• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    "Když nemají chleba, ať jedí kolače." to přesně Marie Antoinetta nejspíš nikdy neřekla. Věta pochází z Vyznání od Rousseaua z roku 1767, kdy bylo M. A. teprve 12.
    #historie #fakta #chudákTonča
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERRTU:
    ZPATKYNAZEM:
    Běluha zřejmě "zběhla" z Ruska a chce zůstat v Norsku. Místní baví svými kousky - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/beluha-zbehla-z-ruska-a-chce-zustat-v-norsku/r~845351266d8511e9ae850cc47ab5f122/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    " All of the unique noises water makes:
    "The sound of water for me. To this day, pools or lakes are still a unique sound for me. Heck, even a bathtub. I love listening to water."

    —Nickrobl" -tohle je dobry, pripomnelo mi to helen keller, ktera zase zna vodu uplne jinak

    The next month Keller made a breakthrough, when she realized that the motions her teacher was making on the palm of her hand, while running cool water over her other hand, symbolized the idea of "water". Writing in her autobiography, The Story of My Life, Keller recalled the moment: "I stood still, my whole attention fixed upon the motions of her fingers. Suddenly I felt a misty consciousness as of something forgotten — a thrill of returning thought; and somehow the mystery of language was revealed to me. I knew then that w-a-t-e-r meant the wonderful cool something that was flowing over my hand. The living word awakened my soul, gave it light, hope, set it free!

    SALVATOR:no me paradoxne dost casto, kdyz se mi nekdo snazi vysvetlovat, jak nic neni cernobily;))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Jo, to s tím prděním je v tom článku z BuzzFeed :-)

    HAR4NT: Vidíš to, to sem občas chce i jen tak...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: zrak je prej "horsi", kdyz na to nejsi zvyklej, tak te nejdriv neustale zahlcuje smrst desitek a desitek ruzne barevnejch vjemu, ze je to az paralyzujici a chce se ti i trosicku podlehnout panice..
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: to de:)) ja zase cet na redditu o sluchove postizenym, kterymu nekdo az kolem 12-13 let veku ve skole rek, ze prdeni je nekdy slyset. a psal to ten kluk a jak prej byl stastnej, ze mu to konecne nekdo rek a od ty doby si dava vic pozor:)

    jinak imho slunce zvuky vydava, ale zachytej ho jen takovy bytosti, co na to maj prislusny organy a aparaty;))) a ty jsme jako lidstvo zatim nepotkali, neobjevili a nepojmenovali, to je celej ten problem. sloni si prej povidaj pomoci naky dutiny v lebce zvukama asi na 15Hz, prej se ten hlubokej zvuk nejlip nese hustym porostem a i v jungli se asi slysej na nekolik kilometru. ale pro nas je to uz jen takovej neviditelnej vitr, co nepohne ani chlupem na zapesti...)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Začít najednou slyšet po celým životě v tichu musí bejt vůbec strašně zvláštní

    18 Sounds That Surprised Deaf People To Hear For The First Time
    https://www.buzzfeed.com/terripous/sounds-that-surprised-no-longer-deaf-people
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Hele je to možný. Problém je, že je to celý jedno velký kdyby. Mě na tom zaujal hlavně ten kontrast. Na jednu stranu je naše zkušenost taková, že si tam slunce jen tak visí a tiše svítí, reálně ale na něm probíhají silný turbulentní změny, který sou vlastně strašlivě hlasitý. A to je naše Slunce spíš podprůměrnej prcek.
    A taky mi to připomnělo, že někdo někde zmiňoval, že než dostal kochleární implantát, tak myslel, že slunce vydává zvuk. Zhruba jako kdyby někde v dálce běžel na volnoběh silnej diesel a když díky implantátu začal slyšet, tak byl překvapenej, že tomu tak není.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: tak jestli to chapu spravne, tak by ani do toho vakua nedoputovaly a implodovaly by uz v korone:) ale to taky udela zvuk ne? a s dostatecnym poctem iteraci a priznivou hustotou prostredi ty corony by skrz ni nakonec neco malo probublalo..:)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: No, ono je tam víc háčků. Třeba ten, že i kdyby se zvukový vlny nějak vakuem šířily, stejně by sem nedoputovaly, dřív by se zhroutily. Koukni na ten zdrojovej článek.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: nojo ale ten "zvuk slunce" ma prej frekvenci jen 0.0033 hertz, to bysme stejne neslyseli ne?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ERRTU: byl to skvělý člověk, párkrát jsem se s ním potkal na natáčení - rozhodně se nechoval jako celbrita, byl velmi milý, vtipný, lidský...

    #kecy
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SULTHAN: Ale nebyly to krávy,
    jen tma, chlad, politbyro a halucinace z podvýživy #vtip
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NJAL: zbylých 90% tanků bylo do bitev taženo kravským spřežením
    #kecy
    NJAL
    NJAL --- ---
    PISKVOR: V roce 1941 cca jen 10% sovetskych tanku jezdilo na diesel.
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    PISKVOR: jj, a pak Němci výzbroj zastřelených psů prozkoumali, aby ji případně okopírovali, ale nakonec označili celý systém za neefektivní.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ZPATKYNAZEM: Jmenovitě se naučili čichat diesel, a německé tanky jezdily na benzín.

    Wehrmacht reagoval po svém: vydal rozkaz každého psa zastřelit na potkání.
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    ERRTU: pak ještě jedna směšná teorie - cat-guided bomb. Myšlenka byla založena na kočičím instinktu vyhýbat se vodě, a proto shozená kočka s bombou v blízkosti lodi instinktivně navede bombu na loď, aby nezmokla. Jak by 5kg kočka naváděla mnohonásobně těžší bombu bylo nejasné. Projekt neprošel ani testovací fází, protože kočky upadaly do bezvědomí během pádu. Další neuskutečněný projekt navádění bomby s pomocí zvířete tzv. Project Pigeon (později Orcon).

    A na straně Sovětů využívaní anti-tank dogs. Nejprve byli vycvičeni, aby dopravili bombu k tanku a utekli; poté byla bomba odpálena dálkovým ovladačem/pomocí časovače. Aby bombu uvolnili, museli psi zatáhnout za pásek. To se ukázalo jako příliš komplikované a pes se často vrátil ke svému psovodovi, aniž by bombu vypustil. Takže nakonec se bomba připevnila přímo na psa. Výcvik probíhal vyhladověním psů a poté umístěním potravy pod cvičnou nádrž tanku. Při výcviku se průběžně přidávaly další zvuky bitvy, aby si psi zvykli. K prvnímu použití protitankových psů v boji došlo v roce 1941, což odhalilo několik problémů. Psi byli vycvičeni na sovětské tanky, ne na německé. Sovětské a německé tanky používaly různé druhy paliva a někteří psi vyčenichali palivo, na které byli zvyklí a tak odklusali zpět k sovětským tankům. Celá bitevní situace byla mnohem hlučnější než při nácviku, na psy se střílelo, a tak často nedosáhli cíle a utíkali zpět ke svým trenérům, kteří je museli zastřelit než dorazili zpět do zákopů (takto došlo k nechtěným šesti výbuchům v sovětských zákopech při 1. využití těchto psů). Nicméně je známo, že protitankoví psi vyřadili některé tanky, včetně bitvy u Kurska (14 tanků) nebo poblíž letiště Stalingrad (13 tanků). Sověti později oznámili, že celkem asi 300 tanků bylo zničeno protitankovými psy, ale mnozí toto číslo označují za propagandu sovětské vlády, která chtěla ospravedlnit program, zejména zabití tolika psů s tak malým počtem úspěchů. Výcviku protitankových psů se věnovali i Američané a Japonci. Naposled byl princip protitankového psa využit v roce 2007 povstalci v Iráku.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NJAL: ...pac to byla b-25, nikoliv 52... himl :) jeste uvedu za tato bzunda stala 2 mega v tehdejsich usd, coz je v dnesnich zhruba 33 mega.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam