• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    MVEK
    MVEK --- ---
    SARGO: Hlavně taky vlastně (trochu SPOILER, i když mlžím) byla poznamenána "prokletím", a tak za určitou část své neschopnosti nemůže a bez schopností opravdu nemá sama šanci ji prolomit. Přesto s tím bojuje.
    (A ne, nemluvím o telefonování, navíc s tím mám sám podobnou zkušenost, někdy jsem schopen určité telefonáty, ovšem jen cizím nebo téměř cizím lidem, odkládat ne měsíce, ale i rok, dva...)
    SARGO
    SARGO --- ---
    XCHAOS: Já už jsem to tu myslím jednou nadhazovala do pléna, tak s dovolením částečně vykradu sama sebe: Pinky je vrcholová sportovkyně, takže slušný dříč, samostatná a schopná ženská, co rozkvete sotva dostane šanci, má největší progres ze všech postav, nic ji nezlomí a poradí si, s tím málem co má v ruce dokáže vybojovat maximum, zvláštní schopnosti nemá žádné, ale neláme ji to (jako některé jiné), a nedostala naprosto nic zadarmo, ani neměla to štěstí, že by ji někdo držel za krkem a nutil makat (jako mnohé jiné). :-))
    Vzorem být může, ale je to normálnost velice idealizovaná v intenzivních kontrastech: svět kolem je opravdu tak moc šílený, jako by nám nad hlavou lítali emzáci a prali se s čarodějema a to vše pod dohledem bohů? Ale lze se v něm najít a obstát a dokonce být happy a to všechno dokonce se ctí... a co víc, přeci jen se nakonec naučit telefonovat :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGO: si to fakt budu musrt dát znovu...
    SARGO
    SARGO --- ---
    Pinky že je normální? Ta ženská je naprostý šílenec a superman :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MACSKA: to je právě past na normální lidi, to, že se s ní identifikujou. Pak jim právě dojde, že v reálném světě je možná taky tak, a oni jsou jediní normální a všichni kolem jsou divní... :-)
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    RICARDERON: to jsme my my! Pinky je jedinej normální člověk v celým Myceliu (i když někde kolem třetího dílu jsem na ní měla chuť hodit síť)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KAVEN: To jste úplně jiný my, než jsme tady my!!!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RICARDERON: Nám ne! My máme Pinky rádi! :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Nás taky zajímá, co si myslí Lucas, ale je nám ukradený, co se mele v hlavě Pinkertýně!!! :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já to tu čtu, děkuju náčelníkům za zastání, ale nebudu Mycelium nijak obhajovat, dokonalé není, ale holt nějak už nasmolené je a znovu bych to dělat fakt nechtěla :) Můžu jenom podotknout drobnost: je tam rovina "komorní" a rovina "světodějná" a záleží na temperamentu toho kterého uživatele, která ho baví víc. Kdo preferuje spíš tu "světodějnou" a chtěl by, aby bylo těžiště v ní, holt nebude spokojený s tím, jak jsem poměr obou složek namíchala já, protože já jsem tým "komorní" a všemožné vnitřní monology ráda píšu i u jiných čtu. Proto tam není víc rozvedeno, co se pak dělo s karwilem a Danielovým plánem a Alexandrovým šířením Pětice a kdesi cosi. Mě prostě mnohem víc zajímá, co si myslí Lucas. Ale většina knih ve fantastice má tyhle poměry obráceně, čili tým "světodějný" má z čeho vybírat.

    A navíc je dneska možnost snadno to opravit a nechat si poslední dva díly napsat :D Zrovna sem jdu s legrační věcí z vedlejšího fandomu, to je řešení všech problémů: https://www.barstoolsports.com/blog/3488539/ai-is-coming-george-r.r.-martin-is-suing-the-makers-of-chatgpt-after-a-fan-finished-the-final-two-books-of-a-song-of-ice-and-fire-using-ai?
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    CASTOR: Nakladatel nebyl spokojený s dodacími lhůtami. Trvá to stále. Pevná pětka není venku, protože se čeká na obálku od grafika. Už 3 měsíce.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    WITTGENSTEIN: Že zrovna ty budeš šířit tyhle urbanistický povídačky pro outsidery... Ano, ty staré scény se redigovaly nejvíc, protože se Vilma od té doby přímo ďábelsky vypasala a stařiny z toho pak trčely. Ale ne, není pravda, že poslední scény jsou deset let staré. Jen jedna stěžejní, kvůli které pak napsala všechnu tu "omáčku" v těch osmi knihách okolo.:)
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    E2E4: Dík, mám co studovat, protože jedním vrzem to určitě nepřečtu.

    Já se na palubu Mycelia nalodil v roce 2014, kdy jsem první díly našel v novinkách ve veřejné knihovně a o autorce jsem do té doby věděl jen pár zmínek z Pevnosti, kterou jsem ale už v té době neodebíral. Všehovšudy jsem o tom tedy neznal nic. Ovšem dodatek na konci knihy - Románová sága Mycelium začala dostávat tvar po událostech jedenáctého září 2001. Je to autorčino zatím nejrozsáhlejší dílo, které vznikalo celé desetiletí a zahrnuje pět navazujících románů - ve mě vyvolal zcela konkrétní dojem, že Mycelium je již dopsané a uzavřené a zbývá ho pouze vydat. Takže jsem se dost divil té mezeře mezi vydáním Vidění a Hlasů a hvězd. A divil jsem se ještě víc, když jsem zjistil, co nás čeká.
    A nikdy jsem úplně nepochopil, co zapříčinilo takovou změnu v plánech, protože jsem nejprve četl o tom, že betačtenáři nejsou spokojení s koncem, potom autorka není spokojená, potom nakladatel není spokojený, a kdo se má v těch protichůdných informacích vyznat.
    Takže si rád přečtu, jak to bylo.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    KAVEN: to nebyla ani tak výtka jako spíš výraz uznání:)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CASTOR: MVEK: možná by pro vás byla zajímavá historie psaní Mycelia, zde: BRAMBOREENA.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORNHOLIO: Ale spoilery byly oficiálně povoleny už před mnoha měsíci! Jinak bych se neodvážil ani naznačovat! Ale tak pardon, no ... :-)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    KAVEN: ehm, mě ještě dva poslední díly čekají, opatrně se tu snažím v diskuzi vždycky vyhýbat a přeskakovat spoilery, ale musím uznat, že krátký odstavec, kde shrneš celé finále a přehledně vypíšeš, jak která postava dopadla, to je tedy jaksi velmi:)
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: Zrovna se chci zeptat, proč WITTGENSTEIN "jako redaktor nevíš, jaké má autorka s příběhem plány" a prostě si s ní nepromluvíš.

    MOUNTBATTEN: Pro pořádek dodávám, že "Odpovědný redaktor Viktor Janiš" je uveden v dílech 1 až 4, zatímco v 5 až 8 je Richard Klíčník.

    CASTOR: Hele, ona o tom Vilma porůznu hovořila a psala, i zde. Jsou prostě spisovatelé typ architekt a typ zahradník, a ona je ten druhý, kterému to bují pod rukama... a po předchozích snahách o přemrštěné řezání ještě v Albatrosu se celá věc nakonec vyvinula takto k opačnému extrému. Něčím preferencím to vyhovuje dokonale, někomu méně, někomu vůbec. There are nine and sixty ways of constructing tribal lays, / And every single one of them is right.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RICARDERON: No počkej, " Kdyby se řezalo víc od začátku". Z Vilminy historie vím, že začátek Mycelia byl řezaný a znovu skládaný asi stopadesátkrát. Myslel jsi předpokládám řezat spíš "uprostřed", ne? Protože někde okolo třetího dílu začala Vilma přidávat nové linie do toho, co už měla připravené a doměle kompletní. A tam kdyby se nepřidávalo, tak závěr mohl být skromnější.


    MVEK: Všechno je důsledně zakončeno tak, aby to nebylo úplně jasné :-) Ale není to zase tak zlé, řekl bych. Aš~šádovi ze povedl zázrak a zbavil svět obou sgenů (asi dočasně, ale tak to u těch nesmrtelných už chodí). A zároveň se nedokázal dostat k větší moci, i když chuť chvíli měl. Sviňák to v zásadě není, takže ho nadále čeká poklidný život na Zemi. Sofie, Pinky a Paul mají svoje happily ever after. Příběhy Kamëlë, Lucase a Fiony jsou záměrně otevřené, nicméně to hlavní, o co v Myceliu šlo, zakončeno bylo vcelku jednoznačně. Mnohatisíceileté snahy Össe a Gerdy kulminovaly, obě civilizace samozřejmě neskončili, ale zase vše Myceliální se uzavřelo. Lodě jsou uzavřené tuplem. Záhady Pětice vysvětleny.

    Mně to teda ukončené přijde.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RICARDERON: Tak hlavně ty poslední scény byly napsané už před deseti lety.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam