• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Brokolicu v páře do měkka, ale ne umučit, aby jí zůstala barva. Ideálně blanšírovat a pak na másle se smetanou a lučinou mixovat do hladka, tak to dělám tyčákem, dobrá posilovna. Nešlo by to v termomixu?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: A jak to uvařit, nemáš prosím recept?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Brokolicové pyré s lučinou, to tam dostaneš bílkovinu aj.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    PALEONTOLOG: Ta je v plánu, od včerejška dojídám i batátovokvětákovou, je výborná.
    Mám pekelnou chuť na brokolici, ale z té mám zatím respekt.
    Až muž nebude doma (nesnáší ten pach), udělám květákový krém.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ZUZKAOU: Tak tohle nedám 😅
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ZUZKAOU: Super, vlastně bych tak nějak mohla udělat italské rizoto. Jen ty drobné věci nedám.

P.S.
    Dráty nemám, jen jsem byla na implantátech zubů, a jak to je pětka a šestka na protější straně a čelisti, do toho je ta pravá zhmožděná, tak je to taková pitomá kombinace.
    Ale čekala jsem to horší, jestli se to chytne, jak má, tak ta strava je to nejmenší.
    Akorát, že u toho bude potřeba nakrmit i ostatní rodinu a nechci vařit yx druhů jídel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A asi bych zkusilai rozmixovat těstoviny s omáčkoo, co to udělá. Jasně -nemůžu být al dente, ale pokud to nebude hnusné, tak se pak otvírá dost široké pole možností.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ILLUZE: případně ještě dostatečně hustá dýňová polévka
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Do toho půjdu jako smoothie, jen místo kefíru dám ořechové mléko. Děkuji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ILLUZE: congee! Tedy slaná rýžová kaše, jen holt omezíš posypky.

What is Congee? - Types of Rice Porridge from Around the World
    https://food52.com/blog/24068-congee-rice-porridge-across-cultures

Rozvaříš rýži ve vývaru se sojovkou, zázvorem a česnekem. A na k tomu tedy něco, co nebude potřeba kousat - velmi nadrobno cibulku a koiandr, opečené kořeněné mleté maso posléze zase nasekané na kousky, nebo třeba katsobushi vločky. Zkusil bych jestli projde chilli olej . A rozmašírovat do toho měkké a nebo silken tofu. (v asijských speciálkách, běžně prodávané tofu je bohužel drobivé) na přidanné bílkoviny.

Případně do toho vmíchat vajíčka tak, aby zhoustla, pro přidání nějakých živin. Možno udělat i z pohanky či krup. Pohanka neputstí dostatek škrob, aby to mělo takovu tu hladkou strukturu. Jde to pojmout i jako řidší rizoto a rozpustit v tom sejra.

Ovesná kaše na slano je taky dobrá věc.

Řidší luštěninové kaše, řádně dochucené. Tedy člověk předvaří luštěniny ve vodě, tu pak slije a násleně je dovaří v okořeněném vývaru a stím vývarem rozmixuje, přidá miso a nějaký dobrý tuk. K tomu nadrobno nakrájenu karamelizovanu cibulk.

A nebo husté luštěninové polévky, které člověk rozmixuje. Stejně tak jdou rozmixvat nakrém nejrůznější kari,dhály a podobně.

Bramboroovou kaši do které rozpustíš hodně sýra.

Nejrůznějí chia pudingy můžeš a nebo se semínka budou zachytávat v drátech?

Lassi/smoothie/milkshakes jako sváčy.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LYNCH: To by šlo a nemuselo by to ani vypadat nechutně, s bramborovou kaší by to pokrylo vše https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/obedy-a-vecere/ragu-s-korenovou-zeleninou-a-vinnym-octem-1719/
    Díky :)

Mohla bych to zkusit táhnout déle a pak by se to asi nemuselo ani mixovat.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ILLUZE: červenou čočku, třeba. nebo jakejkoliv dětskej příkrm LYNCH
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ILLUZE: hovězí ragú si udělej a pak ho rozmixuj
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Ty jo, to úplně nevím, co kefír s banánem?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Potřebovala bych prosím tip - jsem na cca 5 dní na tekuté stravě, hojí se mi horní i spodní čelist. V receptech TM jsem si našla různé polévky, snídaně řeší kaše.
    Měli byste, prosím, tip na nějaká výživná tekutá jídla, ale aby to nebyla polévka?
    Jen prosím ne nic umělého nebo protein. Děkuji.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Take it easy, dej si špízy <3

ANYSA
    ANYSA --- ---
    GARFIELD: Husté jsou ty co zrají v kelímku a řidší krémovější jsou ty, co zrají v tanku.
    Na chuť mají vliv kultury, více streptokoka znamená sladší jogurt, více laktobacilů kyselejší jogurt.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Zrovna ted taky resim bily jogurty typu pomer bilkoviny/chut a obecne mi prijde, ze ty s vyssim obsahem bilkovin jsou tuzsi. Chci vic jist bilkoviny a jogurt je moje staple food, tak se snazim to vyoptimalizovat. Tuk moc neresim.

Da se najit od 3-10%. Takze docela velky rozdil.

Bohuzel po vyzkouseni asi 20 mi nejvice chutnaji ty, ktere maji obsah okolo 4-5g a jsou tekutejsi.

Nejoblibenejsi: https://www.globus.cz/cela-nabidka/produkt-00076540004
    Top protein: https://www.globus.cz/cela-nabidka/produkt-00972976006 (a pak Skyr ale to uz se o jogurtu neda moc mluvit)
    Kompromis: https://www.globus.cz/cela-nabidka/produkt-01033168002

Treba to pro nekoho bude uzitecny.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    FINSON: aha, tohle je hodně zajímavý!
    FINSON
    FINSON --- ---
    GALE: Super, díky! Já ho začal kupovat poté, co jsem si přečetl složení, to mi stačilo a takhle hluboko jsem nešel 🙂
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BSB: Tohle do tohoto klubu nepatří. Další podobné pitomosti mažu.
    Tohle je diskuze na fotky o jídlech, tipech, receptech. Své stravovací obsese si přesuň jinam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam