VERONIKA22: Jdu pozdě, ale přece.
Moje máma dělá tvarohy z osmilitrových hrnců mléka, množství tvarohu pak závisí na požadované tvrdosti. Mléko nechá kysnout samovolně bez přísad v teplé místnosti - dává ty hrnce nahoru na horní skříňky kuchyňské linky. Před cezením si musí mléko sednout - tzn, že má mírně rosolovitou konsistenci, jako třeba domácí jogurt. V létě je to hotové za jeden den, se snižující se teplotou se doba sedání prodlužuje. Mléko v tomhle stavu zahřeje, tak aby mohla na hrnec bezbolestně sáhnout (ale ona má "azbestové" ruce). Prý čím víc mléko zahřeješ, tím je tvrdší tvaroh a menší množství, čím méně zahřeješ, tím měkčí tvaroh. Nepřeváří. Tvaroh jde vyrábět pouze z mléka, co si sedne - to jest mléko od krávy nebo z mlékomatu. Když mléko zkysá a sedne v lednici, tak už většinou bývá hořké, protože to trvá dlouho a to mléko už je moc staré, takže je lepší nechat ho kysat v pokojové teplotě.
Sedlé mléko nalije do látkového pytlíku (používá nějaký polyester, plátno by prý bylo moc málo propustné) a zatíží na "šeráčku" - to je takový dřevěný lis, co se pokládá na lavor, aby měla kam téct syrovátka.
Já dělám tvaroh jen když mi zbyde dobré mléko a stačí na to jemný cedník (asi ideálně plastový) lépe se pak čistí než textil. Mám domácí tvaroh fakt ráda, ale pokládám to za drahý špás, protože z litru mléka dostanu pár lžic tvarohu a syrovátku nemusím.
ZUZKAOU: Versi s přidanou kyselinou citronovou (v případě mojí mámy syntetickou) nazývá "sýr". Někde jsem se dočetla, že to dělají i v Góvindách a říkají tomu panýr. Mám dokonce pocit, že jsem se to dočetla u Tebe:)
Prostě ten panýr a tvaroh mají dost odlišnou chuť.
VIKY_K: u mojí mámy se syrovátka z tvarohu a z panýru liší dost. Ta z panýru mi chutná ještě méně než ta z tvarohu.