• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    MORKANT: Další typická ukázka hřibidizace strany. Co je Tereza zač nevím, třeba je na Praze 4 šikovná a je slušná. Ale správný Pirát musí zvracet.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    XCHAOS: Jako volič můžu říct, že mi tahle paní vadí víc než celej Hřibův cringefest.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: je třeba říct, že manažerka přes nějaký evropský prachy. Což je know-how, který se Praze může hodit.

No ale stejně to je fail, když se to podá takhle. Ale kdo z ty čtveřice by byl lepší? Zábranský?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    SADY: To se teď bude výborně kritizovat Tykač:D
    SADY
    SADY --- ---
    fascinujici

Manažerka Orlenu primátorkou Prahy? Piráti mají co vysvětlovat
    https://denikreferendum.cz/clanek/238480-manazerka-orlenu-primatorkou-prahy-pirati-maji-co-vysvetlovat
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    PECA: My máme na serverech Linuxy (Debian a Ubuntu server) jako databázové servery používáme PostgreSQL a MariaDB, plus stránky jedou na Apachi plus PHP a něco Perl cgi.
    SIEM jede na Wazuh a teď budu jeden server reinstalovat z VmWare na Proxmox VE. Až skončí VmWare licence, tak i další.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: no tak jasně, ale podívej, kolik lidí dnes pracuje v oboru. To už není pár nerdů, jako před 20-30 lety. Dnes tomu, o čem mluvíme, můžou rozumět jednotky procent voličů...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Mimochodem ten postup třeba relativně funguje u přechodu do cloudu, protože je tam silný tlak velkých vendorů a ti si zpracují i ty dílčí. Většinou ke smůle nás všech.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Obájit v seriozní debatě je docela snadné. Například v akademické. Jenže tu diskusi povedeš často s lidmi, co si myslí, že zem je placatá. Anebo s novináři kteří jedou 5 minut židovi, 5 minut Hitlerovi. Pokud nejsou přímo placení proti tobě.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEDRIGERN: Realný problém tedy je, že když jsi politik, tak:
    1) Tví partneři tě musí nechat dělat práci (když jdeš přes zájmy jejich kamarádů tak většinou nechtějí)
    2) Musíš mít štěstí na kvalitní úředníky, anebo musíš absolvovat dlouhý proces jejich obměny => opět musíš přesvědčit i politické partnery, aby ti do toho nehodili vidle
    3) Odolat tlaku vendoru. Ten může být i mediální jako v případě DSŘ.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: jako já myslím, že v rámci evropské agendy Digitální suverenity by přechod na PostgreSQL obhájit šlo. Ale tak samozřejmě to naruší nějaké důležité penězovody, že. Což některé voliče potěší, jiné spíš vyděsí... ale argumentovat, že je to nezajímá, mi přijde trochu zkratkovité ("já jsem váš volič a mě to nezajímá"... aha)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Správná cesta je, že

1) politici společně s úředníky formulují strategii. Ta bude obsahovat například:
    - preferenci opensource (pokud je možné, pokud ne je potřeba podrobně zdůvodnit proč to v tomto případě smysl nedává)
    - bezpečnostní kriteria (žádný SW od kamarádů Trumpa apod)
    2) Z toho se pak udělá akční plán / harmonogram: naše DB dnes nemají centrální správu, chybí know how, je to roztříštěno mezi mnoho vendorů... čili těchto 80% vybraných aplikací převedeme na PostgreSQL a ta bude mít primárně interní správu.
    3) Úředník pak činí a politik to většinou schvaluje. (Na městě schvaluje větší ukony Rada města, na ministerstvu ministr a náměstci).
    4) Vše se nepodaří, ale podaří se ti třeba 75% aplikací převést => máš in house správu, buduješ know how, nižší náklady

Problém je, že většinou strategie nevydrží přes změnu volebního období a úředníci (resp. vendoři co je často pasou) to nevezmou za své.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: dobře, ale tak je to věc, o které rozhodne úředník, nebo o které rozhodne politik? Politik se může rozhodnout, komu zadá nějakou analýzu a nechá si udělat odborný posudek... nebo jak? Já vlastně doteď nemám jasnou představu, jak tyhle věci fungují.

Na mě to působí stylem "věci se dělají, tak jak se dělají, a jak jsou všichni zvyklí". Na druhou stranu, ultraunáhlené změny (typu unáhlená orientace AI) mě děsej. V tomhle případě se snažíme spíš o nějaký best-practices, přijde mi. Ale stejně vlastně o IT ve státní správě mám jen mlhavé tušení...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Na druhou stranu například nahrazení Oracle za PostgreSQL je nejen finanční úspora, ale i zbavení se enormního rizika. A to samozřejmě jde dělat postupně systém od systému. A takovéto věci jdou dělat. Jen to je infrastruktura a to fakt moc nejde prodávat navenek.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    STAROJDA: Ano, zažil. Ale jsou to velké transformační projekty a nejdou úspěšně dělat, pokud má ODS právo veta.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    PECA: Jo Firebird jsme vlastně taky používali v jiné firmě, kde jsem dělal. To je dobrej příklad specifickýho a funkčního řešení.

No a naprosto s tebou souhlasím u té státní správy. Mít vlastní vývojáře (nebo aspoň produkťáky a architekty) a vlastnit zdrojový kód. Ale to není OSSW samozřejmě.
    PECA
    PECA --- ---
    STAROJDA: Ja kse to vezme. Máme "databázový" SW, tedy end user aplikace pro Win32, které jako datové úložiště používají OSSW SQL server Firebird.

Tak ten Firebird máme naprosto bezproblémově nasazený u řádově 2 tisícovek zákazníků. Pro nás je ten Fb něco jako černá skříňka. Nainstaluje se to se SW, případně řešíme podporu instalace na server, terminal server (Windows) a radíme, pokud si Fb chce někdo zprovoznit na Linuxu (tam jsem sprostý uživatel, žádný terminálový mág).
    A tohle nám funguje naprosto bez problémů. Jenže to je prostě jenom db engine. Je to podobné, jako používání Thunderbirdu coby e-mail klienta a LibreOffice coby "office" SW...

Já bych si nutně nemyslel, že je nutné ve státní správě hledat OSSW řešení ležící někde na internetech. Spíš si myslím, že stát má "vlastnit zdrojové kódy" k SW, který používá, nebo k nim mít plný přístup. V tom smyslu, aby když někdo pro stát vytvoří registr vozidel (například, hypoteticky...), agendu stavebního řízení... Tak aby za nějaký čas nebylo nutné tu agendu celou vyvíjet od píky znovu, ale dalo se navázat na stávající řešení. Aby bylo možné případně se dostat k datům a ta data bylo možné převést bez nějakých excesů, dohadů a ždímání peněz ze státní správy.

Uznávám, že nám ovšem pořád chybí to základní. A to je transparentnost celého procesu od zadání projektu, přes výběrko, realizaci až po provoz a údržbu. Furt tam cítím tlaky na nějaké "všivé" odklony peněz, nebo alespoň "kamarádčovfty" (klientelismus). :(
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    NIEKT0: Díky! Můžeš napsat pls trochu víc. To byl operační systém nebo jenom dílčí aplikace? Bylo to v rámci jednoho místa, nebo třeba i pobočky / terminály? A které oblasti jsou ty, kde bys do toho nešel? Samozřejmě tě trochu vedu k tomu, abys napsal, že bys do toho nešel např na stavebních úřadech :)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PECA: Ano a nie, su to spojene ale nie nutne zo seba vyplyvajuce temy. Proprietarny SW teoreticky moze byt prijatelny, pokial striktne dodrzuje dobre definovane standardy, a je teda nahraditelny. (aka lego z blackboxov). V praxi je to jednorozec, a moc sa nevyskytuje. Ale aj tam je na zvazaenie nasadenie v niektorych prevadzkach kde ide o bezpecnost, nakolko potom nevids ako to funguje interne.

To ze mas nieco "open" potom samo o sebe nestaci na datovu suverenitu, ani na slobodu robit s sw co potrebujes. Chces idealne sw pod "free" licenciou, ktora ti zaroven garantuje moznost uprav, prevzatia kodu, atd. Ale ani to nemusi v dnesnej dobe uplne stacit, viz. take androidy, ktore su uz teraz sice +- open, ale google to umyselne rozbija roznymi pololegalnymi fintami tak, aby si bol stale tlaceny do vendorlockinu. Kazdopadne stavat v dnesnej dobe nieco nove ako proprietarne vo verejnej sprave je proste nezmysel.

STAROJDA: Ano a velmi uspesne. Su oblasti kde to funguje, su oblasti kde by som do toho nesiel.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Zeptám se - je tady někdo, kdo zažil nasazení OSSW ve větší škále - v podniku, v organizaci, v governmentu? Mám trochu obavy, že se tady baví fanoušci Linuxu a Libre office, bez dotyku s korporátní a veřejnou realitou. Vyveďte mě z omylu prosím.

Já pracuju ve firmě, kde open source nástroje používáme v našich produktech (když to jde). A vím, jaké s tím jsou potíže - ownership, údržba, vývoj, sběr požadavků od uživatelů. Jedna naše divize funguje i jako support pro firmy, co používají OSSW u sebe. Viditelně firmy, co to používají, tak nemusí mít kapacitu na to to řídit a spravovat.

Je vůbec realistické to nasadit? A to nejen v komerčním prostředí, ale i ve veřejné správě, na vládě, v ministerstvech...
    PECA
    PECA --- ---
    Ano, "jak velký problém může být z toho, že to co používáme, mají pod kontrolou USA" se ukazuje například při příletu do USA na dovolenou. Imigrační vás befelem otočí a bez pardónu a náhrady pošle domů, protože... Doplňte libovolný malicherný důvod od malicherného "oranžový kačer je vůl někde na sockách", až po absurdní "jsem učitel a stát mě platí 2 měsíce dovolené, tak jsem přiletěl hrát na benefici s příteli zadarmo a mám na tričku duhu". :)
    Nicméně to je spíše o tom, že ta data jsou v Americe, kde je má americká garnitura plně k dispozici, než o OSSW.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam