• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tady ve videu níže jeden pán tvrdí, že jsou na světě místa, kde je archeologicky doložený vaření piva dřív, než zemědělský pěstování obilnin. To by znamenalo, že pralidi sbírali praobilí, aby vařili prapivo a pak si teprv řekli, že by bylo jednodušší pěstovat obilí na jednom místě, aby se za ním nemuseli trmácet. A když už to bude tak jednoduchý, tak teda i ten chleba by se z toho dal upéct. Pivo by tak (minimálně v těchhle lokalitách) bylo vlastně spouštěčem Neolitický revoluce - přerodu lovců sběračů v zemědělce. Samozřejmě je asi pořád možný, že se ještě najdou archeologický důkazy o vzniku zemědělský společnosti předcházející vaření piva.

    A mimochodem to vypadá na zajímavej kanál, zařazuju ho na nástěnku.

    Chemistry of beer, part I: Malt to wort
    https://www.youtube.com/watch?v=q8LJb9XBU2U
    JORGES
    JORGES --- ---
    TOXICMAN: Dlouho mi vrtalo hlavou, jak na komplexní čísla někdo mohl přijít, a to vysvětnení je parádně názorné. Díky.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    brilantně zpracovaný video od Dereka, jak vznikla komplexní čísla

    How Imaginary Numbers Were Invented
    https://www.youtube.com/watch?v=cUzklzVXJwo
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ULO: Já to viděl o Turecku

    This Turkish Language Isn’t Spoken, It’s Whistled
    https://www.youtube.com/watch?v=l117wfB0g3o
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Zmínka o Kanárských ostrovech mi připomněla tenhle film (kterej jsem pořád ještě neviděl, šlo to ale u nás v distribuci pod Aerofilms):

    Kanáři (2019) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/723545-kanari/prehled/

    The Whistlers (film) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Whistlers_(film)

    Sing like a canary! The whistling consultant who taught Romanian noir gangsters a tune | Film | The Guardian
    https://www.theguardian.com/film/2020/may/07/sing-like-a-canary-the-whistling-consultant-who-taught-romanian-noir-gangsters-a-tune
    ULO
    ULO --- ---
    PROUTECKA: koukla jsem na to, ale na první pokus jsem ho nenašla, ale je tam dost videí o Kanárských ostrovech a Řecku.
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    ULO: Jee, nechces ho najit?
    ULO
    ULO --- ---
    LODBROG: v nějaké vísce v Itálskych Alpách ještě žije asi 5 “mluvčích” tamního pískacího jazyka. Viděla jsem na YouTube video, kde babka něco robí na zahrádce a přitom píská na syna pod kopcem. Pak se začne rozčilovat a uchoslyšně ho pískáním sekýruje. Byl k tomu i přepis v italštině. A anglický komentář o tom, co všechno je možné si takto sdělit a k čemu jazyk slouží. Bylo to děsně zajímavé.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STENNY: k bonusové perličce: slyšel jsem že takhle původně v Alpách vzniklo jódlování. Kvůli komunikaci na dálku.
    Střídání vysokých a hlubokých tónů které se nese pres propast na louku na druhém kopci.
    Ze samotné vysoké tóny by mohlo dělat jakékoliv zvíře, a proto se střídají ty hluboké.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PLAVEVA: A já zas myslel, že metan je lehčí, než vzduch a že jeho nebezpečí tím pádem spočívá v jeho hořlavosti spíš než v tom, že by se někde městnal a vytlačoval odtamtud vzduch O.o
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    SALVATOR: sem zila v domeni, ze byli citlivi na nedostatek kysliku, ktery vytlacil metan…
    Asi je a i b spravne:)
    Kanárek býval v téměř každé domácnosti. Havířům sloužil jako živý alarm | Ostrava
    https://ostrava.rozhlas.cz/kanarek-byval-v-temer-kazde-domacnosti-havirum-slouzil-jako-zivy-alarm-6967751

    Kanárek býval v téměř každé domácnosti. Havířům sloužil jako živý alarm | Ostrava
    https://ostrava.rozhlas.cz/kanarek-byval-v-temer-kazde-domacnosti-havirum-slouzil-jako-zivy-alarm-6967751
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Pohleďte, resuscitátor kanárků:



    Tohle nemá ekonomickej účel, aby se snížily výdaje za kanáry, ale proto, aby zvíře nemuselo položit svůj život výměnou za záchránu těch lidskejch. Ty přední dvířka byly normálně otevřený a za nima je ještě pletivo, aby pták neuletěl. Když kanár padnul, protože se nadejchal důlního plynu, zavřely se přední dvířka a pak otevřel kohout, kterej do prostoru s kanárem pustil čistej vzduch.

    A mimochodem se podle všeho kanárci začali i přestali používat pozdějc, než sem čekal. Citlivost kanárků na oxid uhelnatý objevil těsně před koncem 19. století John Haldane. A podle všeho se používali skoro do konce 20. století:

    "My impression from hearing about canaries in coal mines was that they were expected to die to warn people, so when I came across this object it was a huge relief (though my research on the topic has found less thoughtful cages).
    I’ve even read that many miners cared deeply for their canary companions, and some disliked the advent of electronic sensors in the mid-1980s because it meant they would lose this companionship."

    Tenhle model mají v Science and Industry Museum v Manchesteru:



    Faith in humanity (slightly) restored

    #fakt
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Z existence časové jednotky "století" a z existence prefixů SI nutně plyne "mikrostoletí," což se traduje jako optimální délka trvání jedné vyučovací hodiny, tj. zhruba 52 minut a 35 sekund. #fakt

    Microcentury - Susam Pal
    https://susam.in/blog/microcentury.html
    STENNY
    STENNY --- ---
    Mnoho lidí ví (aspoň z četby dobrodružných knih), že některé africké kmeny se domlouvaly pomocí bubnů. Logická otázka laika je - jak? To měli nějakou rannou morseovku, či co? A kdo ji vymyslel?
    Celý problém je ale mnohem jednodušší, než se zdá, a údiv má z nemalé části kořeny v evropském původu čtenáře. Evropské jazyky totiž vesměs nepřisuzují moc důležitou komunikační roli tónu (může nést emoci, ale obvykle neovlivňuje význam slova). Naopak mnoho afrických jazyků je tónových, kde tón jednotlivých slabik nebo i slov nese důležité významové informace, takže zkopírování posloupnosti tónů na hudební nástroj (včetně bubnu) je leckdy dostatečně srozumitelné, aby přeneslo jednoduché sdělení i bez jiného domluveného kódu - asi jako každý, kdo utrpěl nějakou formu hudební výchovy, pozná zapískané do-re-mi-fa... atd.

    Bonusová perlička: v některých oblastech světa, kde je velmi výhodné být schopný komunikovat na větší dálku (hornaté oblasti, husté lesy atd.), existují pískané jazyky. Hvizd se totiž srozumitelně nese na větší vzdálenost než křik a pískání vyčerpává "mluvčího" mnohem méně, než hulákání.

    #fakt
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ATOMIKS: Jinak to není IQ,ale Ig Nobel, což je samo o sobě hříčka na "Ignác Nobel". To je pravděpodobně pseudonym Járy Cimrmana, a taky podobný slovu "ignoble", čili "nešlechetný."

    IGNOBLE | meaning in the Cambridge English Dictionary
    https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/ignoble

    Jo a v roce 2014 Ig Nobelovu cenu Jaroslav Flegr, Jan Havlíček a Jitka Hanušová-Lindová za "výzkum, zda vlastnictví koček ohrožuje duševní zdraví". Vzhledem k tomu, že statusy už mu letos asi píše Micík... ;)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Letošní Nobelovy IQ ceny:

    BIOLOGY PRIZE [SWEDEN]:
    Susanne Schötz, Robert Eklund, and Joost van de Weijer, for analyzing variations in purring, chirping, chattering, trilling, tweedling, murmuring, meowing, moaning, squeaking, hissing, yowling, howling, growling, and other modes of cat–human communication.

    ECOLOGY PRIZE [SPAIN. IRAN]:
    Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú, and Manuel Porcar, for using genetic analysis to identify the different species of bacteria that reside in wads of discarded chewing gum stuck on pavements in various countries.

    CHEMISTRY PRIZE [GERMANY, UK, NEW ZEALAND, GREECE, CYPRUS, AUSTRIA]:
    Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer, and Jonathan Williams, for chemically analyzing the air inside movie theaters, to test whether the odors produced by an audience reliably indicate the levels of violence, sex, antisocial behavior, drug use, and bad language in the movie the audience is watching.

    ECONOMICS PRIZE [FRANCE, SWITZERLAND, AUSTRALIA, AUSTRIA, CZECH REPUBLIC, UK]:
    Pavlo Blavatskyy, for discovering that the obesity of a country’s politicians may be a good indicator of that country’s corruption.

    MEDICINE PRIZE [GERMANY, TURKEY, UK]:
    Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert, and Ralph Hohenberger, for demonstrating that sexual orgasms can be as effective as decongestant medicines at improving nasal breathing.

    PEACE PRIZE [USA]:
    Ethan Beseris, Steven Naleway, and David Carrier, for testing the hypothesis that humans evolved beards to protect themselves from punches to the face.

    PHYSICS PRIZE [THE NETHERLANDS, ITALY, TAIWAN, USA]:
    Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi, and Federico Toschi, for conducting experiments to learn why pedestrians do not constantly collide with other pedestrians.

    KINETICS PRIZE [JAPAN, SWITZERLAND, ITALY]:
    Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama, and Katsuhiro Nishinari, for conducting experiments to learn why pedestrians do sometimes collide with other pedestrians.

    ENTOMOLOGY PRIZE [USA]:
    John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond, and Jay Lamdin, for their research study “A New Method of Cockroach Control on Submarines”.

    TRANSPORTATION PRIZE [NAMIBIA, SOUTH AFRICA, TANZANIA, ZIMBABWE, BRAZIL, UK, USA]:
    Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry, and Robin Gleed, for determining by experiment whether it is safer to transport an airborne rhinoceros upside-down.

    Improbable Research
    https://www.improbable.com/2021-ceremony/winners/
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SALVATOR: Urcite inspirace. :) Mmch, kdyz uz je rec o Plasticich, neda mi to, abych se nepochlubil, ze se mi podarilo odkaz na jednoho z clenu a jednu jejich pisnicku propasovat do prekladu komiksu pro deti. Vsadil bych se, ze si toho nikdo nevsiml ani nikdy nevsimne :), ale ja z toho mam radost do dneska. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jen drobnost, ale náhodou sem objevil, že daleko dřív, než vznikla skladba Podivuhodný mandarin od Plastic People of the Universe, existovala s tím samým názvem jednoaktová baletní pantomima od Bély Bartóka (z roku 1927). Zajímalo by mě, jestli je to jen fakt divný shoda, nebo tak byla nějaká inspirace.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    nedávno jsem tady zmiňoval chození a putování a dnes jsem tady na nyxu našel dvě auditka - jedno o chození - [Chodíme!] a druhé o putování: [Camino de Santiago] tak si jen odkládám, kdyby náhodou někdo další měl zájem...
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    To jste mi zase pripomneli teorii, ze slovo "píčovina" pochazi nikoliv od znameho vulgarismu, ale od Josefa Ladislava Píče, ktery zurive obhajoval pravost rukopisu Kralovedvorskeho a Zelenohorskeho jeste v dobe, kdyz uz bylo povazovano za zrejme, ze jde o padelky.

    Josef Ladislav Píč – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Josef_Ladislav_P%C3%AD%C4%8D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam