STAROJDA: no, ok
1) ano, původně jsem chtěl pirátské diskuzní fórum otevřené (nejen já), ale někteří špatně snášeli, jak nám všichni furt nadávali do bolševiků a nabízeli pomoc s věšením na lucerny. Nicméně, mít tam aspoň registrované příznivce je lepší, než nic
2) no, to jsou opět ty "registrovaní příznivci" (asi inspirováno registrovanými voliči Demokratů a Republikánů v USA, ale zase tady se málo chápe, že tam to jsou efektivně "volební bloky", nebo osobnostní koalice, nebo jak to nazvat... nejsou to strany v evropském smyslu, protože leccos je v USA jinak. Ostatně ale ani české politické strany nemají členskou základnu třeba souměřitelnost s politickými stranami v Německu, ke kterému se jinak rádi přirovnáváme...)
3) ehm, omg, no dobře, ty prostě chceš jako volič výsledek, a cíl je ti ukradený. A to stejné říká vlastně i Hřib a tak mu tleskáš. Jenže já nevím, jak ti to vysvětlit... tím, že z toho uděláš blackbox, který tě nezajímá, to ještě neznamená, že uvnitř toho blackboxu nejsou nějaké mechanismy. Bohužel, žijeme v konzumní éře, kdy lidi taky nechápou, jak jejich mobil funguje uvnitř, a u AI to nechápe dokonce vůbec nikdo, a stejně to lidem nevadí. Éra osvícenského racionalismu skončila, lidé chtějí znovu černou magii. Chápu, že chceš být "konzument politiky"...
4) aspoň tady se shodneme: strana má mít výrazně víc členů, než je jen součet všech míst na všech kandidátkách, kde chce kandidovat (ale i kdyby chtěl plně naplnit všechny obecní kandidátní listiny alespoň ve "střediskových obcích" svými kandidáty-členy, pořád to znamená mít řádově víc členů, než teď). Ale podle mě strana má mít členy nejen aby někam kandidovali.
5) no, ty jsi vlastně neregistrovaný příznivec! Takže jako jo, já bych vlastně rád, aby aspoň lidi, se kterými se potkáš, třeba vyprodukovali ze svých řad "registrovaného příznivce", a aby ses zapojil ne tady (kde je to fakt netypický vzorek strany i voličů a často i nevoličů-odpůrců), ale přímo na tom fóru. A aby si se začal zajímat o ten blackbox stranického aparátu, o obsazování volitelných míst a o to, o čem prohlašuješ, že tě to vlastně nezajímá.
Já se totiž skutečně bojím, že když se těch mechanismů vzdáme a naplno přijmem tezi "účel svět prostředky", tak pak různé hřibstvo (ne jeden člověk) bude argumentovat těmi výsledky a tím, že to prostě jinak nešlo a tak, a vlastně zůstane jen prázdný brand, prázdný image a úplně se to vyprázní. Ale současně tomu neříkám ideologie nebo tak. Nevím, jak to nazvat. Když řeknu "duch Pirátské strany", tak jsem jen slovo idea přeložil do češtiny :-) Možná spíš duch jako spirit. Asi bojujeme za Pirátský spirit, spíš než za pirátskou ideologii....