• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: to byl laický úsudek = nemíchat :oD. no nic za natvrdlost se platí. aspoň se o to víc těšim na příště, že už to snad tak nezkazím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: jasně - proč bys to nemíchala? Zejména když potřebuješ separovat bílkoviny od syrovátky - jednou denaturovaná bílkovina se s vodou spojí leda v mixéru ;-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: to se může míchat??? já se hrozně bála té jogurtové konzistence, že když do toho šáhnu vařečkou tak to jistě pos......, a pak jsem se zase bála že mícháním tu syrovátku opět spojím s tvarohem :oD
    takže dííííky za osvětu a možná se ta má chyba osvětlila :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: no hlavně to míchej a případně teda vař ve vodní lázni...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: tak jsem chtěla tvaroh posnídat a zjistila jsem, že snídám tvrdý tvaroh :oD. proto to má asi i jinou vůni
    a to jsem poctivě kontrolovala teplotu teploměrem ponořeným v hrnci.....ale pak jsem zírala, že u dna to mám místama dost chycený. takže jak je to hustá hmota tak možná to u dna mělo 100st a nahoře pod hladinou 35st.
    tak mě napadlo, že příště to zahřeju, počkám na oddělní syrovátku a tvarohu a bez ohledu na stupně odstavím.

    příště taky naočkuju a dám vědět :o)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: Asi slyší podprahový bublání :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    bezva, naložila jsem dávku divných věcí (povětšinou celer) a kocour sedí a z opačného rohu kuchyně ty sklenice hypnotizuje. To by mě vážně zajímalo proč.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ZUZKAOU: vymývání
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: vymívání určitě ne, jestli to smrdí, tak se někde pokazil kvasný proces. Spíš než zahřátí to něčím naočkuj - něčím už správně zkysaným.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak tvaroh mám hotov a veeelmi mi nevoní a dooost připomíná chuť syrovátky. ač jsem ho vymačkala totálně do sucha. tak přemýšlím jestli se nemá nějak proplachovat vodou od zbytků syrovátky?

    ale když jsem si četla návody co jste mi tu doporučovali tak si říkám, že jsem možná udělala chybu v tom, že mléko od krávy jsem nezahřála a rovnou postavila na horní skříňky kuch.linky........že kdybych nechala zkysnout už zahřáté mléko tak by to možná vůní dopadlo lépe.

    a přitom hotový tvaroh od farmářů, třeba ještě v plátnu kupuju furt a je tááááák dobrý. asi dělám někde chybu :o(

    příště to zkusím urychlit třeba tím chlebem nebo citronem. nyní jsem to na lince musela mít 1,5dne tak jestli se to už nezačalo nějak kazit, že to nevodí krásně neutrálně jako běžný tvaroh.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha- vejce fermentovaná v řepném kvasu!

    Pickl-It: Pickl-It Pickled Spiced Eggs
    http://www.pickl-it.com/blog/519/pickl-it-pickled-spiced-eggs/

    a fermentovaná klasicky
    True Pickled Eggs | Natural Family Today
    http://naturalfamilytoday.com/nutrition/true-pickled-eggs/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CHANA: tak už mám doma mléko, které chci na ten tvaroh věnovat. zítra to tedy zkusím postavit na skříňky v kuchyni :o)....bože já se tak bojím co jako vznikne :oD
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: já bych to zavřela a nechala přes noc v teple a pak dala vychladit.

    Když trápím mléčné krystaly vodním nálevem, tak pak při sekundární fermentaci jsou ochotný tlakovat tak, že to uteče z té láhve, pokud s ní blbě zacházím.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Víčka nemám dotažena úplně na fest, takže kdyby se to chtělo extrémně natlakovat, asi to pod víčkem nějaký oxid vytlačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: to v té druhé lávhi - je to zavřené a nebo ti CO2 prchá?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Tak si pořád nějak nevím rady s tím vodním kefírem...
    Čekal jsem kvašení, bublání, perlení jak u šampáňa a ono pořád nějak nic...
    2 litry vody, cca 200g krystalků, cukru dost (normální + třtinový), cca 8 hrozinek (ne bio, ale alespoň proprané v horké vodě). Takhle to bylo minimálně 48 hodin, možná o kousek víc.
    Pak jsem to slil do 2 lahví - do jednoho litru přišlo už jen trochu máty, do druhého litru dva vanilkové cukry.
    V lahvích to je dalších 36 hodin.
    Teď to bublá a lehce zašumí, když s tím zaklepu, ale jinak nic extra. Na chuť je to pořád sladké (obzvlášť u toho s tím vanilkovým cukrem, ale ten zase víc perlí).
    Co s tím? Nechat pořád na pokojové teplotě? Nebo je něco špatně, mám to vypít a dát šanci dalšímu pokusu?
    Chci z toho mít něco jako "burčák na pochodu" :) Je to vůbec reálné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zrada - kvas z těch krámků s ruskými specialitami je normální limonáda se sladovým výtažkem, byť teda ta základní chlebová chuť tam je nějakým extraktem dodaná. Ale rozhodně to není kvašená tekutina.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako alkoho, jogurt, kvas, majolka, chipsy a jiné produkty přátelských bakterií jsou fajn, ale zlato - to je celkem výzva!

    Superman-strength bacteria produces gold
    http://news.msu.edu/story/superman-strength-bacteria-produces-gold/
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Díky blogu Zuzkyou jsme dali druhou šanci jablečnému octu z loňska (muž ho nevylil, ale vedl ho jako technický, na odrezování bajonetu apod.). Odležení mu vážně pomohlo, přesune se do sklenice a do potravinové sekce špajzu. Díky!
    CHANA
    CHANA --- ---
    VERONIKA22: Jdu pozdě, ale přece.
    Moje máma dělá tvarohy z osmilitrových hrnců mléka, množství tvarohu pak závisí na požadované tvrdosti. Mléko nechá kysnout samovolně bez přísad v teplé místnosti - dává ty hrnce nahoru na horní skříňky kuchyňské linky. Před cezením si musí mléko sednout - tzn, že má mírně rosolovitou konsistenci, jako třeba domácí jogurt. V létě je to hotové za jeden den, se snižující se teplotou se doba sedání prodlužuje. Mléko v tomhle stavu zahřeje, tak aby mohla na hrnec bezbolestně sáhnout (ale ona má "azbestové" ruce). Prý čím víc mléko zahřeješ, tím je tvrdší tvaroh a menší množství, čím méně zahřeješ, tím měkčí tvaroh. Nepřeváří. Tvaroh jde vyrábět pouze z mléka, co si sedne - to jest mléko od krávy nebo z mlékomatu. Když mléko zkysá a sedne v lednici, tak už většinou bývá hořké, protože to trvá dlouho a to mléko už je moc staré, takže je lepší nechat ho kysat v pokojové teplotě.
    Sedlé mléko nalije do látkového pytlíku (používá nějaký polyester, plátno by prý bylo moc málo propustné) a zatíží na "šeráčku" - to je takový dřevěný lis, co se pokládá na lavor, aby měla kam téct syrovátka.

    Já dělám tvaroh jen když mi zbyde dobré mléko a stačí na to jemný cedník (asi ideálně plastový) lépe se pak čistí než textil. Mám domácí tvaroh fakt ráda, ale pokládám to za drahý špás, protože z litru mléka dostanu pár lžic tvarohu a syrovátku nemusím.

    ZUZKAOU: Versi s přidanou kyselinou citronovou (v případě mojí mámy syntetickou) nazývá "sýr". Někde jsem se dočetla, že to dělají i v Góvindách a říkají tomu panýr. Mám dokonce pocit, že jsem se to dočetla u Tebe:)
    Prostě ten panýr a tvaroh mají dost odlišnou chuť.

    VIKY_K: u mojí mámy se syrovátka z tvarohu a z panýru liší dost. Ta z panýru mi chutná ještě méně než ta z tvarohu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam