• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak dlouho přežije matka bez vcelstva? Potrebuju tem svym chudackum poridit nove matky, stara se ma vyndat 1-2 dny pred pridanim nove. Pak se ma nekolik dni ta nova pozorovat a kdyby ji mrchy nevdecny zamordovaly, muzu pry vratit tu starou...V cem ji tech nekolik dni mam drzet? Kolik vcel ji mam nechat jako doprovod? A na krmeni staci trochu vody a medocukerne testo?

    A pak bych potrebovala nejakou dobrou radu, jak vysvetlit absolutnimu zacatecnikovi, jak takovou matku v ule najit a chytit :((( jediny, kdo muze tenhle ukon provest do pulky zari provest, je partner, ktery matku nikdy nevidel...a znacene nejsou :(((
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: dokud se nevypije :o). zatim ji stihame vypit/rozdat driv, nez patricne dozraje. delam medovinu ktera ma 1 dil medu na 2 dily vody (trojnasobna) a ta by mela zrat dva roky. pitelna je uz po trech mesicich :o)). proste, jak je v tom dost alkoholu, tak se to nekazi.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KUATO: jak dlouho ti vydrží medovina uskladněná?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: hele, na kvaseni je tady special klub, kde jsou urcite mnohem vic experti nez ja, poucenej laik :) [ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ] .
    k uplne puvodni otazce... v medu ti porad zustanou ruzny mineraly, stopovy prvky, silice.
    brzdit kvaseni (v pripade, ze med neprevarime) bude IMHO zejmena antibiotikalni vlastnost medu - to by bylo jeste ok, bilkoviny a enzymy se ale zacnou rozkladat a zpusobej jinej prubeh kvaseni (tzn. zbrzdej ty pozadovany kvasinky, protoze se tam premnozej jiny).
    u dzemu a marmelad se taky sbira pena z cukernyho roztoku.

    proste potrebujes co nejcistsi surovinu bez nezadoucich primesi - a to v pripade konzervace cukrem bilkoviny a enzymy jsou

    jinak se omlouvam, ale potravinarskou chemii ani nic podobnyho vystudovanyho nemam :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: no hlavne se medovina z nepřevařovaného medu nechce vyčeřovat. u převařovaného medu je celkem vyřeřená za měsíc nebo dva po dokvašení, u nepřevařovaného medu po půl roce je furt kalná.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: já syrupy nedělám:) navíc tedy mám pocit,že bílkoviny( a jiné ltáky z medu) mají ten kvas brzdit.. nebo mne prosím oprav..případně to zkus rozvést do více než do holé věty končící otazníkem :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: tobe syrup nikdy ve spizi nevykvasil nebo nevybouchnul? :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: & MRTS: zkoumám zkoumám...v souvislosti medoviny a bílkovin v medu jde o kvas, ne?
    Jak to souvisi s tím syrupem?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: v medu je spousta latek, vcetne zejmena bilkovin, ktery maji tendenci se kazit. treba jako kdyz delas normalne varenou medovinu... :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    EXCITE: Bílkoviny se při vaření vysrážejí. (Více v receptech na výrobu medoviny.)

    TYET: Právě že vyšší teplota rozebere navíc i enzymy...[1]

    [1]: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Enzymy#Vliv_teploty
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: nerozumim..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: předpokládám, že kvůli odseparování bílkovin určitě.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já vzala ten recept od Janči a Zentricha, který jsou velice důvěryhodný a zkušený bylinkáři, ale když to tak říkáš, asi by to stačilo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: A musíš ten med s tím syrupem vařit? Nstačilo by ke konci vaření je přidat med a rozpustit ho?
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já myslím, že v tom sirupu to nevadí, do čaje a na chleba je samozřejmě syrovej :) zajímalo by mě spíš, jestli v tom medu zůstanou po deseti minutách varu ještě nějaký prospěšný látky, pokud se ptám jako trotl, tak mě omluv, nic o tom nevím
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: jo, ten jsem na FB už viděl :)
    Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)

    jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: takze staci nesladit medem uplne horkej caj a je to v suchu :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: to je super tabulka. clovek aspon vidi, ze pri normalnim uzivani (v horkem caji, ktery do par minut ochladne) je vzrust naprosto zanedbatelny.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
    díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: na to jsem nenašel tabulku :D
    Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: deset minut mírnýho varu, díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: &MRTS: A take mnozstvi HMF zalezi na dobe a teplote prehrati medu..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tak med z medvědího česneku se povedl. podle pylový analýzy je cca 70%. zbytek asi řepka a trochu akátu (cca 15l).
    má už sám o sobě celkem pastovitou konzistenci, část byla vyloženě jako "sádlo".
    vůně jemná (bez česnekovýho pachu), chuť taky
    TYET
    TYET --- ---
    MRTS: díky moc!
    MRTS
    MRTS --- ---
    TYET: Zvyšuje se obsah HMF (Hydroxymethylfurfural), který je pro včely (!) toxický. Není potvrzeno ani vyvráceno, že by byl toxický (přesněji řečeno rakovinotvorný) pro savce. K tomu se dají najít vědecké práce. HMF není jen v tepelně poškozeném medu, ale i v karamelu, kávě atd... Každopádně zdravější med je ten nepřevařený / nepečený - možná i kvůli enzymům v něm obsaženým.
    TYET
    TYET --- ---
    Dnes jsem se dozvěděla, že med se varem stává toxickým. Nějak se mi to nezdá, vždyť se přidává odnepaměti do perníku, a ten se peče při více než 100 stupních. Přidává se taky do různých jídel a vaří se. Ale pro jistotu se ptám odborníků.
    Děkuju moc za odpověď.
    VEHUIAH
    VEHUIAH --- ---
    tenhle moment jsem nikdy předtím neviděl. snad tu ještě nebylo, repost z obrázků, co mě rozštípou
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    Heathland Beekeeping - 1 - Spring Work in a Heather Skep Apiary - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=upbONroWPic
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    KUATO: jj je to s materi kasickou :-) strasne zdravy, ale strasne pracny (drahy :-D
    KUATO
    KUATO --- ---
    XFLARE: tys vypichovala pyl z plastu, ale jeste se da sbirat pyl primo ze vcel kdyz lezou do ulu. do dna se strci takova specialni vlozka, s dirkama a jak se ty vcely tema dirkama prodiraji, tak jim to odira pyl z nozek. pyl timto zpusobem ziskany je ale na rozdil od toho z plastu nefermentovany (a spatne stravitelny). kdysi jsem to zkousel u jednech vcel sbirat, ale nechutnalo mi to stejnak, tak jsem toho nechal. na fermentovanem pylu si ale rad posmaknu (da se najit na podlozkach pod sitovanymi dny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam