• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    NANTHEI: jinými slovy potvrzuješ, že to je korelace. Děkuji, o to mi šlo.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    GREATDRAKE: ve skutečnosti... I care, protože CERNYRYBIZ tady předvedl takový nešvar v nakládání s informacemi a hlavně diskusi o nich - zjevně nečetl tu zprávu, kterou jsem k tomu přiložila.

    oni to tam totiž píšou - že ty matky můžou ovlivňovat budoucí zdravotní stav toho potomka dvěma způsoby, a to jednak tím, že zvyšují riziko, že sám potomek bude obézní (pravděpodobně právě tím životním stylem) a dále tak, že jejich stav může ovlivit vyvíjející se gastrointestinální trakt plodu.

    důležitější ale je, že ten fakt je někde úplně jinde. tady asi došlo k nepochopení toho, jaké informace takové studie přinášejí, a jaký to má význam. tady je tím faktem to, že potomci žen, které byly v těhotenství obézní, onemocněli s dospělosti mnohem častěji rakovinou trávicího traktu. to prostě vyšlo z těch dat, která měli k dispozici. kdyby tam psali, že každý druhý potomek takové matky onemocní rakovinou PROTO, že matka v těhotenství přibrala, byla by ta poznámka na místě. ale nic takovýho tam nepíšou (ani já ne) a o tom ta studie vůbec není. je to podklad k dalšímu výzkumu a upozornění na to, že tam zjevně link je.

    #fakt
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    HOWKING: Asi tě to překvapí, ale ne všichni seděj u televize. Krátká aktualita je fajn, ale ne v týhle (i trochu úrážlivý) formě.
    Btw šlo to nalinkovat i z webu ČT. :)
    #kecy
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Šlo o to, že to právě běželo v TV ak dobrých 10 minut po té co jsem to postl. Každý s přístupem k TV si to mohl pustit. Jen upozornění. (a formou clickbajt úmyslně). Kdybych hledal zdroje, tak to aktuální už nebude. Takže následně díky NANTHEI za doplnění. A ano
    CERNYRYBIZ o možnosti korelace, ne kauzality v tv slovo padlo. Já osobně si myslím, že ta "pouhá" korelace bude jen zbožným přáním potrefených husí.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CERNYRYBIZ: who cares, Nantheina poznámka je podstatná co se týče formy v jaké zde postovat.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    NANTHEI: ...a jedna se skutecne o fakt? Tohle mi prijde jako korelace a ne kauzalita. Totiz:
    - vime, ze obezita casto souvisi s nezdravym zivotnim stylem (malokdo je tlustej jen kvuli zlazam)
    - vime, ze lidi, co hodne jedi a malo se hybou, vetsinou tloustnou z polotovaru ("processed foods") a junk foodu, ktere obsahuji latky, ktere skutecne mohou zvysovat riziko rakoviny
    - taky vime, ze chutova paleta cloveka se tvori zhruba do dvou let veku
    - a lze tedy predpokladat, ze nezdrave zijici matka bude skrmovat ruzne smakulady i svemu robatku, ktere v dospelosti bude rovnez vyhledavat nezdravou stravu, a tim si toho raka uzene samo
    - ovsem tato rakovina pak neni zpusobena tloustkou matky behem tehotenstvi jako takovou.

    #doubt
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    HOWKING: a nebylo by lepší reprodukovat informace tak, aby si z nich někdo mohl reálně něco vzít? "tlusté těhule" a "zadělávají na rakovinu" jsou opravdu vědecká fakta jak stehno.

    studie naznačuje, že obezita matek během těhotenství je spojena s výrazně vyšším (více než dvojnásobným oproti těhotným s normální váhou nebo podváhou) rizikem vzniku kolorektálního karcinomu v dospělosti jejich potomků. v té studii ovšem taky zjistili, že riziko onemocnění v dospělosti je vyšší i u lidí, kteří měli vysokou porodní váhu. zkoumaný vzorek byl víc než 18 tisíc potomků matek, které byly těhotné v letech 1959 -1966 v Oaklandu, Kalifornie.
    link na zprávu vydanou přímo institucí, která výzkum vedla: https://www.uth.edu/news/story.htm?id=a1862e30-9476-470b-9f0a-3c2876020c9d

    #fakt #medicína #obezita #rakovina
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ČT24 právě teď: Tlusté těhule zadělávají potomkům na budoucí rakovinu střev.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: 313 je samozřejmě špatně, ale už se mi to nechce opravovat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Faily válečné historie.

    Jedním z Aleutských ostrovů přináležejících Aljašce je ostrov Kiska. 35 km dlouhý a jen 10km široký. Je to nepříliš hostinné místo na jihu Beringova moře. Nicméně ze strategických důvodů tam z kraje druhé světové války byla malá US posádka (10 mužů a pes, co se jmenoval Explosion). Japonci ostrov dobyli a obsadili posádkou značně větší, ale po nějaké době se raději stáhli.
    Spojenecká vojska (zejména USA + Kanaďani) která si nebyla stažení zcela jista učinila 15 srpna 1943 velkou vyloďovací operaci, které se zúčastnilo téměř 35 tisíc mužů, 95 lodí a 168 letadel s cílem dobýt znovu tento ostrov.
    Výsledkem bylo nalezení prázdného ostrova, tlupy toulavých psů (Explosion přežil a byl členem oné tlupy) a ztráta 313 mužů ( friendly fire, minová pole počasí a zmizení v lesích si vyžádaly kolem 200, přes 130 mrtých bylo na trench foot a 87 si vyžádala zkáza torpédoborce Abner Read po setkání s minou)

    #fakt #warhistoryfails
    STENNY
    STENNY --- ---
    Král Pyrrhus z Epiru uměl nejen vyhrávat (odtud "Pyrrhovo vítězství"), ale taky stylově zemřít.
    Během bitvy o město Argos se pokusil stáhnout, což se moc nedařilo, protože cestu blokovalo tělo jednoho z jeho válečných slonů.* V nastálé vřavě ho jeden z místních vojáků zranil kopím. Pyrrhus se k němu otočil, aby ho zabil, ale byl zasažen střešní taškou, kterou po něm hodila matka ohroženého vojáka. Na následky úderu král zemřel.

    *) A jeden další kolem pobíhal v panice, protože mu zabili pohaněče. To celé poté, co se do města pokusila armáda dostat v noci potajmu otevřenou branou, ale zjistila, že brána je malá a sloni velcí, takže se z každého slona musela sundat ta horní nástavba a za branou zase namontovat zpět...

    #fakt
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Vynálezce prvního automobilového tempomatu byl slepý.

    Nápad na zařízení udržující konstantní rychlost dostal během jízd autem. Vycítil totiž, jak jeho řidič mění rychlost jízdy podle toho, zda mluví, či poslouchá ostatní. Během mluvení jel pomaleji, při poslouchání naopak zrychlil. Neustálá změna tempa nedělala Ralphovi příliš dobře.

    Z myšlenky se nakonec vyklubal vynález, který změnil automobilový průmysl. Patent na první tempomat, tehdy ještě známý jako Speedostat, byl udělen roku 1945.
    V roce 1945 si tempomat nechal patentovat jeho vynálezce inženýr Ralph Rowe Teetor.
    Poprvé se tempomat objevil ve výbavě vozu Chrysler Imperial v roce 1958.

    #fakt #historie #automobilismus #tempomat

    Zdroj:
    Vynalezl tempomat, i když byl slepý - Inspirante.cz
    https://inspirante.cz/vynalezl-tempomat-i-kdyz-byl-slepy/
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Tempomat
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Otrava to neni. Když už člověk se s něčim píše, je pár písmenek navíc fuk. Jen si vzpomenout... :)
    #feedback
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Čau lidi. Přistál mi v poště dotaz, jestli bych tady nechtěl zpětně promazávat starej chat, aby originální zajímavosti nezapadly v balastu. Nechtěl. Jednak už z principu, jednak se mi nechce zkoumat, kde v chatu je nějakej zajímavej dodatek. Vidim to ale jako argument pro používání těch hashtagů. Zároveň ale nechci nějaký direktivy, tak jen prosba - zkuste to používat. Stačí #fakt, kdyby byla moc velká otrava hashtagovat to podle témat. Dík.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GUMBA: je to fakt síla, na výletu za pozorováním velryb na Srí Lance jsme se ocitli v brázdně za jednou z těch lodí a je to fakt děs... čistě i jen díky chlazení mořskou vodou vlastně ty lodě fungujou jako plující generátor mastné skvrny na hladině a smradlavé kouřové stopy nad ní... a to nemluvím o emisích CO2.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Třetí kniha Mojžíšova (Levicitus), 13:45-56, Kralický překlad

    Kdyby někdo někdy chtěl nějaké biblické citace na téma roušky a social distancing .)

    Malomocný pak, na němž by ta rána byla, bude míti roucho roztržené a hlavu odkrytou a ústa zastřená, a Nečistý, nečistý jsem! volati bude.

    Po všecky dny, v nichž ta rána bude na něm, za nečistého jmín bude; nebo nečistý jest. Sám bydliti bude, vně za stany bude přebývání jeho.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw.. k tomu Rusku koluje vtip, že jej zničil import brambor, z kterých se pak začal pálit levnej chlast.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    CAMELLA: Hele to už je skoro jedno. Hlavně cokoliv jiného (aspoň trochu normálního), než do těch lodí lejou v současnosti, to je fakt humus.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JDAG: já vím, bylo mi jasný, že je to methanol, ale chtěla jsem na tu kvalitní žurnalistiku upozornit ;)
    JDAG
    JDAG --- ---
    CAMELLA: https://edition.cnn.com/2021/08/24/business/maersk-carbon-neutral-ships/index.html+

    V článku je: Maersk said Tuesday that it would spend $1.4 billion on eight large ships that will have the capacity to travel on green methanol as well as traditional fuel.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    JDAG: metan nebo metanol?:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam