• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Letos bude vypuštěn "dřevěný" satelit, který bude sloužit ke zkoumání, jak vesmírné podmínky působí na dřevo. Teda ono to bude prťavé, 10 x 10 x 10 cm.

    WISA Woodsat is the first wooden satellite in the world. It is a research satellite with a mission to explore the use of birch plywood in spacecraft structures. In addition to a suite of sensors, the satellite carries a unique selfie stick camera to observe changes in the wood material during the mission.

    WISA WOODSAT | WISA PLYWOOD
    https://www.wisaplywood.com/wisawoodsat/
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    A abych taky přihodil nějakou zajímavost, kdyby někoho zajímalo jak to vypadá (a co se našlo) uvnitř v jedné z šachet Chufuvovy pyramidy v Gíze:

    EXCLUSIVE: First Look Inside the Great Pyramid Queen's Chamber Northern Shaft | Ancient Architects
    https://www.youtube.com/watch?v=Ki0405ulvIY
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SPIELMANN: bez koriandru by mi to chutnalo líp :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SPIELMANN: Jo, díky tomuhle videu sem na to přišel, skvělej kanál btw :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    K tomu tuh'u:

    A 4000 Year Old Recipe for the Babylonian New Year
    https://www.youtube.com/watch?v=7IYYhoO-hiY
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    #sova

    zistujem ze sova bez peria vyzera dost creepy:
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ATOMIKS:
    Teoreticky ideální případ solární elektrárny na Sahaře by k zajištění současné energetické spotřeby lidstva vyžadoval zastavět plochu asi 440 × 440 km2.

    440 x 440 km2 plochy? To jsem špatně pochopil, to jakože do výšky?

    Jinak doplním do kontextu těch velkých čísel, že celá Sahara má rozlohu 9 269 000 km² se uvádí.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Celosvětová roční spotřeba energie lidstvem včetně energetických ztrát činí v současnosti přibližně 170 000 terawatthodin neboli 612 exajoulů. Pro konkrétnější představu velikosti těchto čísel (giga = 109, tera = 1012, exa = 1018) toto množství odpovídá energii uvolněné spálením buď 30,6 gigatuny dřeva (to by byla krychle o hraně zhruba 3,7 kilometru, přičemž veškeré zásoby dřeva v lesích ČR se odhadují1) na 689 × 106 m3, což zhruba odpovídá 0,35 gigatuny dřeva), nebo 20 gigatun uhlí, 14,6 gigatuny topného oleje, 12,8 gigatuny ropy, 11,4 gigatuny zemního plynu nebo 5,1 gigatuny vodíku. Toto množství energie dopadne ze Slunce na Zemi ve formě elektromagnetického záření asi za jednu hodinu a k uvolnění stejného množství energie jadernou reakcí v plánovaných reaktorech IV. generace využívajících rychlých neutronů by teoreticky mělo postačit přibližně 0,0000076 gigatuny thoria, plutonia či přírodního uranu (což je krychle o hraně zhruba 8 metrů); ovšem využitelná elektrická energie produkovaná současnými jadernými reaktory je ve skutečností řádově nižší.
    Teoreticky ideální případ solární elektrárny na Sahaře by k zajištění současné energetické spotřeby lidstva vyžadoval zastavět plochu asi 440 × 440 km2. Úložiště využívající lithium-iontové baterie postavené na stejně velké ploše by tuto energii dokázalo uložit přibližně na 8 a ¼ dne.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jo a tu knížku od Beranový fakt doporučuju, například sem netušil, že třeba mandlový mlíko se běžně používalo už před stovkama let, protože to vše středověku bylo vhodný postní jídlo. Chystám se od ní na knížku o římský kuchyni.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VONBONBON: Buvol, to zní zajímavě.

    Co se ty soli týče, asi se vlastně moc nenahrazovala. V době před tepelnou úpravou potravy to asi nebylo potřeba, syrová strava zřejmě dodala sama potřebný látky. Samozřejmě popel některejch stromů může sůl do určitý míry nahradit, ale asi ne úplně, takže sůl byla obchodní komoditou daleko, daleko dřív, než lidi vůbec třeba objevili bronz. Nicméně se prej nejspíš nesolilo tolik, jako dneska.

    Tady je celá pasáž, je to od Magdaleny Beranový, Jídlo a pití v pravěku a ve středověku (doporučuju k přečtení, i když bych si přál, aby tam byly některý věci víc do detailu, opakovaně tam jsou zmiňovaný sladký jídla z masa, ale bez informace, kolik cukru/medu nad kolik masa, takže si člověk neudělá představu, jak moc hnusný to bylo):

    "Koření a pochutiny
    Sůl
    Nejstarším a nej důležitějším vylepšením jídla je sůl. Byla nezbytná pro výživu tam, kde se již nejedly syrové vnitřnosti a nepila krev v dostatečném množství, a obchodovalo se s ní již od mladší doby kamenné. Ve střední Evropě bylo dost solných nalezišť v dnešním Polsku, v Rakousku, Německu či na východním Slovensku. Známé jsou solné doly v Hallstattu z počátku doby železné. V blízkosti moře se již asi od pravěku využívala sůl z odpařené mořské vody. Ve starém Egyptě se však například daleko více cenila sůl ze suchozemských zdrojů, do Říma se naopak dovážela z moře. Sůl bylo možno získat i z popela některých dřevin nebo rostlin.
    Sůl používaly všechny vrstvy obyvatelstva a patrně nikomu nebyla nedostupná. To samozřejmě neznamená, že by se solilo tolik jako dnes.
    Chlebové placky se mohly péct docela dobře bez soli."

    Co se otázky na neandrtálský hody týče, tak pochybuju, že by na to dokázala archeologie odpovědět. Vždyť sme rádi, když najdeme z tý doby něco víc, než jámu s ohořelejma kostma. Už zbytky rostlinný potravy sou poklad, protože ty se většinou dost rychle a hlavně kompletně rozkládaj. Myslel bych si ale, že přístup pravěkejch lidí k jídlu byl spíš pragmatickej. Když bylo, jedlo se, když ne, kručelo v břiše a doufalo se, že jídlo brzo bude. Nevyloučil bych ale přítomnost jídla v různejch obřadech v podobě obětiny. O tom ale paní Beranová bohužel nepíše.
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    SALVATOR: my zabíjeli buvola před týdnem, tak to udělám z buvola. A jasně že to nebudu žrát nedosolený, jen protože na BBC psali, že jen půl lžičky soli:D.
    Jen když jsem to četl, tak jsem si říkal, jestli se fakt dřív solilo tak málo a stačilo jim to, i když nám by to přišlo prostě bez chuti, málo slaný… Nebo byla sůl vzácná/draha ? Určitě se o tom píše v té knížce o vaření, kterou jsi nedávno četl a zmiňoval jí v příspěvku níž. Čím třeba v pravěku nahrazovali sůl? I když ono v tý době bylo jídlo hlavně o potřebě, než o nějákym gastronomickým zážitku a jak by mohli nahrazovat něco, co neznaj žejo:D. Měli třeba neandrtálci nějáký hody, oslavy spojený s “honosným” jídlem, nebo prostě zabili, opekli, nasušili a hotovo?
    KURE
    KURE --- ---
    VONBONBON: no asi takhle: “They’re not very informative recipes – maybe four lines long – so you are making a lot of assumptions,”
    takže ty míry a váhy bych bral "with pinch of salt" ;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VONBONBON: Jo, taky vo tom uvažuju. Jen teda asi z hovězího. A co se týče takovejch věci jako sůl, cukr, koření v jídle, to stejně neřeším, ani v současnejch receptech a ochucuju podle sebe :-)
    Koukám, že i na BBC jedou tu verzi, že suhutinnu je cibulovina, tak já zkusím tu verzi s mrkví. Stejně tam už je cibule a pórek.
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    SALVATOR: to je dobrý, to zkusim uvařit.
    Našlej sem si článek na BBC a tam je na 1 lb skopového uvedena půl lžíce(prej čajový) soli. Tak nevim jestli byla ta sůl dřív tak vzácná, nebo jestli naši předci prostě jen míň solili, ale na půl kila masa mi to přijde celkem málo:D
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Rusko začalo pokládat kabel propojující Arktidu - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/rusko-zacalo-pokladat-kabel-propojujici-arktidu-40368497
    Potreboval jsem si to vizualne predstavit, protoze na tech vebech se asi obecne predpoklada, ze vsichni vime kde je A: Murmansk a B: Vladivostok tak sem si to musel najit.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    R_U_SIRIOUS: No, tak to nikdo neví. Protože "Whole parts of some of the recipes have been chipped off the tablets and lost to time, and what we can read is desperately lacking in measurements and cooking times." Všechno to jsou jenom odhady, přizpůsobený současnejm chutím. Troufnu si ale tvrdit, že lidský chutě se sice měněj (čet sem teď knížku o vaření v pravěku a středověku, některý věci tam byly dost šílený), ale nejspíš zas tak moc ne. Hlavně ty základní. Maso je prostě lepší zatáhnout, protože je pak šťavnatý, vysušenou hužvu přece nemohli mít rádi ani Babyloňani, a podobně :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SALVATOR: EDIT> libru jehněčího, libru řepy = 0,454 kg.

    Čili asi půl kila jehněčího a půl kila řepy.

    Jak velké byly asi v té době ty hrnky a lžičky? ;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Tak eště doplnění, protože sem narazil na tuhle stránku, kde se tvrdí, že samidu je vlastně semolinová mouka a že suhutinnu je kořenová zelenina - mrkev, petržel/pastiňák, nebo brukev. Takže recept může bejt taky spíš hustší stew zahuštěný semolinou a s mrkví nebo tak. Tu si tam dokáží docela dobře představit.

    Some Mesopotamian Ingredients Revealed – Silk Road Gourmet
    https://silkroadgourmet.com/some-mesopotamian-ingredients-revealed/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Zajímalo by vás, jak se žralo v Babylóně? Tak si to klidně můžete vyzkoušet - uvařte si skoro 4000 let starej recept na tuh'u. Podařilo se rozluštit recept z hliněný tabulky, u který se nepředpokládá, že je mladší, než z roku 1730 př.n.l.

    Budete potřebovat:

    libru jehněčího
    olej nebo jehněčí sádlo
    sůl
    hrnek piva
    malou cibuli
    hrnek rukoly
    hrnek šalotky nebo jarní cibulky
    půl hrnku čerstvýho koriandru
    lžičku římskýho kmínu
    libru řepy
    půl hrnku pórku
    2 stroužky česneku

    Na ozdobení:

    dvě lžičky sušeného koriandru
    půl hrnku čerstvýho koriandru
    půl hrnku pórku

    Postup:

    V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme jehněčí na kostky a necháme zatáhnout. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli a zesklovatíme. V dalším kroku přidáme na kostky nakrájenou řepu, rukolu, koriandr, šalotku/jarní cibulku a římský kmín. Necháme chvíli opékat, přidáme pivo a přivedeme k varu. Následně snížíme teplotu, přidáme pórek a utřený česnek a dusíme asi hodinu, dokud tekutina nezhoustne. Podle potřeby podléváme vodou. Když je jídlo hotové, podáváme zdobené nadrobno nasekaným pórkem a čerstvým a sušeným koriandrem. Podávat můžeme s bulgurem, nebo chlebovou plackou.

    Dvě slova se teda nepovedlo rozluštit úplně, jsou tam nejasnosti. Jsou to "samidu" a "suhutinnu". Předpokládá se ale, že samidu je nějakej druh cibule, ale jinej, než "normální". Tady se jako samidu uvádí šalotka nebo jarní cibulka. "Suhutinnu" je pravděpodobně druh pórku.
    Problém je samozřejmě taky s pivem, protože pivo, co se dělalo v Babylóně se tomu našemu nepodobá. Docela dobrá náhrada prej je pšeničný pivo v kombinaci s nějakým kyselým pivem. A pokud to chcete mít suprautentický, udělejte si babylónský pivo sami! Recept se nám dochoval v Hymnu Ninkasi, bohyni piva, to určitě vygooglíte. Potřebujete jen pšenici, vodu a datle. Pokud si budete chtít dát svoje bybylonský pivo i k jídlu, a ne jen z něj vařit, měli byste ho pít brčkem a s kamarádama. Pití piva byla pro Babyloňany společenská událost, ale pivo nefiltrovali, proto ty brčka - na dně i na hladině piva sou pak kousky, který pít nechcete.

    A pustit si k vaření můžete třeba tohle:

    "Hurrian Hymn No. 6" (c.1400 B.C.E.) Ancient Mesopotamian Music Fragment
    https://www.youtube.com/watch?v=9c-hmFN610g
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Jak naznačuje třetí sloupec téhle tabulky, rozdíl může být způsobený např. daty a jejich sběrem či odhadem (případně i tím, jaká úmrtí byla ve které kultuře zaznamenáníhodná a jaká ne).

    Jenom pro upřesnění (respektive pro ty lidi, co si tuhle tabulku nenajdou na wiki celou), ta čísla uvedená v druhém sloupci jsou předpokládané dožití v okamžiku narození.

    Nicméně pokud už se člověk dožil patnácti, tak mohl očekávat dalších 20–30 let navíc k těm patnácti, v Řecku a Římě řekněme dalších 30–40 let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam