Uncharted 2: Among Thieves Remastered (2009/2015) / PS5+Portal / 12,5 hodiny / #dohranoDvojku jsem rozehrál prakticky ihned po závěrečných titulcích
jedničky a už po několika okamžicích mi bylo jasné, že mám tu čest s další
lepší dvojkou. Víte co myslím:
God of War II,
Bayonetta 2,
Rise of the Tomb Raider,
Batman: Arkham City - to všechno jsou druhé díly sérií, které jsou (nejen) podle mě lepší než jednička a často i než další pokračování. Všechno je v nich větší, barevnější, lesklejší, je toho víc, akce je divočejší, hudba víc burácí, příběh je řádně epický a celé to trvá déle... Tak přesně tohle je Uncharted 2.
Jednička byla jen takový předkrm na rozjezd, tohle je prostě deseti- až dvanáctihodinový akční film (podle toho, jaké jste dřevo). Čeká vás slušná zápletka, nádherné exteriéry, užijete si sugestivní kameru, několik nezapomenutelných scén a hnusně obtížný finální suboj (a to i když jsem hrál jako obvykle na
normal). Příběh se na začátku odehrává ve dvou střídajících se časových rovinách, z nichž jedna slouží víceméně jako tutoriál, což je dost zajímavý přístup. Naskriptované (cut)scény, které jsou doslova na každém kroku, jsou prokládané někdy dost šílenými přestřelkami (vlak! vrtulník! tank!), hledáním cesty dál, řešením jednoduchých rébusů a postupem do další části. Opakujte asi dvacetkrát a máte hotovo.
Celé je to samozřejmě lineární, nemůžete nikde zabloudit a k tomu konci se prostě nějak prokoušete. Je to ale extrémně zábavné, hra vás nenechá ani na chvíli vydechnout a budete pořád zvědaví, co vás čeká v následující kapitole a jak to nakonec celé dopadne. Na samotném konci jsem byl tak zaměstnaný vším tím, co se kolem mě dělo (ten zmiňovaný souboj je sice opravdu nepříjemný, ale vlastně to ještě není úplný konec), že jsem dočista zapomněl screenshotovat. PS5 to sice dělá samo při získání trofeje, jenže hra končí stylově filmovou zatmívačkou a výsledek tedy vypadá podle toho...
Přidávám tedy aspoň jednu momentku z dřívější části hry, kdy jsem ještě měl čas hrát si s fotomódem (za to je mimochodem taky trofej). Chrám je sice pěkný, ale jak říká Chloe na konci:
You're gonna miss this ass... :-D
Tak schválně, čím mě překvapí trojka?