VYHULENY_UFO: popravdě, nemyslím, že by ZP někomu přinesl "prachy". několikrát jsem se snažil stočit debatu k tomu, jaký si tu kdo představuje poměr ZP k mediánu mzdy (ten bude téměř vždy nižší, než průměr...). o tomto absolutně odmítáte diskutovat.
ZP by pravděpodobně byl nižší, než kombinace dnešních dávek, které dokáží čerpat ti opravdu zdatní, a také by byl nižší, než dnešní počáteční výše podpory v nezaměstnanosti (lidi by po propuštění ze zaměstnání logicky padali přímo na úroveň ZP). není tedy vůbec řešeno, že ZP by byl nižší, než peníze, které by řada lidí mohla být dnes, kdyby jen byli dostatečně drzí...
že něco chci "bez práce" je logické, když žiju ve světě, kde všichni ostatní vyhledávají jakékoliv pohodlí za každou cenu: tísní se v dopravních zácpách v autech (díky Blance to teď na Patočkově a ve Svatovítské mám přímo před nosem, dřív to byl takový mýtus, který jsem viděl, jen když jsem se vypravil do oblasti Magistrály do centra...), klikají v nesmyslných klikacích prostředích, místo aby používali příkazovou řádku Unixu, apod. Pohodlí prostě vede (či spíše iluze pohodlí, protože ty lidi často nikdy ani nevyzkoušeli, jak skvělé může být posunout se někam po Praze na kole nebo jak praktické je najít nějaký příkaz v historii příkazové řádky, místo tupého klikání každý den toho samého v kruhu....). Ačkoliv se tomu často říká "práce", tak fakticky je to jen rafinovaná sekvence používání výdobytků civilizace, zajišťující maximální pohodlí (mohl jsem pohodlně sedět v openspacech a monitorů s vysokým rozlišením a poslouchat příkazy lidí, které jsem pokládal za idioty - místo toho lezu ve větru, dešti, sněhu, vedru po střechách a tahám kabely, které víceméně dělají to, co Internet umí nejlíp - routují data potřebná k přežití okolo překážek (= idiotů), lidem rovnou do domácností...)
Otázka je, jak "pohodlné" a bezpracné přežití by ZP vlastně nabízel - zkusme si to shrnout:
- rozhodně bys neměl na nájem v nějaké prestižní čtvrti - nejspíš by si z toho žil v podnájmu, buď sdíleném s jinými lidmi na ZP (nebo s lidmi co si ze mzdy chtějí našetřit), někde na okraji města (v závislosti na atraktivitě té které lokality a místní výši tržních nájmů). Sdílený podnájem není možná pracný, je ale sociálně náročný a nepohodlný.
- rozhodně by sis nemohl dovolit jíst v restauracích, nejspíš ani ve fast foodu ne - musel by si nakupovat v supermarketech (=pracné) a vařit si sám doma (=pracné).
- i kdyby ses vzmohl na ojeté auto, nejspíš by si neměl na zaplacení parkovného v parkovacích zónách v centru měst, pokud by nebyla současně MHD bezplatná, nejspíš by ses pohyboval pěšky či tak možná na kole či koloběžce (=pracné)
- rozhodně by ti nezbylo na chlast a drogy (=nepohodlné).
Suma sumárům - nevím, koho by ten zdánlivě "bezpracný" život na ZP opravdu lákal (kdo by měl jinou možnost, což je samozřejmě otázka - podle mě by měl). V jistém smyslu by byl "důstojný" - v tom smyslu, že důstojnost umožňuje vyhnout se poslouchání rozkazů jiných lidí, pokud je toto pro někoho důležité, a současně by to umožňoval, aniž by se člověk plazil před byrokraty a využíval skuliny, které systém nabízí i dnes - ale v zásadě nevěřím, že byse dostatečně demotivovaných lidí, kteří by takto strávili větší část života, našlo zas až tolik.
ZP má roli záchranné sítě, nic víc, nic míň. Nemá to být základní prostředek zajištění existence (byť ty rostoucí zprávy o automatizaci by tomu nasvědčovaly). Fakticky si nemyslím, když třeba Lyft nabízí robotická auta, že výše ZP má být tak vysoká, aby si pak lidi žijící ze ZP vozili zadech v robotických autech Lyftu (protože pořád zde bude potřebný kapitál, dále spotřebovávání vzácných zdrojů, negativní externality, apod.). Jde opravdu o to, vytvořit efektivní záchrannou síť pro ty, kteří díky robotizace a automatizaci přijdou o práci v kategorii dnešních "stray jobs" a možná jim i nabídnout "důstojnější" přežití, než byly ty "stray jobs" - ale nejde o cestou ke světu, kde významná část lidí bude žít "pohodlně" ze ZP a nebude dělat absolutně nic.
Směs motivací k ZP je různorodá, ale přesně tohle je to, o čem odpůrci ZP _zásadně_ odmítají diskutovat, a připouští hlavní motivaci jedinou - to je ten hlavní nesmysl, těch motivací je víc, a zásadně nesmyslných je jich jen málo (např. radikální touha po vyvolání kolapsu systému skrze zavedení ZP je fakt dost pubertální :-)