• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    KEDRIGERN: Boris má na včelí královnu pifku dlouho, ti se zas prej nesnáší ještě z Desitky. Úplně ale v pořádku.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Ty kráso:

"Situace je výsledkem chování Pirátů na půdě Sněmovny, jejich nenávistivých a obstruujících projevů a jejich přístupu k parlamentní demokracii,“ řekl Novinkám předseda poslaneckého klubu Motoristů Boris Šťastný. Prý ale nejde o „trest“.
    Boris je nově zvolený, Piráti s ním nejednali (o čem, že), čili je jasné, že si to naprosto cucá z prstu.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    KEDRIGERN: Nezaregistrovals Michálkovo okopávání kotníků Stanu na Twitteru celé čtyři roky? Stan z toho měl už srandu. Prej i MO dostával pokyny že Stan je největší nepřítel a nejvíc i krade Pirátům voliče, tak se má jít hlavně po Stanu. Zdroj informace samozřejmě neřeknu.
    Že Michálek uměl s ODS leccos vyjednat a býval viděný v přátelských diskuzích s Bendou a Blažkem je veřejné tajemství. Otočil až s tím odsano po vyhození Ivana.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    EL_TOPO: A tato tvrzení umíš nějak podložit? Jako ODS těžko mohla očekávat, že jí bude mít někdo z Pirátů rád. Ale nějak jsem si nevšiml ničeho přes čaru. Prostě kritika. Vlastně spíš až moc slušná.

Moje zkušenost je, že je extra štveme, protože nás nepasou oligarchové ani neděláme kšefty. Také je vůbec netěší antibafuňářství. Protože tím dáváme příklad, že to jde jinak.

Jinak ANO je fakt neuvěřitelně nesnesitelné i lidsky. Většina ODS také. STAN půl na půl. Ale vždy jsem s nimi všemi jednal korektně. Obráceně to zdaleka neplatí.

Je to prostě trumpismus po Česku, většina z nich chce točit kormidlem směrem k 19. století.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    MAKROUSEK: Zas jen práce vlny, která si sice velmi správně naštvala ODS a Ano, ale kvůli Michálkovi a jeho zhrzenosti z kroužků si úplně rozesrala i vztahy s nejbližším spojencem Stanem. Hlavně že tam původně lezl ODS do říti a pekl s Blažkem a Bendou. Ničemu to nepomohlo. Zastává se jich tam teď tak možná jen pár lidí ze Stanu, kteří jsou trochu nad věcí. Možná ještě prej někdy Hayato, pokud má svůj den. Můžem jen doufat, že Babišova vláda bude tak otřesná, že se ty vztahy v opozici trochu urovnají. Taky by bylo dobrý kdyby začaly stavět mosty nové poslankyně, které zatím nikoho naštvat nestihly.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: To je bozi preklep - "byl vypnut system na automaticke zobrazovani obliceju"!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    De-digitalizace z nepochopitelných důvodů zatím vypadává z témat levicových politik a častěji se jí chápe extrémní pravice.
    Ranní postřeh Petry Hůlové: Větší střet zájmů než ten Babišův • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/ranni-postreh/ranni-postreh-petry-hulove-vetsi-stret-zajmu-nez-ten-babisuv
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    eh, já jsem myslel že sem v [Doprava v Praze]
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    VOYTEX: Máš naprostou pravdu, jsem jen rezignovaný normík. Naštěstí tu káru tahnou hrdinové jako ty.

Jen aby bylo jasno, aby byla jediná možnost appka do telefonu je samozřejmě nesmysl. I dnes jsou lidé, co mají tlačítkové telefony a nebo velice staré. To že si tady mistr něco přeje fakt neznamená, že to příští rok bude. Notabene jsme v Praze, takže to nejdřív bude stát asi tak miliardu a pak se to zruší.

Já prostě jen říkám, že město Praha má už roky nabízet flexibilní kartu pro turisty jako alternativu k papírovejm jízdenkám.

A k čemu je prosimtě DPP tracking random cizince, kterej sem přijede jednou? Takhle se to fakt nedělá.

A ty máš jakej telefon, prosimtě?
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    FRK_R23: Ty vole komentuješ článek, který sis ani nepřečetl, vykládáš nesmysly a hážeš hnůj.

„Myslím si, že všichni budou spokojenější, budou-li si pořizovat jízdenky přes mobilní aplikaci. "

Jinak turista si v Pze může koupit 72h papírovou jízdenku. Oyster card jsem měl, ty světáku.

"Já tak paranoidní jako ty nejsem" Jsi jen rezignovaný normík.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VOYTEX: Ochrana soukromi? To se u piratu nenosi: "Dopravce nebo organizátor potom zpětné ví, jakou trasu cestující projel, což je úplně super sada dat, se kterou můžeme dál pracovat a pak se na základě ní rozhodovat,“ říká Beránek."
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    VOYTEX: Tyjo fakt? Stasi neměla smartfouny?

Přiznám se, že jsem to nečetl. Jinak teda nevím, co nechápeš na "něco jako Londýn Oyster card". Já jsem o smartfounech neřekl ani slovo. Mně jen prostě zaráží, že když sem někdo přijede, nemůže si nabít "lítačku" a musí si kupovat papírový lístky.

Možnost koupit si kartu nebo klidně appku do telefonu máme nabízet už drahně let.

Já tak paranoidní jako ty nejsem, takže mi neni moc jasný proč tě trápí evidence jízd MHD. Pozoruji výrazně zásadnější problémy, než cesty sockou po Praze za památkama.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    FRK_R23: Copak to nechápeš? Jízdenky pouze přes smartfouny = totální evidence cestujících, to neměla ani Stasi, proboha.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    VOYTEX: To mi přijde jako dobrej nápad. Nechápu, že už dávno nenabízíme něco jako Londýn Oyster card...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ehm Beránek chce zrušit papírové jízdenky v Pze??

Lítačka by se měla přejmenovat, cizinci názvu nerozumí. Prodej jízdenek je zastaralý, řekl nový šéf pražské dopravy - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/litacka-by-se-mela-prejmenovat-cizinci-nazvu-nerozumi-prodej-jizdenek-je-zastaraly-rekl-novy-sef-prazske-dopravy-264499/
    Nejsou pro to potřeba validátory ani papírové jízdenky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: tak ty cookies jsou taková legrační hra... zalogované uživatele si weby mohou sledovat jak chtějí i bez cookies, ale z nějakého důvodu to nestačilo, hmm. Je jasné, že se tady bavíme o tom, za jakých okolností bude nad databázemi uživatelů provádět machine learning a případně trénovat na jejich datech LLM. A ten zdánlivý detail, který říkáš, ze zveličujeme, směřuje k tomu, aby to bez jakýchkoliv právních pochybností možné bylo.

Skutečným důvodem podle mě je, aby zase mohlo o kus poporůst AI bublina, protože to, že v USA nemaj tak striktní regulaci, jako je GDPR, způsobovalo, že EU ten boom tak trochu brzdila...

Každopádně, mě vlastně mrzí, že tuhle agendu Piráti zahodili. Ty dva hlavní proudy, tzn. "Uděláme z Pirátů Občanské Fórum 2.0", vs. "budeme nositeli menšinových, nezastoupených témat" se rozštěpily už hodně dávno. Samozřejmě, menšinová témata špatně dělají catch-all party. Ta verze s OF 2.0 je vlastně společná jak pro "Novou vlnu", tak pro "Progresivní alternativu" a nakonec i pro ty voliče toužící po čisté, nezkompromitované straně. Souhlasím, že soukromí není úplně catch-all téma, navíc v době, kdy jsme fakticky v hybridní válce s Ruskem a možná i s Trumpem.

Ale EU demokracie strašně trpí algoritmickou manipulovatelností voličů a pokud se dále oslabí ochrana, kterou nabízelo GDPR, tak se situace bude jenom zhoršovat.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Myslím, že všichni vidíme:
    1) Soukromí je narušováno. A zvláště s velkými oligopoly je třeba bojovat efektivněji.
    2) Některé regulace a jejich výklad je dosti směšný. Třeba cookie lišta. Ve spoustě konkrétních oblastí by to nechtělo obecný předpis, ale chytrý technický standard.

Bohužel ty věci spolu i souvisí. Například návrh od Google na reklamy skrz kohorty mi zněl docela dobře (neříkám, že je bezchybný!) Ale je těžké se za takovou věc postavit. A také by tam muselo být to b, tedy: "Ok tohle uděláme, ale pokud vás pak přistihneme při překračování, tak to bude zlé"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: tak jasně... pokud ta data nebudou zahrnovat jméno a příjmení, zřejmě ten transfer bude možný, nebo tak něco. Jako alarmující je to pro lidi, kteří to soukromí berou vážně. Většině populace je to tak nějak jedno, co jsem tak zjišťoval. Netvrdím, že je to agenda, kterou zaujmeme davy voličů...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Tohle neznám. Z moji zkušenosti:

1) většinou jsou tyhle tvrzení psané tak, aby byly alarmující. Viz to " Also, remote access to personal data on PCs or smart phones without consent of the user would be enabled. mi připadá trochu jako hoax."
    2) to pomáhá o situaci informovat širší veřejnost
    3) ale klade to barieru do diskuse, protože je to pravděpodobně dost pomluva autorů
    4) to nic nemění na tom, že ten návrh bude špatný, ale na ne tak alarmující úrovni
    5) zároveň v něm mohou být dobré věci

Ergo:

Kdybychom my a ostatní v EU měli rozumnou vládu, tak se to snadno vyladí. Ale praxe může být jiná...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam