• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: myslel jsem to, že se využívá v rámci úřadu tj s ním jezdí i jiný úředníci v rámci potřeby
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: a i kdyby, může to být další "kávovar" (antidozimetr, dá se říct). Pokud ho řidič nevyzvedává doma před bytem, tak je to prostě třeba součást náplně jeho práce, přijet na nějaká jednání autem (jako ostatní). Nevím, nepotřebuju tu dělat pí-ár Hřibovi, na to má placené jiné lidi. Ale myslím, že by to chtělo klást ty správné otázky, když už, a ne se vozit na téhle vlně emocí, určené pro "lidové masy"....
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EL_TOPO: je otázka, jestli to auto využívá pouze Hřib
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS:
    GAARQ:
    DAHY: Prima CNN je žumpa. Reaguju na tu konkrétní věc s řidičem a ujetými kilometry.
    DAHY
    DAHY --- ---
    EL_TOPO: Neříkám, že v té glose nemá autor žádnou pointu, ale zrovna kritizovat nové přechody a ostrůvky na Karláku? To podle mě soudný člověk nemůže.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: CNN prima? vážně? vždyť to je strašná manipulativní žumpa. těm bych nevěřil ani datum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: těžko může Hřib za to, že dnes byla (zase) ucpaná Patočkova a všechny příjezdy k Blance v obou směrech. Tady široko daleko není nikde nic v opravě, zácpy jsou právě důsledkem toho, že Blanka průjezdná je a že to rostoucímu počtu lidí vychází jako nejkratší trasa (i když si vystojej frontu - já se to např. snažil objet, když jsem výjimečně řídil auto, ale výpadovka z Prahy byla ucpaná - už v poledne! - a tak jsem se radši obrátil a vystál frontu na Strahovský tunel. Ani směrem na jih není vůbec žádná výluka a propustnost všech směrů je tam velmi vysoká.

Paradoxně, za zácpy může právě dokončení oprav Barrandovského mostu a návrat na plnou kapacitu, protože jižní větev městského okruhu je zkrátka propustnější, než je to u nás, kde je to "tlustý do tenkejch": tři dálnice na výjezdu z Prahy a dva směry do tunelu a všechno to musí projet kolem nás. A stejných míst je v Praze spousta a není absolutně žádná možnost, jak to zkapacitnit bez výstavby nových městských dálnic za miliardy.

Jako vnitrostranicky si mi Hřib samozřejmě odcizil tou komunikací Nové vlny, ale pokud jde o tu dopravu v Praze, tak zrovna tohle mu za vinu dát nejde.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    KEDRIGERN: K Hřibovi a jeho cestování dnes vyšlo tohle. Vím že třeba Bohuslav Svoboda i jako primátor běžně jezdil metrem a vystupoval na Staroměstské. Má to tak i Hřib, nebo zase jen hraje divadlo a říká co si myslí že chtěj voliči slyšet, zatímco realita je jinde?

GLOSA: Dopravní horor v Praze a pět důvodů, proč to lidé dávají Hřibovi zaslouženě sežrat - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/glosa-dopravni-horor-v-praze-a-pet-duvodu-proc-to-lide-davaji-hribovi-zaslouzene-sezrat-492306
    Poslední kapkou pro trpělivost mnoha Pražanů je pak arogance, s jakou jim Hřib vysvětluje, že on sám jezdí do práce pomocí MHD a problémy s kolonami nemá. Otázkou pak je, proč měl jeho osobní řidič zaevidováno za pár měsíců tisíce naježděných kilometrů a 250 hodin přesčasů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: no ale to je právě to... co je hranice "woke"? Piráti to nijak extra nenaplňují (Jediné, co máme společného,že jsme se v začátcích přihlásili k nadávce "Piráti", označující sdílení copyrightovaného obsahu... tzn. převzali něco, co mělo být pejorativní označení).

Obecně, Evropa řeší trochu jiná témata, než Amerika, a transplantace amerických témat sem moc nefunguje.. i když dobře, marketéři dokáží najít nějaká polarizující témata v každé zemi, budiž, pro Maďarsko před lety vynalezli "Soroše" a ujalo se to v celé Evropě.

Ve skutečnosti Piráti přestavovali až do roku 2017 několik spolupracujících proudů, až potom prostě pragmatické křídlo nějak usoudilo, že některé ty závazky se jim vůbec nehoděj do krámu a odháněj (doměle) voliče, které by chtěli nalákat na tu svojí agendu a zhruba od PirSTAN koalice byla snaha ten program nějak znormalizovat a z legalizace hulení (pro mě osobně fakt asi méně důležitá priorita, než zamlada, i když na úrovni samopěstitelství mravně správná) bylo levné bydlení (asi někdo usoudil, že mladí chtějí hulit trávu, protože nemají kvůli nájmu na chlast, nevím...), z podpory open source byla digitalizace a tak. Ani jedno mi mimochodem nepřipadá nijak extra "woke". Většina bodů programu je mainstreamový západoevropský centristický liberalismus. Hřib by možná byl dobrý český Macron, s tou svojí arogancí... Piráti pod ním by patřili spíš do Renew, než do EFA/Greens...

V Evropě populistické strany jsou na vzestupu, ale zatím těsně propadají. Asi těžko budeme nabízet to samé, co ANO, Motoristé, nebo SPD. Pravicoví populisté mají celkem na vybranou, mezi svými různými soutěžícími vůdci... proč se tam cpát?
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    HONCKA: Děkuji za vysvětlení. Můj názor na tohle je z venku víc subjektivní, než jsem si myslel.
    XCHAOS: Ten termín populistická pravice nevymyslela, ale převzala a začala používat jako zbraň. Mainstream to proto už není nikde. A radikálně to působí všude. "Trik" je spíš v tom to nevystavovat.
    Nicméně jsem to nepsal, abychom si to vysvětlovali, ale abych uznal, že máte ten segment voličů, co na kampaně typu "kroužkuj dívku" slyší. Nejsme ve sporu.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    POPELAVY: prostě u pirátů fungujou primárky a Bláha je přímozodpovědný za "reformy" strany, díky kterým odešli z kraje kde kandidoval 20 % členů a víc než 50 % aktivních členů a další se z aktivních stali pasivní a bylo to kurva znát v kampani, kde např v Kladnu, kde je 10 členů a 18 příznivců, tak na kampaňové akce v Kladnu chodilo pravidelně 0 místních lidí. Tak mu to holt členové dali sežrat a mohl být rád za to 12 místo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: a to že jsme strana woke témat říká kdo přesně? (tušíš, že ten pojem vymyslela a používá převážně populistická pravice?)

Trik Pirátů v ČR spočívá v tom, že spousta našich požadavků je na Západě spíš mainstream, zatímco tady na východě to působí bůhví jak radikálně...
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    XCHAOS: Máš pravdu, že za to kroužkování nejspíš přímo nemůžete. Úspěch té akce u vás bude patrně dán tím, že jste strana woke témat.
    To nic nemění na tom, že jste si Bláhy mohli vážit o dost víc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: kroužkovali ale voliči, ne členové Pirátů... takže vyměnit voliče?
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    XCHAOS: Volím piráty, protože jsou pro mne jediná volitelná/nejviditelnější strana. Když se objeví nějaká jiná, tak se to změní.

Je mi upřímně jedno, jak se mnou mluvíš. Dávám zpětnou vazbu, že působíte nejasně a rozbředle. Když se mě ptáš na různé lidi, zda jsou součástí identity, tak to potvrzuješ. Sami nevíte, kdo jste.

Pokud jde o Michala Bláhu, byl jednou z vašich nejviditelnějších postav. Ne součástí identity, ale právě tím člověkem, co byl vidět a dělal pro vás spoustu práce. A víš co? Dali jste ho na spíše nevolitelnou pozici a kroužkovali ženy.
    Tak už Bláhu nemáte. Překvapení!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, od Pirátů odešel Michal Bláha, Hlídač státu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Michal_Bl%C3%A1ha_(1972)

Součást naší identity, ano/ne? (bývá spojován s kauzou DSŘ, kde snad působil jako poradce, víc asi napoví KEDRIGERN...)

POPELAVY: ok, já se nechci zavážet do příznivce/voliče, sám nejsem moc aktivní člen, spíš jakýsi dlouholetý kvazi-insider, který se neumí nikam protlačit. Snažím se sám pochopit, jak věci možná fungují, a případně i vysvětlit.

Otázka je, odkud pozoruješ Piráty v tom svém pohledu "navenek". Několik málo členů má pravidelně přístup do médií. A občas jsme zmíněni v nějakém komentáři. To teď asi hodně ustane, budeme dokonale neviditelná opoziční strana, bez zástupců ve vedení Sněmovny, apod. (pomsta SPD).

Piráti neovládají média. Přítomnost online a na sociálních sítích je roztříštěná. Měl to řídit mediální odbor, ale to dopadlo, jak to dopadlo. Od té doby profesionální najaté pí-ár, s tím, že to letošní bylo nejdražší v historii. Takže jestli se Piráti letos "jevili navenek" divně, byla to práce profesionálů a měli bychom to jako strana reklamovat.

Obecně znovu opakuju, že možnosti nějakého politika, nejen za Piráty, nějak se "jevit navenek" je velmi omezená. Jak se ti jeví Kalousek na Twitteru? To je jeden ze zdařilejších DIY počinů v sebeprezentaci politika.... a i tak je dokonale neviditelný, v podstatě.
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    XCHAOS: Mne upřímně nezajímají vnitřní problémy Pirátů. Mluvím o tom, jak se jeví navenek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: ok, a můžeš vyjmenovat 10 jmen, která reprezentují identitu Pirátů ... třeba i bývalých členů... a 10 jmen, která ve straně sice byla, ale nejspíš tam nikdy neměla co děat, ale my to nedokázali odhadnout? (taky třeba i bývalých).

Protože tohle je složité. Na začátku tam byl boj, jestli je to víc o té přímé demokracii, nebo o té svobodě Internetu, legalizaci trávy, apod. Pak jsme zjistili, že požadovat referendum o členství v EU stejně jako SPD se nám asi nechce, tak jsme od přímé demokracie couvli, ale snažili se být "koalicií nezastoupených", jakési OF 2.0. Pak se to od koalice nezastoupených zase překlopilo dílem k té digitalizaci a modernizaci (ODS pro mladé) a dílem k jakési náhradě za sociální demokracii (ČSSD pro mladé). Ta identita se dynamicky vyvíjela, nemůžeš mít úplně stejnou stranu s Ivo Vašíčkem i s Jiřím Hlavenkou (přesto, že oba nějak byli z toho předměstí Vídně...)

To je právě to. I pidistrana, jako Piráti, má 1000 členů, a minimálně polovina z nich je aktivních a dobrá stovka ochotná někam se nechat nominovat, apod.
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    XCHAOS: Upřesnil bych, že Piráti především nejsou schopni stanovit a udržet identitu. Proto je líp vstihneš tímhle názorem Šídla (nepřesným a kýčovitým), než se oni sami kdo pojmenují.
    Proto je tak snadné je očernit. Lidi piráty nechápou, ti sami sebe nedokážou vysvětlit. Tak je holt popíše a pojmenuje Babiš.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: ehm, to je ještě další level :-) "nevadí, když politik hajluje - hlavně, když jezdí autem jako my" :-) Motoristi a SPD budou ještě vypečený... jestli tam třeba vznikne nějaký slepenec, který Babiše bude ochoten podržet i bez podpory těch mateřských struktur.... takový VV znovu a lépe :-)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Takže Motoristi:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam