• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: podle me ji laik nenajde - nevi, na co se ma divat (na jake znaky), nicmene muze to zkusit. matka je trochu vetsi nez normalni vcela - ma delsi zadecek. trubec je tlusty, ale matka je skoro tak stihla jako velke delnice. nejspis ji najdes na sousich, kde je odvickovany plod nebo jeste vajicka. jestli nebude tam, tak je imho zbytecne ji dal hledat. lepsi odejit od toho vcelstva a vratit se treba za dve hodiny a zkusit to znovu. v tuhle chvili je ve vcelstvu nejvic vcel a uz neni moc snuska, takze se povaluji doma, tedy tam bude spousta klamnych cilu :o). nejlepsi poprosit nejakeho jineho vcelare z blizka, at se po ni podiva.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: nova matka se nechava v takovy klicce. nevyleze ven a necha se jenom krmit od delnic. stara se vetsinou nenechava... ale IMHO bys ji mohla dat, pokud stoji za to, do oddelku bez matky. ale nechci varit z vody.
    matku v ule kazdopadne poznas. jednak se zpravidla pohybuje cca uprosted a druhak je velka :). vetsi nez trubci (ty zase poznas treba podle oci). najdi si obrazky na googlu ;). a kdyz uz ji budes hledat, vezmi si na ni rovnou klesticky (kvuli manipulaci) a spravnou barvu, a oznac si ji
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak dlouho přežije matka bez vcelstva? Potrebuju tem svym chudackum poridit nove matky, stara se ma vyndat 1-2 dny pred pridanim nove. Pak se ma nekolik dni ta nova pozorovat a kdyby ji mrchy nevdecny zamordovaly, muzu pry vratit tu starou...V cem ji tech nekolik dni mam drzet? Kolik vcel ji mam nechat jako doprovod? A na krmeni staci trochu vody a medocukerne testo?

    A pak bych potrebovala nejakou dobrou radu, jak vysvetlit absolutnimu zacatecnikovi, jak takovou matku v ule najit a chytit :((( jediny, kdo muze tenhle ukon provest do pulky zari provest, je partner, ktery matku nikdy nevidel...a znacene nejsou :(((
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: dokud se nevypije :o). zatim ji stihame vypit/rozdat driv, nez patricne dozraje. delam medovinu ktera ma 1 dil medu na 2 dily vody (trojnasobna) a ta by mela zrat dva roky. pitelna je uz po trech mesicich :o)). proste, jak je v tom dost alkoholu, tak se to nekazi.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KUATO: jak dlouho ti vydrží medovina uskladněná?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: hele, na kvaseni je tady special klub, kde jsou urcite mnohem vic experti nez ja, poucenej laik :) [ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ] .
    k uplne puvodni otazce... v medu ti porad zustanou ruzny mineraly, stopovy prvky, silice.
    brzdit kvaseni (v pripade, ze med neprevarime) bude IMHO zejmena antibiotikalni vlastnost medu - to by bylo jeste ok, bilkoviny a enzymy se ale zacnou rozkladat a zpusobej jinej prubeh kvaseni (tzn. zbrzdej ty pozadovany kvasinky, protoze se tam premnozej jiny).
    u dzemu a marmelad se taky sbira pena z cukernyho roztoku.

    proste potrebujes co nejcistsi surovinu bez nezadoucich primesi - a to v pripade konzervace cukrem bilkoviny a enzymy jsou

    jinak se omlouvam, ale potravinarskou chemii ani nic podobnyho vystudovanyho nemam :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: no hlavne se medovina z nepřevařovaného medu nechce vyčeřovat. u převařovaného medu je celkem vyřeřená za měsíc nebo dva po dokvašení, u nepřevařovaného medu po půl roce je furt kalná.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: já syrupy nedělám:) navíc tedy mám pocit,že bílkoviny( a jiné ltáky z medu) mají ten kvas brzdit.. nebo mne prosím oprav..případně to zkus rozvést do více než do holé věty končící otazníkem :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: tobe syrup nikdy ve spizi nevykvasil nebo nevybouchnul? :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: & MRTS: zkoumám zkoumám...v souvislosti medoviny a bílkovin v medu jde o kvas, ne?
    Jak to souvisi s tím syrupem?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: v medu je spousta latek, vcetne zejmena bilkovin, ktery maji tendenci se kazit. treba jako kdyz delas normalne varenou medovinu... :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    EXCITE: Bílkoviny se při vaření vysrážejí. (Více v receptech na výrobu medoviny.)

    TYET: Právě že vyšší teplota rozebere navíc i enzymy...[1]

    [1]: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Enzymy#Vliv_teploty
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: nerozumim..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: předpokládám, že kvůli odseparování bílkovin určitě.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já vzala ten recept od Janči a Zentricha, který jsou velice důvěryhodný a zkušený bylinkáři, ale když to tak říkáš, asi by to stačilo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: A musíš ten med s tím syrupem vařit? Nstačilo by ke konci vaření je přidat med a rozpustit ho?
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já myslím, že v tom sirupu to nevadí, do čaje a na chleba je samozřejmě syrovej :) zajímalo by mě spíš, jestli v tom medu zůstanou po deseti minutách varu ještě nějaký prospěšný látky, pokud se ptám jako trotl, tak mě omluv, nic o tom nevím
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: jo, ten jsem na FB už viděl :)
    Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)

    jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: takze staci nesladit medem uplne horkej caj a je to v suchu :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: to je super tabulka. clovek aspon vidi, ze pri normalnim uzivani (v horkem caji, ktery do par minut ochladne) je vzrust naprosto zanedbatelny.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
    díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: na to jsem nenašel tabulku :D
    Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam