• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    STENNY
    STENNY --- ---
    Král Pyrrhus z Epiru uměl nejen vyhrávat (odtud "Pyrrhovo vítězství"), ale taky stylově zemřít.
    Během bitvy o město Argos se pokusil stáhnout, což se moc nedařilo, protože cestu blokovalo tělo jednoho z jeho válečných slonů.* V nastálé vřavě ho jeden z místních vojáků zranil kopím. Pyrrhus se k němu otočil, aby ho zabil, ale byl zasažen střešní taškou, kterou po něm hodila matka ohroženého vojáka. Na následky úderu král zemřel.

    *) A jeden další kolem pobíhal v panice, protože mu zabili pohaněče. To celé poté, co se do města pokusila armáda dostat v noci potajmu otevřenou branou, ale zjistila, že brána je malá a sloni velcí, takže se z každého slona musela sundat ta horní nástavba a za branou zase namontovat zpět...

    #fakt
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Vynálezce prvního automobilového tempomatu byl slepý.

    Nápad na zařízení udržující konstantní rychlost dostal během jízd autem. Vycítil totiž, jak jeho řidič mění rychlost jízdy podle toho, zda mluví, či poslouchá ostatní. Během mluvení jel pomaleji, při poslouchání naopak zrychlil. Neustálá změna tempa nedělala Ralphovi příliš dobře.

    Z myšlenky se nakonec vyklubal vynález, který změnil automobilový průmysl. Patent na první tempomat, tehdy ještě známý jako Speedostat, byl udělen roku 1945.
    V roce 1945 si tempomat nechal patentovat jeho vynálezce inženýr Ralph Rowe Teetor.
    Poprvé se tempomat objevil ve výbavě vozu Chrysler Imperial v roce 1958.

    #fakt #historie #automobilismus #tempomat

    Zdroj:
    Vynalezl tempomat, i když byl slepý - Inspirante.cz
    https://inspirante.cz/vynalezl-tempomat-i-kdyz-byl-slepy/
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Tempomat
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Otrava to neni. Když už člověk se s něčim píše, je pár písmenek navíc fuk. Jen si vzpomenout... :)
    #feedback
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Čau lidi. Přistál mi v poště dotaz, jestli bych tady nechtěl zpětně promazávat starej chat, aby originální zajímavosti nezapadly v balastu. Nechtěl. Jednak už z principu, jednak se mi nechce zkoumat, kde v chatu je nějakej zajímavej dodatek. Vidim to ale jako argument pro používání těch hashtagů. Zároveň ale nechci nějaký direktivy, tak jen prosba - zkuste to používat. Stačí #fakt, kdyby byla moc velká otrava hashtagovat to podle témat. Dík.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GUMBA: je to fakt síla, na výletu za pozorováním velryb na Srí Lance jsme se ocitli v brázdně za jednou z těch lodí a je to fakt děs... čistě i jen díky chlazení mořskou vodou vlastně ty lodě fungujou jako plující generátor mastné skvrny na hladině a smradlavé kouřové stopy nad ní... a to nemluvím o emisích CO2.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Třetí kniha Mojžíšova (Levicitus), 13:45-56, Kralický překlad

    Kdyby někdo někdy chtěl nějaké biblické citace na téma roušky a social distancing .)

    Malomocný pak, na němž by ta rána byla, bude míti roucho roztržené a hlavu odkrytou a ústa zastřená, a Nečistý, nečistý jsem! volati bude.

    Po všecky dny, v nichž ta rána bude na něm, za nečistého jmín bude; nebo nečistý jest. Sám bydliti bude, vně za stany bude přebývání jeho.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw.. k tomu Rusku koluje vtip, že jej zničil import brambor, z kterých se pak začal pálit levnej chlast.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    CAMELLA: Hele to už je skoro jedno. Hlavně cokoliv jiného (aspoň trochu normálního), než do těch lodí lejou v současnosti, to je fakt humus.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JDAG: já vím, bylo mi jasný, že je to methanol, ale chtěla jsem na tu kvalitní žurnalistiku upozornit ;)
    JDAG
    JDAG --- ---
    CAMELLA: https://edition.cnn.com/2021/08/24/business/maersk-carbon-neutral-ships/index.html+

    V článku je: Maersk said Tuesday that it would spend $1.4 billion on eight large ships that will have the capacity to travel on green methanol as well as traditional fuel.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JDAG: metan nebo metanol?:)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JDAG: Bavil jsem se s lidma, co tohle resi. Tak pry Nemcum staci, kdyz ma metan certifikat, ze je zeleny. A pry Putin jim slibil, ze jim ty certifikaty samozrejme zajisti :-).
    JDAG
    JDAG --- ---
    Rejdařská společnost Maersk investuje 1,4 miliardy dolarů (30 miliard korun) do dekarbonizace flotily, koupí osm lodí na methanolový pohon. Podle kritiků ale na světě není dostatek zeleného methanu, který by měl lodě pohánět. (CNN) https://denikn.cz/minuta/690834/?ref=ampm
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Jenom bych lehce navázal na ty krávy...tady se píše, že lactoferrin se zkoumal jako jedna ze 17 látek, které mohou působit proti koronaviru. Jako doplněk stravy se vyrábí z kravského mléka.

    Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210819193402.htm
    Ale našel jsem to o klub vedle Vědci objevili...



    The team validated the 17 candidate compounds in several types of cells, including stem-cell derived human lung cells in an effort to mimic SARS-CoV2 infection of the respiratory tract. Nine showed anti-viral activity at reasonable doses, including lactoferrin, a protein found in human breastmilk that is also available over the counter as a dietary supplement derived from cow's milk.

    "We found lactoferrin had remarkable efficacy for preventing infection, working better than anything else we observed," Sexton said. He adds that early data suggest this efficacy extends even to newer variants of SARS-CoV2, including the highly transmissible Delta variant.


    Jako fakt bych to s opatrností ještě nepovažoval.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Termín vakcinace pochází z latinského vacca - kráva. Za objevitele vakcinace je pokládán venkovský lékař Edward Jenner.

    Edward Jenner už od dětství slýchal, že dojičky krav, které prodělaly kravské neštovice, těmi pravými neštovicemi nikdy neonemocněly.[9] Z toho vyvodil, že kravské neštovice vytvářejí u lidí odolnost proti pravým (černým) neštovicím.[10] Když v roce 1796 pracoval jako praktický lékař v Berkeley v hrabství Gloucestershire, potkal mladou dojičku Sarah Nelmsovou, která měla na rukách a pažích čerstvý výsev kravských neštovic. Hnis z jejích čerstvých puchýřků 14. května 1796 záměrně naočkoval osmiletému Jamesi Phippsovi. Chlapec měl krátce po očkování zvýšenou teplotu a nepříjemný pocit v podpaží. Devátý den trpěl nechutenstvím, ale další den už se cítil mnohem lépe. Po šesti týdnech, kdy se úspěšně vyléčil, mu Jenner podal virus pravých neštovic, ale chlapec podle jeho předpokladu neonemocněl.

    Jenner poté použil tuto metodu ještě mnohokrát a na základě těchto pozorování sepsal práci, kterou poslal britské Královské společnosti, ale ta ji odmítla publikovat. Jenner se však nevzdal a práci publikoval v roce 1798 na vlastní náklady a nazval v ní svoji metodu vakcinací (z latinského slova vacca, česky kráva).[10] V následujících dvou letech vydal ještě další dva články. Jeho metoda získala záhy velkou popularitu a rozšířila se nejen v Británii, ale i v Evropě. Během tří let byly proti pravým neštovicím očkovány statisíce lidí. V Čechách se s očkováním začalo v roce 1821 na základě císařského dokumentu a ukončeno bylo až v roce 1980, po celosvětovém vymýcení pravých neštovic.

    Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner

    #historie #lékařství #vakcína
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KOVOVAMINCE: Ječí teda spíš jako bánší :))
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Já vim!!! :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    V Sonorský poušti žije vlkodlačí myš (myš prériová). Živí se jen masem a hmyzem. Obvykle si vybírá kořist stejně velkou nebo větší. Např. jinou myš, ještěrku a nebo štíra. Proti štířímu jedu je totiž nejen imunní, ale umí ho přetransformovat na látku proti bolesti.
    A že je na lovu ve svym teritoriu, oznamuje vytím (je u toho maximálně roztomilá), proto přezdívka "vlkodlačí".

    The Grasshopper Mouse Is a Killer Howling Rodent | Nat Geo Wild
    https://www.youtube.com/watch?v=1K9mO5QzOIQ
    JDAG
    JDAG --- ---
    ROLAND: Děkuji za info, na tady ty různé vykrádačky by mohl někdo vytvořit průlomovou aplikaci :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam