• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    ALI_EN: Chodila jsem po porodním pokoji, střídavě jsem byla ve sprše, na míči a na posteli. Ale tam jsem většinou klečela. Je fakt, že příště bych počkala dýl doma, nebo na procházce někde, už bych nejela jen kvůli nařízení, že po prasknutí vody mám být do dvou hodin v porodnici (přijela jsem asi po 3 hodinách, ale kontrakce teprve začínaly).
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: na tu teplou plenu si pamatuju z prvniho porodu. Bylo to prijemny.
    Ted, u druhyho, nebyl pri ty rychlosti na nic cas :/
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    LIENEN: melas nejakou aktivitu behem tech 18 hodin? aby se decko mohlo dorotovat?
    nebo takhle, kdyz srovnam svuj prvni a druhej porod - prvni, cca 15 hodin kontrakci prevazne v posteli, vsechno postupovalo hrozne pomalu. celkove to hodnotim jako uplbe blbej pristup, malo pohybu, spis jsem vsechno tou svoji necinnosti brzdila.
    druhej porod, sama sprcha, pochod po byte, ve finale trictvrte az hodinova cesta pesky do porodnice, nepamatuju si ted presne. dala jsem druhymu decku daleko vetsi sanci dorotovat, plus jsem tim pohybem mozna vsechno uspisila.

    anebo jsi proste fakt spadala do skupiny zenskejch, kdy byl ten zakrok na miste.
    PETPET
    PETPET --- ---
    Moje PA chrani hraz vsem. To teplo ji krasne uvolni a pri tlaceni te to navadi kam tlacit - do tepla. Muze se pouzit i silnejsi kava.
    To je podle me "aktivni ochrana hraze". ;)
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    PISISKVOR: pomaha se ty brance, kdyz neni uplne zasla. mne doktorka praskla vodu a pak to slo vsechno moc rychle a proto se najednou nemohlo pockat, az branka zajde sama. nebo mohlo, ale nechtelo. bo neni cas, nejste tady sama, visjak :))

    BLONDYNKA: Nagy? Toho jeho hruzostrasna pocest celkem predchazi (osobne ho neznam).
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    PISISKVOR: Ad vnitrni vysetreni behem porodu - moje PA mne vysetrila na mou vlastni zadost na konci 1.doby porodni kdyz jsme mely pocit, ze uz muzu tlacit a mne to neslo - a dvakrat se mne zeptala, jestli je to v pohode, ze me vysetri. Byla jsem uplne otevrena a skoro jsem to necitila. Jinak celou dobu pri porodu jen tise prihlizela a cosi si furt chystala zrejme nejake lektvary : )

    Ochrana hraze - vysvetlila mi ze se to dela tak, ze se pred porodem hlavicky prilozi na hraz tepla nahrata plena, aby hlavicka nevystrelila a nepotrhala hraz, nybrz aby pomalu vysla, vlastne tu hlavicku brzdi. Jedna se hlavne o druhy a dalsi porody, pri prvnim to pry tak rychle vetsinou nejde.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    LIENEN: Nema smysl si to vycitat. Muzes s tim jenom dal pracovat.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    MYJKA: Máš pravdu, že PA byla velmi milá a snažila se poradit, ale přišlo mi, že trochu střílí naslepo. A asi by se bez nějaké pomoci nic nezměnilo i kdybych uhádala ještě chvíli. Zas chápu, že se báli, že se dítě ještě víc nacpe do porodních cest blbě. I při císaři pak říkali, že tam byla dost napasovaná. Ta sekce mě pak tak ochromila, že jsem trochu promeškala další věci na kterých jsem původně chtěla trvat. Ale jak jsem s císařem vůbec nepočítala, tak mě to semlelo. To si teda vyčítám dost. .
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PETPET: Jj, na to, jak jsem byla opravdu presvedcena, ze umru, si moc dobre pamatuji. To musela mina podle me zrovna rotovat a vchazet do porodnich cest. :) myslim, ze po hodine se narodila (ja to mela fakt extremne dlouhe).
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    LIENEN: V tomto pripade si nemyslim, ze se da neco moc delat, kdyz s tim personal nema zkusenosti. Coz spis nema, protoze prave nedavaji moc casu a nezkousi, protoze vlastne asi ani nevedi, co vse, krome zmen polohy. Tim nerikam, ze bys byla na vine. Naopak, tohle uz jsou veci, ktere ma ovladat ta pa a podporovat rodicku. Tys tam neni od toho abys byla chodici encyklopedie porodnictvi.
    Me takhle otevrenou nechali cekat 7 hodin. Mina nechtela sestoupit, ale darilo se ji dobre, ja to jeste relativne zvladala a tak se cekalo tech 7 hodin, nez se ji chtelo dole a narodila se. Uz tehdy jsem rikala, ze rodit v praze, myslim si, ze by tolik casu na druhou dobu porodni nedali a necekali a postavili by me pred stejne ultimatum jak tebe a ja nevim, zda bych to ustala. Podle me ne.

    K tomu dorotovani a pomoci miminku se treba jeste pouziva satek rebozo.
    PETPET
    PETPET --- ---
    PISISKVOR: tak zkusena PA pozna fazi porodu podle chovani rodicky. Pokud se ji necha cas, intimita a klid, aby se mohla do sebe ponorit. Vseobecne se rika, ze kdyz zena rika, ze urcite umre a ze uz to nezvlada, tak je tesne pred cilem. Da se to ale poznat i podle dalsich ukazatelu.
    Me moje PA vysetrila behem porodu jednou a i kdyz byla jemna, tak to fakt bolelo. Cislo mi nerekla - pry to nikdy u porodu nehlasi, protoze to behem par minut muze byt jinak. Ja jsem za to vdecna, kdybych vedela, ze jsem jen na 6 cm, tak by me to moc nepovzbudilo. A nakonec bylo za dve hodky po vsem.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    BODY_SUIT: to asi mame na mysli to samy. pocitove (nedivala jsem se) jako by PA strcila z obou rukou nekolik prstu dovnitr a krouzila po obvodu hraze a silou ji roztahovala. bolelo to jako prase, delala to kontinualne a docela vytrvale. nemela jsem pocit ze by me bolel ten tlak samotnej, jako spis to vzbuzovalo dojem, ze tema rukavicema drhne "nasucho" o tu tkan (precejen telni tekutiny nejsou to samy jako lubrikant, pro predstavu). traumatickej zazitek z toho nemam (cimz nezlehcuju Tvoje pocity, co Ti z toho zustaly), ale bylo to opravdu hodne neprijemny. automaticky jsem to brala jako metodu z kategorie "aktivne chrani hraz pred natrhnutim", coz si dobrovolne delat necham uz jen proto, ze mam pevnou hraz a uzkej posevni vchod ("roztazitelnost" vaginy, co nejen na nyxu popisovaly zeny pri prvnim pokusnym pouziti anibalu, to si dle svyho mereni s anibalem u sebe predstavuju tak po druhym porodu nejdriv - takovych cisel nejsem sto dosahnout ani kdybych s tim cvicila jak je rok dlouhej).
    manualni roztahovani hraze jsem teda nedohledala, jen neco jako manualni ochranu hraze, zdroj neci bakalarka volne dostupna na netu:
    "Jednou z technik, které jsou použity pro ochranu perinea v průběhu vaginálního porodu s podélnou polohou plodu hlavičkou, je manuální ochrana hráze během prořezávání hlavičky v druhé době porodní (Parente et al., 2010). Je možné, že tento manévr předchází ruptuře perinea, ale zároveň i brání deflekčnímu pohybu hlavičky
    plodu a přesouvá ji od stydkého oblouku směrem k perineu, čímž se riziko perineálníhopoškození zvětšuje. Není proto možné přesně určit, zda je vhodnější chránit hráz metodou zvanou "hands on", nebo se jí nedotýkat a nechat hlavičku volně prořezávat podle metod "hands off" (Goldberg a Sultana, 2004)."
    Nevim, jestli tam popisuji to o cem se bavime, ale docela to tak zni. Z toho popisu vyplyva, ze to asi neni uplne nutnej a efektivni manevr - ma s tim nekdo zkusenost?
    ALI_EN: to se dela - ze se manualne roztahuje delozni hrdlo aby se tomu "pomohlo"?
    mne velice silne bolelo to pravidelny kontrolovani PA na kolik jsem prstu - bolelo me to vic nez kontrakce samotny a bylo to opravdu velice neprijemny, behem tech cca 12h, co jsem stravila v porodnici oteviranim, to kontrolovala nekolikrat. ja nemam s vnitrnim vysetrenim problem, ani v tehotenstvi (to tuplem ne, mne to naopak prinasi klid) ani behem porodu, ale vzhledem k bolestivosti techto vysetreni bych to priste radsi neopakovala. i presto, ze mi vysetreni nevadi, tohle mi nejen fyzicky ale i intuitivne bylo uplne proti mysli.

    nekdo zminoval, ze neci soukroma PA (nebo obecne?) dokaze presne zjistit fazi otevirani i bez vnitrniho vysetreni (jestli si to nepletu s necim jinym).
    vite o tom nekdo vic?
    PETPET
    PETPET --- ---
    BLONDYNKA: tak to je super zprava! A jak je to dlouho?
    Ja teda bydlim kousek severneji a tady je to fakt bida. Kamaradka to v cervnu zjistovala, protoze se ji mimco na posledni chvili otocilo. Obvolala snad vsechny porodnice v okruhu 150 km...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    PETPET: Nemáš pravdu. Rodila jsem v brně u Milosrdných bratří, musela jsem být na křesle, nicméně vsedě, i na boku mně nabízeli. Nástřih mi neudělali.
    Byl u mě MUDr. Nagy, kdyby tě to zajímalo.

    Nijak dohadovat jsem se nemusela, pouze jsem přišla týden předem a jasně řekla, co chci. Nehádala sjem se, byla jsem v klidu, akceptovali to.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    BLONDYNKA: Tak ono přijetí vlastní odpovědnosti je často těžký a tě vlastně stavěj do situace kdy vlastně možnost volby nemáš. Většinou to nepodají jako buď/anebo, ale jako "prostě to tak bude" a musíš si být absolutně vnitřně jistá abys to ustála. A personál si je toho vědom. A většinou je to tak, že si buď uhádám to svoje, všechno bude dobrý a já budu spokojená, že jsem měla pravdu. Anebo to taky skončí průšvihem a budu muset přijmout odpovědnost za to, že se to podělalo.

    Moje situace třeba: 18 hodin kontrakcí bez jakéhokoliv zásahu (5 dnů po termínu praskla voda, kontrakce se rozjely samy, žádná medikace, já ještě většinu doby byla vlastně ve stavu "zvědavosti" jaké to teda bude, ten porod). A když jsem se konečně otevřela, zjistili, že dcera má hlavu blbě rotovanou do porodních cest. Dali ultimátum, že buď se povede aby se otočila, anebo bez debaty císař. PA se fakt snažila (aspoň mi to přišlo), navrhla několik poloh na vystřídání. Po hodině se dítě ani nehlo a bylo jasno. A teď. Kromě pocitu selhání, že jsem nedokázala porodit vlastní dítě. Kde jsem udělala chybu za kterou bych se měla cítit odpovědná? Odmítnout císaře? Čekat se úplně nedalo, byla jsem otevřená, ale zjevně to bylo blbě. Cítila jsem, že hlava tlačí vepředu na močák, vůbec jsem neměla nutkání na tlačení.

    Ptám se naprosto vážně. Nemám to úplně zpracované, ale nemůžu přijít na to co dalo udělat jinak. Což bych pro další porody ráda věděla.
    PETPET
    PETPET --- ---
    BLONDYNKA: a muzu se zeptat v jake poloze jsi rodila? Treba tady na Morave te "nechaji" rodit kp vaginalne, ale - trvaji na poloze na zadech (i kdyz pro kp je idealni poloha v klece) a udelaji ti preventivni nastrih. To ti predem zdurazni. Jedina porodnice, kde se da kp porodit opravdu prirozene je ve Zline. Jako prosazovat se muzes vsude, to je jasny, ale kdo stoji o dohadovani behem porodu...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    selhání systému je, že si základní věci musí žena prosazovat a někdy za ně nepříjemně bojovat, ačkoli by to mělo být samozřejmostí.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KLEVKA: ja to treba moc nepochopila. znam jen jednu zenu, ktera si v Podolj dokazala neco vyhadat - rodila po treti a je to fakt drzka nevymachana.

    ja byla pripravena jak hovado, potrebovala jsem rodit v praze a stejne si me u Apolinare namazali na chleba.

    tohle je selhani systemu, ne tech rodicek.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: to je presne to, proti cemu treba "bojujeme", na co upozornujeme, co jak sis jiste vsimla vedle neni vubec prijimany tak hysterick, ze nas pani chytra vybanovala.
    takze s timhle, co pises, spuhlasim do ty miry, ze porodit kp se da. ale to, ze je to svinskej boj, a to neni chyba rodicek.

    neprijeti vlastni odpovednoati je poznamka, kterou jsem fakt teda nepochopila a rada bych, abys ji rozvedla. napriklad v kontextu toho, jak prijimaji vlastni odpovednost zensky, ktery neresej s porodem nic.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    BLONDYNKA: jo s tim souhlasim, ze jsem neprijimala vlastni zodpovednost... A je supr ze jsi zvladla kp a byla pripravena, to ti moc preju...!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam