• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ty ale taky vůbec času na online debaty nemáš málo... tímhle demagogickým úhybným manévrem se současně trochu střílíš do nohy...

    (popravdě - divil by ses, kolik toho jde napsat v době, kdy jiný pochlastávaj, čuměj na bednu nebo třeba si i jen odskočej na cigáro... budeš se divit, ale některý prostě debatama rádi trávěj volnej čas, když zrovna nepracujou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: tak ale v té diskuzi to právě rozebírají, že pokud se vyplatí robot, aby nahradil někoho placeného 15$ za hodinu, tak se asi vyplatí i při 7$ za hodinu - je to jen otázka návratnosti.

    jinak ZP je navrhovaný jako alternativa ke konceptu minimální mzdy. cena té které práce v tomto případě závisí čistě na tom, jak moc je poptávka po ní pružná, tzn. jak moc je ta práce substituovatelné (to jsou ekonomické, nikoliv ideologické pojmy). do výše dnešní minimální mzdy jí ovšem nedorovnává zaměstnavatel, ale stát (a to je právě ten problém, který s tím má mainstreamová levice, točící se kolem organizované pracovní síly...)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Inu ked sa v USA rozhodli urcovat minimalnu hodinovu mzdu na federalnej/statnej/pripadne metskej urovni, pricom niektore mesta / staty skocili z cca $7 na $15, pricom zavadzaju nove regulacie (ktore maju predovsetkym silny dopad na mensie podniky) - rozne socialne / zdravotne programy ktore doteraz neboli povinne. Tak sa zrazu oplati zvazovat automatizaciu, lebo platit $15 za hodinu niekomu kto robi hranolky sa im asi neoplati.

    What's Killing the American Dream?
    https://www.youtube.com/watch?v=_1nXxPMsOIs


    Imho akurat zaujimavy pripad hlupej regulacie - korporacie to prilis netrapi, kedze tie maju nizko kvalifikovanu pracu davno exportovanu mimo krajiny. Postihuje to akurat mensie a stredne podniky, ktore zamestnavaju nizkokvalifikovanych pracovnikov priamo v krajine.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Former McDonald's USA CEO: $35K Robots Cheaper Than Hiring at $15 Per Hour - Slashdot
    https://hardware.slashdot.org/...mer-mcdonalds-usa-ceo-35k-robots-cheaper-than-hiring-at-15-per-hour
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Pokud má doktorát, dělá v IT 250h/měsíčně tak musí mít plat 125-150 tisíc ;) Chápu složitou situaci lidí kteří dělají třeba manuálně a/nebo málo placenou. Na druhou stranu v ČR brečí všichni a skoro nikdo Ti neřekne že se má super. Extrémní příklad toho jsou OSVČ. Takže bych z toho sociologickyho vzorku Petera_Pana nedělal až zase takový závěry.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    PETER_PAN: Ok skonci, len si uvedom, ze z tvojich prispevkov nema nik sancu pochopit co ma byt ta tvoja udajna chyba systemu. Sam uznavas, ze prosperita je asi dostupna pre vacsinu spolocenskeho spektra. Takze tie tvoje pripady, ktore poznas musis logicky mat z nejakej specifickej mensinovej skupiny. Z toho co tu prezentujes aspon mne nie je vobec jasne co presne je problem danej skupiny a uz vobec neviem urcit v com ma terajsi system zlyhavat.

    Ten priklad doktora - takze ak by napr. zmenil pracovne miesto na ine, ktore ho tak nebude vytazovat. To by poriesilo jeho zivotny styl? Lebo mam tak pocit, ze mladich lekarov vo velmi podobnej situacii nie je malo a neriesia to chlastom a slapkami.

    Z toho co pises mam skor pocit, ze mas svetabol lebo zivot pre vsetkych nie je lahky - co nikdy nebol. A realne si neviem predstavit ako by si chcel zabezpecit takuto zmenu.

    Inak nic v zlom, ale 300h mesacne (z toho 50 na osobne projekty) je sialene moc. To tych 250 nutne potrebujes aby si vyzil? Lebo minimalne v nasej firme vacsina ludi funguje v ramci standardneho pracovneho fondu (a aj ti co maju viac su do 200h cca a tam sa zas da uprimne pochybovat o tom co realne robia..). Programoval som dochadzku tak si to viem pozriet.. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: myslim, ze ty lidi, ktery si vyjmenoval si zijou dobre. nelamentuji na nyxech a tak..

    Vsechno tohle jsou konkretni lide ktere osobne znam a nedosahnou na prosperitu

    to je prave problem, ze pro kadyho je prosperita jinde. ty vidis svoji prosperitu v tom, ze delas za 250kc 300h mesicne a nejsi schopny si najit praci na normalnich 170h mesicne, dale mas internet, zenu, kamose a stejne jsi nespokojeny.

    proste te kamarade pali dobre bidlo, nudis se, chtel by ses mit jeste lip. ale proto musis neco udelat, zejo.


    kdyz ta zakladni vec je tezce dostupna - moc se zabyvat zivotem samotnym

    ja ti clovece nerozumim, neco delas spatne a chyba v systemu neni. hospody jsou kazdej den plny, normalni lidi pracuji normalnich 8h denne, zvladaji k tomu splacet hypoteku, zivit zenu, deti, konicky.
    ja ve 34 letech uz mel hypoteku, blaznivou kundu a i tak nemuzu rict, ze bych neuzival zivota. vzdyt takovych pozitku, na ktere muzes dosahnout. muzes skakat padakem, fetovat, chlastat, cestovat, menit praci, menit svy navyky a zvyky.
    vzdyt ty mas pravo se rozhodnout ze makat nebudes a pak muzes premyslet a zabyvat se zivotem od rana do vecera.
    tohle neni chyba systemu, tohle je chyba cloveka.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO:

    Toto bude k tematu muj posledni prispevek.

    S diskuzi na toto tema zde koncim, protoze je to stejna demagogie jako se bavit s ublizenymi levicaky/anarchisty - oni vidi jen nespravedlivy svet plny utlaku a vykoristovani. Naopak, zdejsi "ekonomove" zase vidi jen prosperujici zemi plnou blahobytu, po ulicich svisti super kary, obchody jsou narvany. Ani jedno neni objektivni zhodnoceni reality.

    Jak jsem jiz formuloval drive. To kolik si muzes za svuj prijem koupit hovadin a sluzeb me nezajima, kdyz ta zakladni vec je tezce dostupna - moc se zabyvat zivotem samotnym. Netvrdim ze je prosperita nedostupna, je dostupna klidne i pro vetsinu lidi (nevim, nebudu vyrabet cisla ala XCHAOS). To o cem mluvim je, ze pro nezanedbatelnou casto populace ani se zatnutejma zubama se nejde dostat do stavu kdy to neni na krev. Ty lidi jsou kolem me a jsou to lide ze vsech casti spolecenskeho spektra. Je to kamos doktor, je to kamos obchodek-elektro (pribeh Davidka pred par tydny), je to znama postacka, je to kolega vedec, je to znama ktera dela socialni pracovnici, je to kluk co dela ucitele na VS, je to znamej co dela v tovarne, je to moje pritelkyne co dela ve farmaceuticke firmne, je to manzel zname co dela policajta, je to pani co navlika dratky do konektoru v manufakture.
    Vsechno tohle jsou konkretni lide ktere osobne znam a nedosahnou na prosperitu, zijou na krev a neni to o absolutnim prijmu, nebo absolutnich vydajich. Na druhou stranu znam odhadem "stejny" pocet lidi kteri se maji uplne v pohode. V rade prpadu meli nejake startup prachy, nebo vyhodu, ale neni to uplnym pravidlem. O tom to take neni.
    Na takovej ten studentskej zivot ala z vejplaty zaplatim pokoj na sharingu a zbyde mi na kalby v hospode - na ten je CR uplne super. O tom ja se ale nebavim. Bejt chudej a bejt v hajzlu je rozdil. Mit slusnej prijem a zit v prosperite je take rozdil. Je to o nastaveni systemu, o moznostech zabyvat se zivotem samotnym. HOWGH
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: no a na co si teda stezuje, vzdelani mas, akorat mi neni jasny, proc s timhle vzdelanim makas 300h mesicne. no pravda, uplne ti neverim, ze makas kazdy den v mesici 10h v kuse na to zabijis prilis casu u internetu; takhle makaj lidi, kteri vlastni firmy a tudiz nedelaji za 250kc/h....
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: To jsem resili uz pred x tydny. Ano pracuju od cca 16-17 let. Kromne nekolika brigad ktere nepresahli suma 30 pracovnich dnu to byli vzdycky kvalifikovane prace. Jako kluk jsem zacinal u PCcek (spravu site ve firmne, weby, IT obecne). Pri vejsce pak kromne zkouskovych obdobi (VSCHT nesla davat s prstem v nose) celou dobu. Jedinej mesic kdy jsem nepracoval byl mesic pred nastupem na doktorat. 2 roky (cca 2011-2012) jsem mel 3 prace. Je mi 34, pracuju kolem 300 hod./mesic + nutne domaci prace. Placena prace je z toho cca 250 hod./mesic, zbytek jsou projekty ktere mi sice neprinasi penize, ale umoznuji mi pracovat na necem z ceho bude treba satisfakce za nekolik let.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: a uz si zacal pracovat nebo sjizdis internety, prokrastinujes a meles filosoficky hovna odtrzeny od reality?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    PETER_PAN: Pak ovšem žiješ v nějakém podivném sociálním výklenku. Jistě, že jsou takové profese a obory. Namátkou mě napadá zdravotnictví, management.. Ale to jsou obory specifické, které rozhodně nelze označit za standardní. A co se týče nějakých nářků - pracovní poměr je výsledkem dohody dvou stran. A žádná strana (už vůbec ne zaměstnanec) není nijak zvlášť vázána setrvat.

    To platí obzvláště v nynější době, kdy je nezaměstnanost tak nízká, že vyjma lidí, kteří z nějakého důvodu nechtějí pracovat, je téměř nemožné sehnat schopného zaměstnance.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: já se teda přiznám, že pracuju míň než 40 hodin za které jsem placenej a v práci jsem fyzicky taky míň (ale víc, než odpracuju - ten zbytek je třeba nyx, nebo 9gag). Čas který ušetřím věnuji dceři, aby v tu chvíli mohla pracovat manželka (pár měsíců od porodu). Jak usteleš, tak si lehneš... Když chceme víc peněz, než nám "systém dá", tak se holt musíme snažit
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PHAILO: Lidi jako ty jsou odtrzeni od reality. 40ti hodinovy pracovni tyden je iluze, ja osobne neznam cloveka ktery by na kvalifikovane pozici pracoval jen zakonem stanovenou pracovni dobu. To ze se pracuje dele je bezne, jen je to vetsinou v CR realiich nepromitnute do prijmu ... a statistik. Ale jak rikam, zadne plosne zviseni prijmu nebude mit efekt ve smyslu dostupnosti prosperity. To je mozne jen tim ze se system transformuje. V dohledne kratke dobe je to nemozne, kazdopadne ke zmene dojde - vsecho co ma svuj zacatek ma i svuj konec = nic tu neni na veky.
    Proto se take snazim alespon tim co delam vytvaret kolem sebe ferove prostredi a treba kdyz to udela vice lidi, dalsi generace to nebude mit tak blby jako dnesni.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MANFRED: tvl ale ZP neZP 70 hodinová pracovní doba chce to poslat na úřad práce. Ale prostě nemá bejt manták a udělat to.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: že ZP nemá být o tom nutit někoho, aby pracoval za mě No ale to je přece podstata ZP!

    PETER_PAN: tvrdim ze tyhle veci jsou dnes vzacna komodita a ze jsou dnes mene dostupne nez v minulosti WTF? Jsou dnes méně dostupné, než v minulosti? Náš relaxační 40 hodinový pracovní týden porovnáváš s jakou dobou? S reálným socialismem? Nebo se středověkem či průmyslovou revolucí, kdy se běžně makalo 14-16 hodin denně?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jinak tohle dělá s lidma přílišný snění o ZP..teda spíš o teplym fleku :-)
    http://echo24.cz/a/i3b4p/berlinsky-pirat-spachal-sebevrazdu-a-zrejme-pred-tim-vrazdil
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PETER_PAN: Kamarád si vybral pro něj špatnej obor nebo specializaci. Stává se to. Někdy se dokonce i pohodovej a výdělečnej obor zkurví.
    Nikde ale neni psáno, že musí zrovna dělat doktora, nebo musí dělat zrovna tam, kde dělá. Jestli mu to nedochází, je možný a) je úzce zaměřenej jen na svou práci, je to takovej ten typ "nepraktickýho člověka" co neumí zacházet se svym životem b) přes to, že absolvoval, zrovna bystře mu to nepálí, pak doufám, že se mu nedostanu pod ruce.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FORTRESS: To by aj mna zaujimalo - u nas je akurat problem, ze pokial clovek byva v nebytovych priestoroch (napr. prerobene kancelarie) tak si nemoze nahlasit trvaly pobyt. Kedze to oficialne nie su priestory na byvanie (ak si teda neporiesi rekvalifikaciu). Z hladiska dani za nehnutelnost to myslim vplyv nema, jedine o co mesto v tomto pripade prichadza su podielove dane (ak si teda clovek neziska trvaly pobyt niekde v ramci mesta).

    Prerobenie bytu na kancelarie akurat tak potencialne znizuje dostupnost bytov, ale kedze tu zmenu robi majitel, tak ten byt uz aj tak bol zabraty - tj. preco zmena dane?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    PETER_PAN: Hm no ono ano, fiktivna zidealizovana postava zila v relativnej prosperite. Skus si ziskat realnejsi pohlad nato ako sa v danej dobe zilo (hlavne sluzobnictvu a rolnikom) a zistis ze zapijanie problemov je v nasich krajinach dlhodoba tradicia. Ved kazda dedina musi mat kostol, cintorin a krcmu.

    Priklad tvoj kamarata trosku nechapem - pracovne problemy (ktore su prakticky totozne po celkom svete - vsade su zacinajuci doktori pretazovani, ano v zahranici maju mozno lepsi plat, ale velmi casto maju aj nemalu studentsku pozicku takze konecny financny vysledok je nic moc) maju mozno systemovy charakter. Ale to, ze ma relativne destruktivny zivotny styl je hadam jeho osobna volba a nie nieco zaco je zodpovedny nejaky system.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam