CHIMERA:
Svatá pravda.
Trvalo mi docela dlouho k tomu dospět. Člověk se musí naučit být trochu sobec. Trochu. Zrůrazňuju trochu :-) Tak nějak zdravě. Ještě před rokem jsem skákala tak, jak muž pískal - on tedy ani nepískal, ale jeho chování, postoje a názory pískaly. Téměř denně jsem uléhala s pocitem, že selhávám, že nejsem taková, jaká bych "měla být". Padala jsem na hubu, aniž bych, pohledem zvenčí, měla proč. Janek dobře spí, zlobí sice hodně, ale pořád v mezích normálu aktivního, zdravého, malého kluka, vyvažuje to roztomilostí k věku příslušnou. Muž nechlastá, nefetuje, nebije nás, pracuje v zaměstnání, pracuje doma. Pohoda, ne? Ale ! Vyzařuje z něj přesvědčení, že manželka a matka má zajišťovat full service, aby muž mohl dělat to, co dělat chce. Takže má skákat nonstop kolem dítěte, plotny, domácnosti. Ptát se, omlouvat se a vysvětlovat, když chce něco udělat jinak, než běžně. Podřízená role - podřízená muži, dítěti, rodině. Já to všechno dělám ráda. Ráda vařím. Ráda věším prádlo a ráda šůruju barák. Ubíjelo mě ale, že muž toto považuje za naprosto samozřejmé. Stejně jako to, že jsem vždy k dispozici, tedy doma. Že mu dítě s sebou na zahradu musím vypakovat já a to s vysvětlením, že musím uklízet.
Před cca. rokem mi v tomto ohledu ruply nervy, už ani nevím proč. A začala jsem oznamovat, ne se ptát. Když muž skončí v práci ve tři a domů přijede v šest, protože "jsem se stavil v Bauhausu pro dřevo na poličku pod akvárko a pak jsem se podíval do Makra", proč bych se já, hergot, měla ptát tři dny dopředu, jestli si pro něco mohla sjet do obchodu v Praze?! Takže zvednu telefon "Ahoj, mohl bys prosím dneska vyzvednout Janka ze školky? Dojedu si do Prahy. Přijedu nějak kolem šesté, děkuju!"
A taky "vezmi prosím Janka ven, potřebuju si odpočinout. Zítra s ním půjdu na dlouhou procházku, aby sis mohl dělat co chceš ty."
A ejhle, přes počáteční úžas to najednou začalo celkem fungovat. Pořád to můj muž považuje za revoltu proti jeho ideálnímu stavu věcí (tedy tak, jak to měli jeho rodiče), ale už bez větších protestů. Lepší už to asi nebude a i tohle mě stálo značné úsilí, ale je mi mohem lépe, což se samozřejmě zpětně odráží na mém chování k němu, k synovi a celkovém ladění :-)