrukturu, otazkou je ci tam dostanes data tím že máme svoji infrastrukturu, myslím samozřejmě že tam jsou i data - interní aplikace co jedou na našich (Linuxových) serverech a mají data uložená v PostgreSQL a MariaDB databázích, plus některé provozní soubory v cloudech na Synology NAS (taky našich) a zálohy taky na Synology NAS (plus bezpečnostní offline zálohy na externích hdd) atd...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI: Mozes mat svoju infrastrukturu, otazkou je ci tam dostanes data:) A to co ide dnes, nemusi byt mozne zajtra. Pozri sa co vsetko si na androide (alebo aj na iphone) mohol robit 10 rokov dozadu (root nebol problem), a co mozes robit dnes. Skus si napriklad stiahnut vacsie mnozstvo mailov z gmailu, atd, atd. Ten walled garden model je proste realita, a su v tom schovane skutocne velke $$.

Co je za mna velky problem je to, ze taketo nastavenie vyhovuje aj roznym bezpecnostnym a spravodajskym zlozkam, a tandem tech korporacie + siloviky je dokopy asi silnejsi nez vsetci ostatni.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: Boli uz aj tu medializovane pripady, ked ti amazon na dialku zmazal zo zariadenia knihu ktoru si si kupil ... to jo z Kindle. Tam mají přístup, proto si od nich nic nekupuju (eBooky) a do dnes jsem mě, všechny eBooky na iPadu, ten dnes spadl na sklo a je po něm ... ale naštěstí mám kopie na služebním iPhonu a soukromém Pixelu :-)
    Ale odjinud ti to smazat nemohl (Amazon).

Velki techno-hraci maju svoje aktualne (buduce) bussines modely zalozene na tom, ze svoje zariadenie nekontrolujes ty, ale oni. (google, apple, M$, ...) ... to ano, ale ty můžeš mít svoji infrastrukturu a tam uložená data. My to tak částečně máme.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI:
    LEON_KOWALSKI: Afaik ide o DRM story. Boli uz aj tu medializovane pripady, ked ti amazon na dialku zmazal zo zariadenia knihu ktoru si si kupil. (Z dovodov ze k tomu stratili prava, alebo sa s nimi niekto sudil, alebo tak nieco.) A to je z pravneho hladiska dost osemetne. Velki techno-hraci maju svoje aktualne (buduce) bussines modely zalozene na tom, ze svoje zariadenie nekontrolujes ty, ale oni. (google, apple, M$, ...)

A ano, da sa suhlasit s tym ze to nie je krok dobrym smerom, ale ten tlak US firiem (A US vlady) je obrovsky. A Aktualne silove rozpolozenie je take, ze EU nie je schopna/ochotna US v tomto vzdorovat, viz. napriklad aj "dohoda" o clach, ktora je uplne jednostranne nevyhodna.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Žijeme v "zajímavých časech", ... nastal čas posílit Open Source nástroje na udržování soukromí :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nominace Zachariase Samuela Fischera na místopředsedu strany - kritérium divného příjmení je opět splněno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: smyslem těch peněz nebylo nikdo nic jiného, než být vyhozené oknem, přijde me :-) ale tohle je o něčem jiném.

GDPR chránilo tvojí unikátní osobní identitu v jakékoliv podobě, takže AI společnosti prostě nesměly trénovat svoje modely na evropských osobních údajích, tečka. Pointou tohohle je, že pokud bude nějaká databáze, kde budeš jen jako IDčko a nebude tam přímo třeba tvoje jména a příjmení, tak to už budou moc natrénovat. Prostě dostaneš číslo jako v koncentráku, a tím pádem už to nebude chráněné GPDR a bude vymalováno.

Co je důvodem tohohle ústupku, to nevím. Pravděpodobně technologické společnosti svým akcionářům potřebují demonstrovat svou sílu, nevím. Žijeme v "zajímavých časech", ačkoliv nikdo z nás o to nejspíš moc nestál. Ale holt točit o tom jen sci-fi už byla nuda, tak si to někdo chtěl natočit jako reál..
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: no to je jedna věc a druhá věc je ta, že si nedovedu představit, že by si velké firmy nechaly srát na hlavu a že by ty peníze co vrazili do implementace NIS2 nechtěly po EU zpátky, protože by byly vyhozený oknem.
    Jenom podělaný držení logů po dobu stanovenou NIS2 násobí nároky na SIEM servery a diskové prostory.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: ano, možná proto o tom všichni začali psát, že je to "bezpečnostní díra až do středu země"?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: okusit se podepsat nějakou faustovskou dohodu s technologickýma firmama z USA, které GDPR dost brzí v tom, aby mohli nechat AI natrénovat (legálně) naprosto na všem, by byo logické. Je ti jasný, že by to znamenalo kompletní přepsání a uvolnění NIS2 a že by to byl krok do prdele a bezpečnostní díra až do středu země a pak dál durch do Austrálie?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Kdysi dááávno jsme v začátcích spolupracovali na přípravě Zákona o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb, z pohledu naší organizace a tehdejšího SAD (Sdružení azylových domů). Protože jsme zaváděli program na evidenci údajů o klientech (plus další věci). Tehdy nám Sybase dala exkluzivní licenci zdarma na jejich databáze :-) ... teď už je ten program úplně někde jinde a jede na PostgreSQL :-)
    A už tehdy to bylo docela přísné, ne tak potom GDPR (které se navíc pořád zpřísňovalo). Takže se mi poněkud nezdá. právě i v souvislostí s NIS2, to, co tady předkládáš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam