• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    Na nástěnce najdete pravidla klubu, informace o textech zdejších autorů jinde, poetické kluby některých zdejších přispěvatelů a také další kluby, zabývající se literární tvorbou.
    Tamtéž si přečtete také rady a postřehy o psaní, kritice a nutnosti autorské práce. Přečíst si nástěnku se velmi doporučuje.

The best of tohoto klubu (jak ho vidí někteří zdejší autoři a kritikové) najdete zde: Autorská poezie - výběr Můžete také nominovat.
    Pokud píšete hodně emotivně a vaše texty jsou spíše prožitkové, můžete zvážit uveřejnění v klubu Emotivní poezie
    V případě, že nemáte zájem o kritiku a chcete se hlavně podělit o svoje zážitky, doporučujeme klub Azyl pro věčné romantiky
    Obtížné aspekty poetova života a všemožné drby z oboru zpracovává Těžký život básníkův
    Pokud vás klub Autorská poezie všemožně rozčiluje, navštivte opoziční autorský klub Poesie bez pranic a tkanic
    Technická poznámka: klub je zpřístupněn ke čtení i pro off-Nyx čtenáře.
    rozbalit záhlaví
    NECECH
    NECECH --- ---
    MAEROR: Díky za tip! Ten manuál je hezky napsaný, ale skoro ve všech ohledech nesprávný. Rád ho náležitě rozeberu, ale až tehdy, když najdu nový poetický podnět. Teď chvíli pomlčím, ať to tu není samá debata. Mám za to, že i FINDÍK se ozval nejen, aby předvedl, jak skvěle umí psát "drsně", ale i aby podotknul, že naše debata překročila vhodnou míru a přináši již málo nového. Ačkoliv ho za jeho povýšenecký styl opravdu nemám rád, v tomto ohledu má pravdu.
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIN: Diky za pripomenuti, co je to tady zac! Zrovna od tebe jsem nic jineho neocekaval. Otazka byla jenom, kdy se pripojis.
    FIN
    FIN --- ---
    NECECH: já se velice omlouvám, ale už mě to blábolení, které dost možná má být velice podnětným uvažováním nad podstatou poezie, pěkně sere - a protože, což nelze neodhadnout, bude patrně ještě dlouhé, šlo by se s ním přesunout do jiného, speciálně k tomu určeného, klubu, aby se tu objevovaly spíše věci, kvůli kterým sem nejen z nás chodí, totiž tyto?
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIONOR: Vymluvy??? WTF!!!
    AJVAJ
    AJVAJ --- ---
    Bubáci

I. Pondělí

Dcera mi schválně nastavuje křivé zrcadlo:
    to z hrdla v mém rozkroku dělá se mi zle.

A syn, má pýcha, žvaní, Bože, nesmysly,
    až kolem dásní vaří se mu sliny.

Žena, jež mi kryje záda,
    už skoro nevidí.

A doma máme přitom čtyry smrti,
    nepočítám-li smrt kanára.

Tu jednu jsem dnes viděl:

Když ráno žena
    drkotavou rukou nalévala čaj,
    tak Ona stála za ní
    a s něžným úsměvem a opatrně
    strkala otýpku prstů
    ženě do účesu.

Žena si stoupla na špičky
    jak gejša s pěti kostěnými jehlicemi v hlavě
    a vykřikla.
    Ruce vyletěly,
    čaj stékal do podšálků.
    ale kostěná otýpka
    už stavěla v koutě
    hnízdo pro slaboučké hihňání.

A já jsem se díval,
    jak z ženiny nakrátko ostříhané hlavy
    se k zemi snáší
    jeden velmi dlouhý vlas.

II. Úterý

Dcera mi křísá krásným čelem do čela,
    aby mi rozpoltila lebku.

A syn, má pýcha, vystrkuje na mě pyšně nahé břicho
    a v chůzi vrtí zadkem sexbomby.

Žena, jež mi kryje záda,
    s bezelstným úsměvem balancuje na hranách stolů.

když odpoledne dcera
    mlátila do klávesnice
    prsty tvrdými
    jak kovové bodáky
    a ty přesné údery do skloviny
    mi budily zanícené nervy na spánku,
    tak Ona stála za ní
    a s vlídným zájmem se jí dívala přes rameno.

Pak starostlivě opravila prstoklad
    a dceřin vzteklý výkřik
    málem přehlušil skleněné třesknutíčko:

překlep
    a zlomený nehet cvrnknul do okenního skla.

Otýpka v koutě stavěla hnízdo
    a já jsem na parapetu našel
    dlouhý a široký nehet,
    ačkoliv dcera
    jako všichni u nás
    si okusuje nehty téměř do masa.

II. Středa

Dcera nastavuje mým dvěma prstům oči
    jak šedě mramorové chodby do mozku.

A syn, má pýcha, tajně, na záchodě,
    zkouší, věčně nanečisto, prudký úder proti.

Žena, jež mi kryje záda,
    denně zametá své střepy.

Když syn k večeru
    se holil před milostnou schůzkou,
    tak Ona stála za ním
    a byla vidět v zrcadle,
    jako by to ani nebyl upír.
    Bylo jí fajn;
    vždyť v úsměvu spustila temnou čelist
    a do hochovy ruky
    držící břitvu po dědečkovi
    rozmarně naznačila lehké drcnutí.

Jen naznačila; nedotkla se.
    Syn se dál hladil ostřím po tváři.
    A Ona znova. A znova.

„Tentokrát to ještě stihnu!“
    napadlo mě,
    Vykřikl jsem tedy.
    V tu chvíli
    šel její úder naostro.

Syn sebou trhnul,
    zaklel, otočil se
    a po tváři
    rejsnutý krvavý šrám.
    „Zbláznil ses?“ volala má pýcha.

Kostěný krvavý klacíček
    se pomalu sunul
    do šedivých úst.

III. Čtvrtek

Dcera na balkóně s rutinou katů
    váže mi z prádelní šňůry oprátku.

A syn, má pýcha, dnes na záchodě místo úderů
    masturboval; voní mu potřísněné prsty.

Žena, jež mi kryje záda,
    seká si prsty s pažitkou.

A doma máme přitom čtyry smrti.

Dnes v noci zabiju kanára.
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIONOR: sorry, ale "rytmus, voe" není názor... navíc se nevztekám, mě je spíš smutno...
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIONOR: Malá nápověda. Kde je refrén? Každá píseň má refrén! Refrén je:

Ú ú, ú u u, u u ú –
    Pořád stejnou, stejnou hru!

Proto jsem zde musel zachovat rým. I když s "hrou" nejsem dvakrát šťastný, musí tam být. Lepší návrhy vítám.

Otázka pro tebe zní: Kolikkrát se referén opakuje v písní? Na jakých místech v textu?
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIONOR: Rytmus, voe, co? Nechápu, co. Než začneš vykřikovat "Ježíš" - není to očividné, aspoň ne pro mě. Já v tom mám pořádek. Druhé kritérium, zpěvnost, v sobě zahrnuje rytmus. Je tam. Možná ho jednoduše nevidíš ty?
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIONOR: Selhal jsem při prvním příznaku? Ty myslíš, když se čtenáři shodnou, že to je báseň? Tato definice má drobnou chybu, že je cirkulární, takže cokoliv může být báseň, i třeba recept na tzatziki. Proto tato definice neoperuje se žadnými dalšími příznaky kromě čisté kvantity souhlasu čtenářů. Definice podle příznaků je zcela jiná věc. První příznak je, že se to rýmuje. Druhý příznak je, že se to dá zpívat. Takže ne, neselhal jsem při prvním příznaku. Ale chápu, co se mi ty a MAEROR snažíte říct, že vaším oko-uším to nezní, nemáte z toho stejnou radost jako z básní, které máte rádi, ani v tom nedokážete najít důvod, proč se tím po přečtení během dvou minut dále zabývat, chápu. Ale nechápu proč. Která magická přísada chybí, aby se pampeliška proměnila v báseň?
    NECECH
    NECECH --- ---
    Viktoriánsky picknick

Kočka pálivá a ostrý hotdog
    šli na procházku,
    vedla ho na provázku
    do údolí stínů v Lipsku.

Její rty sevřely mocnou zmrzlinu,
    černou s kolovou příchutí;
    jak bohyně ve starobylých šatech
    si po ní olizovala prsty.

Vyšel černokněz Otto,
    přikázal všem mlčet a rozdal koláč.
    Ve stříbrném Mercedesu
    se vášnivě milovali.
    NECECH
    NECECH --- ---
    MAEROR: A můžeš tento nedostastek poezie popsat blíž? Abych měl představu, co myslíš, když říkáš, že to není báseň. Profesorka literární vědy mi v prváku vtloukla do hlavy, že nejlepší definice básně je, když se čtenáři shodnou, že to je báseň. Druhá nejlepší je podle příznaků. Když se to rýmuje a/nebo to můžeš zpívat, je to s velkou pravděpodobností báseň. Domníval jsem se, že můj text splňuje hned oba nejpatrnější příznaky básně. Jenže ty myslíš zřejmě něco úplně jiného. Bohužel, nepochopil jsem, co.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NECECH: Koukám na tvůj text poněkolikáté - a nic se mnou nedělá. Říkám si, jestli potíž není v tom, že se zaměřuješ na překlad, ale báseň se z něj vytratila. Technicky si to třeba obhájíš (a já nejsem erudovaný sdostatek, abych se o to mohl a chtěl hádat), ale poezie na mne z toho překladu nedýchá.
    NECECH
    NECECH --- ---
    NEMESIS: Číslo dva: Pořád stejnou, pořád stejnou hru! fskutčnosji lebčí Pořád stejnou, stejnou hru! Spokojená? ;-)
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: První storfa je naprosto báječná! Okamžitě mne chytila za ruku a smýkala za sebou... ale zároveň se z ní - aspoň pro mne - stalo úskalí celé básně, protože mi slíbila něco, co nepřišlo... Následující obrazy jsou sice "Lesní" a půvabné a neotřelé (a je vidět, že je "umíš"), ale chybí mi v nich právě ten strašidelný les. Dynamika úvodu se jemní a mělní, neklid se vytratil. Pozoruji okolí a nemám strach! Ani o Renatu. Jsme na divném místě, ale možná se jedná "pouze" o vernisáž obrazů, piknik nebo maškarní... Pravda, poslední řádek svou potutelností poodhaluje, že kdesi hlouběji se možná odehrává něco ošklivého - a dal mi vzpomenout si na postavu usmívajícího se klauna v knihách S. Kinga, který ve svém úsměvu nese tmu - ale to už se musím hodně zamyslet a rozhodně mne ten pocit minul při prvním přečtení.
    NECECH
    NECECH --- ---
    NEMESIS: Máš pravdu! Už vidím drobnou ropuchu, která může být i prostá ropucha, aniž by to uškodilo, ba naopak. Ale tím to končí, nekončí?
    NECECH
    NECECH --- ---
    NEMESIS: Ani nevíš, jakou mám radost! Chybějící integrita je z mého pohledu právě důležitým prvkem originálu. Tuto myšlenku rád vysvětlím podrobněji při analýze textu. Teď totiž nevím, zda a do jaké míry ji tam vidíš taky, takže si počkám na další komentář, než se tady (možná zbytečně) o tom rozepíšu.

Mě taky dráždí pleonasmy, vždycky, ale ve svém textu nevidím žádné. Pomůžeš mi je najít?

Otázka rytmu! Místo vnitřního rytmu, který přímo vychází ze zvukových vlastností textu, jsem použil vnější rytmus. Teď nevím, jak bych to dobře popsal. Když přepíšeš píseň, děláš to automaticky. Poslechni si třeba "Hey there Cthulhu" jako příklad.

Dále se přiznám, že nevím, co je podstročník. Snad tohle?

verze 1.1

Die Mond-Uhr wies auf halber ilf,
    Měsíční hodiny na půlnáctý stály.
    da rief ich laut: Gott hilf, Gott hilf!
    Křičela jsem hlasitě: Bože, Bože prosím!
    Wie singt im nahen Röhricht
    Jak zpívá v blízkém rákosí
    die Unke gar so töricht!
    Drobná ropucha troufalá!

U u, u u, u u, u u -
    Ú ú, ú u u, u u ú –
    So geht es immer und immerzu!
    Pořád stejnou, pořád stejnou hru!
    Ich kann solch lautes Grübeln
    Tak hlasité rozjímání
    der Kröte nur verübeln.
    Zlost na ropuchu mi nahání.

So schweig doch still, verruchtes Maul!
    Mlč, ty hubo zkažená!
    Sonst freß dich gleich der Silbergaul!
    Jinak tě stříbrný hřebec sní!
    Er frißt dich auf wie Hafer -
    Jak oves sežere tebe –
    drum werde stiller, braver!...
    Buď radši tichá a hodná!...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Die Mond-Uhr wies dreiviertel ilf,
    Měsíční hodiny na třičtvrtěnáctý,
    verweht war mein: Gott hilf, Gott hilf! -
    Utichlo mé: Bože, Bože prosím! –
    Im nahen Röhricht aber
    Ale v blízkém rákosí
    erschien der Silbertraber.
    Stříbrné zvíře přišlo.

.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    NECECH: Zdá se mi, že textu chybí vnitřní integrita, nerozumím moc tomu, jak zacházíš s rytmem textu. A už od soboty se čas od času zastavím a nemůžu se zbavit věty "křičela jsem hlasitě"( ale mě hrozně dráždí pleonasmy a spol.)
    Myslím, že za uvyklost na Hiršalovy a Fryntovy překlady se nedá v tomto případě tak schovávat.
    Problematika překladů je téma strašlivě široké a disciplína je to těžká. V tomto směru svou otázkou už otvíráš debatu, která se vzdaluje od tvého textu - respektive původního účelu"vložení básně do AUTORSKÉ POEZIE". "Umění" je dost možná víc než jen řemeslo, ale umění překladu je pro mne zejména řemeslo a empatie k autorovi originálu.
    Myslím, že pokud bys chtěl pro příště k podobnému textu relevantnější odezvu, bylo by vhodné jej vložit i s odkazem na originál a nejlépe i na podstročnik.
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: Hmmmm. Tak bud jsme blizko bodu, kdy si zacneme rozumet. Anebo bychom nasi debate mohli dat malou pauzu, nez se zacneme vzajemne unavovat. Uvidime.

Rekl bych, ze Morgensternovu dikci na mem textu nepoznas, protoze jsi zvykla na dikci Hirsala a/nebo Frynty, ktera pro tebe predstavuje "opravdovy cesky Morgenstern, tak jak ma byt". Hlavni rozdil mezi mym a tradicnim prekladem je, ze rymova struktura pro me neni nejdulezitejsi prvek celeho textu. Tento muj konkretni preklad vzniknul, kdyz jsem se v noci vracel domu z vecirku, kde jsme s kamosem slozili hudebni doprovod pro recitaci nemeckeho originalu, kvuli niz jsem do textu proniknul celkem hluboko. Cestou jsem si vsimnul, ze nektere radky funguji i v ceskem prekladu. A pak to prislo vicemene samo. Mym cilem bylo udrzet vyznam slov a rytmus/melodii, nic vic.

A ted ocekavam, ze bys rada odpovedela neco jako: Vyznam slov a rytmus/melodii udrzuji i Hirsal a Frynta. Ty jednoduse pises hur nez oni. To je vse. Ale nastesti jsi uz polozila zaklad pro me vyvraceni: Umeni je vic nez jen remeslo. Remeslne jsem na tom podstatne hur nez Hirsal a Frynta, ale oni jsou mrtvi, nemaji poneti o dnesnim svete a jejich texty jsou vyrazem jejich doby. Jak by asi psal Morgenstern DNES? (Urcite lepe nez ja, ale o to prece nejde, nebo jo?)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: Hmmmm. Směšuješ témata, takže se s Tebou nedá souhlasit.

Souhlasím, že součástí poezie je řemeslo (ovšem, viz naše nástěnka a léta štěkání na každého lumpa bez ochoty máknout :) Ovšem je zvládnuté řemeslo - a potom je poezie. Stejně jako je sériová výroba, resp. užité umění - a potom je umění. Jsou tam styčné plochy, ale umění má přesah, na který řemeslo nestačí. Na tom se doufám shodneme.

Přečetla jsem si Tvůj text znovu dle přání. Morgensternovu dikci jsem vskutku nepoznala - a teď, čí je to chyba, ha? :)

NECECH
    NECECH --- ---
    NECECH: Stribrne zvire! Misto stribrneho kopyta!
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: Zminil jsem Krchovskeho jako nekoho oblibeneho, libovolne jmeno "velkeho autora". Drive jsem si myslel, kdyz jsem precetl dobrou basen, ze takdle dokazu prece psat taky, a vetsinou moje vytvory byly v necem podobne originalu, ale samozrejme jsem nikdy nedosahnul uroven profika, odhlede od skutecnosti, ze i duch doby a spolecensky vyznam/ukol lyriky se zmenily. Pochopil jsem ale, ze vsichni, i "velci autori" opisuji. Za epigonstvi se nikdo nemusi stydet. Je to remeslo. Ani za chyby se nikdo stydet nemusi. Je to remeslo.

A ted si prosim prohledni jeste jednou muj text (NECECH). Je to preklad z jazyka nemeckeho. Autor je znamy dadaista. A vsimni si, jak jsou postavy lyrickeho ja, ropuchy, mesice / stribrneho hrebce nalomene, surealni, zaroven uveritelne a predstavitelne. Titul je "Modlitba sibenicniho bratra a vyslyseni". V mem prekladu je to samozrejme "Modlitba sibenicni sestry a vyslyseni". V zavorce stoji jeste "(Nocni pisen pro recitaci na onem svete)". Myslis si snad, ze bych byl schopny vymyslet si tak hustou metaforiku? Pro me osobne je to vyznamny text, protoze jsem pouzil vubec poprve lyricke ja v zenskem rode, diky cemuz jsem se od nej dokazal odpoutat mnohem lepe.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH:
    Nejprve k Tvému textu a pochybnostem: nu, když zrovna zmiňuješ Krchovského, tak nevidím důvod, proč automaticky líbat zem, po které chodí. Není nikde řečeno, že kdo napsal jednu skvostnou báseň (i desítky skvostných básní), bude už provždycky psát skvostně. Tak se na to dívám. Každý může zblbnout či si vychlastat mozek či zfotrovatět/zmámovatět apod.
    Co je fakt: jsem pozornější, když vidím text autora, kterého mám ráda. Ale pak bývají někdy ta zklamání o to horší :)

A teď k Tvé reakci na moji báseň: máš pravdu, zvládla bych to s rýmem. Jenže to mne právě nezajímá - to jest, nezajímá mě, co zvládám. Momentálně mě zajímá příběh, který mi kličkuje před očima - v tomto případě neustále se zahušťující příběh lesa. Že z toho nemrazí, nevadí --- nemusí být každý text rašple. Ale pokud to nedělá nic, pak je to samozřejmě blbě. Což znamená: znovu, jinak, přesněji, ostřeji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam