• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    DOCKINEZ: Hřib vyhodí všechny zaměstnance, stáhne i zbylé prachy na komunální volby z krajů, vezme peníze i Praze, do toho se vezme půjčka... To von zvládne. Jen asistent Ferjenčík je asi rád že má na čtyři roky křeslo a bude vzdorovat :D

KEDRIGERN: Jako jo.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Kampaň je i otázkou sil. Všichni nutně musí být unaveni. Vést další půlrok intenzivní kampaň musí být pro spoustu lidí dosti nepředstavitelné. Navíc by asi teď bylo dost zlé krve okolo kroužků...
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: já myslel že piráti jsou proti-demokratická strana. přišli přeci do politiky s programem který zásadně poškozuje demokratickou vizi světa - saha na osobní vlastnictví a krádež je pak legalizována pomocí legislativy (např o duševním vlastnictví)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (by zase Topka s Lidovci mohli přibrat do party Korunu Českou a vypotit tak 1% navíc, haha :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no, na tomhle koláči je vtipný, jak si asi ODS představuje, že rozpustěj Spolu. TOPka s KDU+ČSL v nějakém tom svém "společně sami pro sebe" nebo jak tomu říkali, by asi 5% dali těsně. Ale nakonec se voliči Motoristů a SPD přesunou prostě jen k Babišovi přímo a bude to pořád nějak 50:50. Piráti nepřetavěj svých 9% na mandáty protože nejvyšší krajské kvórum je až 14% a pár dalších krajů cca kolem 10%, takže samotný gerrymandering na úrovni volebních krajů nahrává čemukoliv, co má průměrně hodně přes 10% (a má to v tenhle moment velkou šanci dopadnout na rozdělenou ODS od zbytku Spolu, protože se pod tu hranici 15% propadnou obě ty strany)

TOPka, KDU+ČSL a STAN by mohli zkusit zformovat nové Spolu, ostatně stejně jsou v EP v EPP frakci (která jiná evropská země tam má hned 3 soupeřící strany?), takže nevím, na co si hrajou.

Ale ať počítám jak počítám: ANO má v předčasných volbách šanci na na 51% prostě jen proto, co všechno ostatního těsně propadne (a pořád nevíš, jestli se nezkusej nějaký nový eskapády typu náckové s podporou Turka, Motoristé tentokrát bez Turka ale bůhví s jakým jiným mašíblem, apod.). Takže ano: předčasné volby by akorát posunuly Piráty do role daleko silnějšího lídra opozice (tedy například zastoupení ve výborech, v předsednictvu Sněmovny), ale pořád by to byla opozice. Ale Babiš by pak možná zase vádl bez obou kocourků...

Problém je, že Praha, Střední Čechy, JMK a Ostrava mají společně šanci protlačit do parlamentu nějaké relativně menšinové strany (typu Piráti), ale je jim to stejně houby platný, protože tyhle kraje dohromady maj jen lehce přes 80 mandátů ze 120ti. Takže vlastně systém je nastaven, aby o všem rozhodovaly catch-all strany, které čistě statisticky nutně vždy vyhrajou v regionech.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Piráti vypadaj dobře, ale nezapomínej, že jste jako ostatní strany (kromě ANO) teď po volbách zadlužení až po uši a dalších 80 mega na kampaň neseženete.

Takže je otázka, zda by Hřibova „novovlnná profesionální kampaň“ (ale teď už bez těch profesionálů, protože na ně by nebyly prachy) byla nějak účinná.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Teď to kontroluju a mám dojem že po předčasných volbách by dostaly strany opět prachy, podruhé. Takže prachy na kampaň by sice nebyly, pár pirátských poslanců by šlo od válu, ale třeba by to mohlo straně pomoct?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Jsem každopádně přesvědčenej že Motoristi už by teď vypadli mimo sněmovnu. SPD taky špatný a Piráti naopak vypadaj dobře. Do toho ODS rozpustila Spolu a je slabá , taky výborný. Stem z ledna.

EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Beneš proti Ferjenčíkovi nestojí, taky vystupuje.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: nema to ako "projit", uz po PSP kandidoval v pardubiciach, lebo tam nikto nechcel ist na lidra. Teraz vie ze nikto nepojde na lidra na P10:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no, je možné, že někteří lidé je volili, protože si fakt mysleli, že jde o nějaký spalovací motory po roce 2035 a ne že bude Turek v Kyjevě obviňovat z napadení Ukrajiny "rozšířování NATO". Ale taky je možné, že by dostali hlasů ještě víc, protože v průzkumech to na 5% moc nevypadalo... takže prostě nevíš.

Podle mě standardní postup, který by na místě Fialy udělal lídr srovnatelného uskupení v západní Evropě, když by viděl jasný propad preferencí, měřitelný i v průběžných volbách typu do EP, by byl, že by z pozice předsedy ODS odstoupil už tak o rok dřív (ostatně podobně, jako třeba Ivan Bartoš, který se v tomhle zachoval standardně evropsky) a nechal stranu do voleb vést někoho většinově přijatelnějšího právě třeba pro vlažné voliče Motoristů nebo ANO (voliči SPD jsou trochu z jiného těsta). Možná to ani není jeho vina, byl cílem masivní personální antikampaně... ale měl mít dost soudnosti, aby mu bylo jasné, že se tomu nedá čelit.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: To je průser právě, protože země předčasné volby asi spíš potřebuje. Motoristi by šli už do kopru.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: podle mě on vždycky je někdo ublížený. Obsaditelných židliček je celkově málo. Jako tvůj přístup "loajálního voliče", který ctí značku, je jeden extrém. Tady kolega, co vlastně podle mě byl zdrojem těch nápadů na hlasování o rozpuštění Pirátů (proč asi Vlnaři zvedli tu hranici pro podání členského podnětu CF, co? :-), je zase opačný příklad, protože se obávám, že jeho velmi přísné nároky na to, co by vedení Pirátů mělo splňovat, by vlastně ze stávajících členů asi splnil málokdo....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: to je v opozici tak nějak default. Ovšem zrovna Piráty asi předčasné volby spíš zruinují, než co jiného. No nic...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: No já určitě byl registrovaný příznivec, ofiko. Nevím jestli ještě jsem. Zkusil jsem se přihlásit do Identity, účet mám, ale asi ne jako příznivec. Moje paměť je mizerná, nevím už jak to bylo.

Ty stanovy a pravidla teď neřeším, protože prostě nemusím. Jako voliče mě to fakt nezajímá. Kdybych ale ve straně byl, tak to řešit začnu. Tím chci naznačit, že tahanice o kandidátky a stanovy fakt zajímá jen vás straníky. Myslím si, že voličům stačí jen obecný dojem, že jste transparentní a demokratičtí. Samozřejmě ten dojem vyvěrá z toho, jaké jsou stanovy a pravidla. Ale pro voliče stačí jen ten obecný dojem.

I o "nové vlně" vím vlastně jen hodně málo. A to Pirátu sleduju dost hodně - narozdíl od většiny voličů a i novinářů. A i tak ve mě neuvízly žádné detaily a kontroverzní místa. Jediné co vím je "vystředění" ve smyslu zaměření programu a jednotnosti strany a pak taky osekání nějakých pravidel (hlavně kolem kampaně) aby to bylo efektivnější. A pak samozřejmě vím, že nějací lidi ze strany odešli.

Míjí mě i ta kritika, co se objevuje často tady na NYXu. Sáhodlouhé vlákna nečtu, nemám na to čas. Tak a teď si představ jiného voliče, fanouška. Tomu je to šumák ještě víc.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Možná je dobrá ta snaha o nedůvěru vládě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: ty jo, ale jak si to představuješ? to místo cosplay maj v parlamentu rozpoutat rvačku? Mě zrovna tohle přijde v opozici ok. V opozici toho totiž moc dělat nejde, v podstatě jen komunikovat. A tohle je komunikace. A být infantilní je lepší, než být arogantní. Za mě ok.

Daleko složitější, než co dělat v opozici - tam totiž kromě kladení drzých otázek v podstatě jen seš - je co dělat, když v nějaké magistrátní nebo dokonce vládní koalici jseš. A ono dost dobře nejde říct voličům "sorry, my ale nechceme vládnout, my chceme jen prudit". (Tohle si vlastně hlídá Okamura, že jo...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Jako jo. Radši bych ovšem viděl tvrdší a efektivnější Piráty, ne pořád tyhle děti co si jen hrajou.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: jsou vidět. mluví se o nich. co se skutečně událo, to většina lidí do 48 h zapomene, jen si budou pamatovat, že piráti něco a nikdo jiný nic.

nemám tenhle moderní marketink rád, ale asi nějak funguje. pořád lepší se zviditelňovat dřevorubeckýma košilema než nasněženýma nočníma esemeskama.

jen bych ale také krom PR rád viděl i nějaké konkrétní věci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no hele, tohle je roztomilý cringe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: no, ok
    1) ano, původně jsem chtěl pirátské diskuzní fórum otevřené (nejen já), ale někteří špatně snášeli, jak nám všichni furt nadávali do bolševiků a nabízeli pomoc s věšením na lucerny. Nicméně, mít tam aspoň registrované příznivce je lepší, než nic
    2) no, to jsou opět ty "registrovaní příznivci" (asi inspirováno registrovanými voliči Demokratů a Republikánů v USA, ale zase tady se málo chápe, že tam to jsou efektivně "volební bloky", nebo osobnostní koalice, nebo jak to nazvat... nejsou to strany v evropském smyslu, protože leccos je v USA jinak. Ostatně ale ani české politické strany nemají členskou základnu třeba souměřitelnost s politickými stranami v Německu, ke kterému se jinak rádi přirovnáváme...)
    3) ehm, omg, no dobře, ty prostě chceš jako volič výsledek, a cíl je ti ukradený. A to stejné říká vlastně i Hřib a tak mu tleskáš. Jenže já nevím, jak ti to vysvětlit... tím, že z toho uděláš blackbox, který tě nezajímá, to ještě neznamená, že uvnitř toho blackboxu nejsou nějaké mechanismy. Bohužel, žijeme v konzumní éře, kdy lidi taky nechápou, jak jejich mobil funguje uvnitř, a u AI to nechápe dokonce vůbec nikdo, a stejně to lidem nevadí. Éra osvícenského racionalismu skončila, lidé chtějí znovu černou magii. Chápu, že chceš být "konzument politiky"...
    4) aspoň tady se shodneme: strana má mít výrazně víc členů, než je jen součet všech míst na všech kandidátkách, kde chce kandidovat (ale i kdyby chtěl plně naplnit všechny obecní kandidátní listiny alespoň ve "střediskových obcích" svými kandidáty-členy, pořád to znamená mít řádově víc členů, než teď). Ale podle mě strana má mít členy nejen aby někam kandidovali.
    5) no, ty jsi vlastně neregistrovaný příznivec! Takže jako jo, já bych vlastně rád, aby aspoň lidi, se kterými se potkáš, třeba vyprodukovali ze svých řad "registrovaného příznivce", a aby ses zapojil ne tady (kde je to fakt netypický vzorek strany i voličů a často i nevoličů-odpůrců), ale přímo na tom fóru. A aby si se začal zajímat o ten blackbox stranického aparátu, o obsazování volitelných míst a o to, o čem prohlašuješ, že tě to vlastně nezajímá.

Já se totiž skutečně bojím, že když se těch mechanismů vzdáme a naplno přijmem tezi "účel svět prostředky", tak pak různé hřibstvo (ne jeden člověk) bude argumentovat těmi výsledky a tím, že to prostě jinak nešlo a tak, a vlastně zůstane jen prázdný brand, prázdný image a úplně se to vyprázní. Ale současně tomu neříkám ideologie nebo tak. Nevím, jak to nazvat. Když řeknu "duch Pirátské strany", tak jsem jen slovo idea přeložil do češtiny :-) Možná spíš duch jako spirit. Asi bojujeme za Pirátský spirit, spíš než za pirátskou ideologii....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam