• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Stran historie bych doporučila i toto děvče. :)
    https://www.youtube.com/c/DejepisInak
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Přidal sem na nástěnku dva nový kanály. Jednak mi tam chyběl Max Miller, kterej vaří podle historickejch receptů a přidává zajímavosti z historie související s aktuálním receptem a taky tam chyběl Joe Scott. Ten se zabejvá směsí témat, ale mám fakt rád jeho mírnou cyničnost a sarkasmus. Obsahem nějak moc nevybočuje, ale mám moc rád formu jeho videí.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    plus ještě pravděpodobnej vliv člověka na chování včel

    Včely přestávají tančit. Na našich polích už to zřejmě nemá smysl — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2745680-vcely-prestavaji-tancit-na-nasich-polich-uz-zrejme-nema-smysl
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Mě fascinuje ta včelí symbolická řeč, že si vlastně předávají informace "tanečkama"

    Jak si spolu povídají včely? Ve zvířecí říši zcela unikátním tancem | Víte...? | věda.muni.cz
    https://www.em.muni.cz/vite/9613-jak-roztancit-vcelu-jednoduse-dejte-ji-kvetinu

    Umějí včely „cizí řeči“? - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/umeji-vcely-bdquocizi-recildquo.html

    Včelí demokracie - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/cz/on-line-clanky/2018/06/vceli-demokracie.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    STENNY: doplnil bych - vzhledem k tomu, ze vcelareni v brtich a pozdeji klatech (jaks spravne poznamenal) nezahrnovalo rozebiratelne dilo, znamenalo to, ze i med se ziskaval vyhradne z plastvi, ktere se musely nejprve vyrezat, pak se rozmackaly a med se z nich nechal vykapat nebo vylisoval (btw, cetl jsem, ze na rozdil od naseho vytaceni v sezone se driv vytacel v nasich krajich zbytkovy med po vyzimovani vcelstva az nekdy v dubnu, kdy uz zacala nova snuska a tedy nehrozilo, ze by vcelstvo uhynulo hladem). v kazdem pripade vcelstvo potrebuje dilo obnovovat, protoze ve starych plastvech, do kterych uz bylo mnohokrat zakladeno, se kupi nejen kosilky po vcelim plodu, ale postupne i vselike zarodky nemoci. tedy vcelstvo i potrebuje, aby byly stare plastve z ulu odstraneny. pred prichodem cloveka tuto praci zajistovaly mysi a hlavne zavijec voskovy, velka otravnost soucasneho vcelare, ktera ale ma v prirode sve misto. v kazdem pripade mnozstvi vosku ziskane z jednoho ulu nebylo asi nijak velke (odhaduju mezi 0,5-1kg za rok a vcelstvo, ostatne delam rocni statistiky pro jedno ZO, ktere ma vic nez 100 vcelaru, a veru neni to lepsi ani dneska). proste zima je dlouha, svicka vydrzi par hodin a 100gr je fuc hned..
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    opet trocha valecneho tematu:

    toto je obraz ktery namaloval Georg Alexander Morawetz. jeho puvodni jmeno bylo Jurij Moravec. ano, byl to syn Emanuela Moravce, jednoho z nejznamejsich ceskych kolaborantu s nacisty. byl z druheho manzelstvi (btw eman se poprve rozvedl kuli osmnactce (vekovy rozdil 21 let) aby tu o par let pozdeji vymenil za sestnactku!).

    zajimavosti je ze Jurij byl velkym kritikem otcovy kolaborace, do vstupu do wermachtu byl donucen a jeho vojensky zaznam preteka porusovanim kazne, pul rocni vezeni za opiti se na hlidce atd, proste dobrovolnik jak vino :) ke konci valky dokonce prebehl a nejakou dobu pusobil v polske armade. to ho taky nejspis zachranilo.

    druha dost husta vec je ze Jurij byl pred valkou skaut, nebot si jeho matka myslela ze by ho to mohlo zkaznit, clen druheho skautskeho oddilu a jeho vedouci nebyl nikdo jiny nez slovutny Jaroslav "Jestrab" Foglar. Jurijova skautska prezdivka byla "Barděj". nicmene z oddilu byl po nejake dobe odejit pro neukaznene chovani ve skole.

    starsi Igor vstoupil dobrovolne do ss, na konci valky ho zajali rusove, povedlo se mu utect, dostat do cech ale v 46 byl prozrazen a odsouzen k smrti. mladsiho pavla zabilo spojenecke bombardovani italie kde byl toho casu v ramci hitlerjugend na ideologicko-stmelovacim tabore.
    po valce byl Jura sice taky zatcen ale narozdil od bratra mel dost polehcujicich okolnosti takze vyfasoval sedm let ktere stravil mimo jine i v jachymove.

    po odpykani trestu si pozadal o povoleni vycestovat a zbytek zivota (ne mnoho, zemrel nahle v 41 letech) se pak venoval malirstvi zejmena ve francii.

    proste jablko ktere dopadlo ale hoooodne daleko od stromu :)

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STENNY: A hlavni vynalezce v tehle oblasti byl Franz von Hruschka, ktery vynalezl a v Brne predstavil medomet - nastroj pro ziskavani medu z plastvi, jez pouzivaji vcelari po celem svete. https://cs.wikipedia.org/wiki/Franz_von_Hruschka
    STENNY
    STENNY --- ---
    Včelí vosk u nás byl ve starších dobách dost luxusním zbožím. To dává docela smysl, dokud se med a vosk získával převážně vybíráním hnízd divokých včel, ale proč se to moc nezlepšilo, ani když se začalo včelařit nejdřív v přirozených dutinách (brtích) a pozdějí v klátech a úlech?
    Mimo jiné proto, že vynález vyjímatelného rámečku na plástev je docela nový (cca polovina 19.století), a do té doby musel včelař plástev z dutiny nebo úlu vylámat nebo vyřezat, což poškozovalo hnízdo a snižovalo další výnosy...
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    zachrante vojina ryana:
    vojin james francis ryan skutecne existoval, stejne jako cela zachranna akce. akorat se nejmenoval james ryan ale fritz niland. a celou akci dostal za ukol vojensky kaplan francis sampson z 501. praporu.
    dva bratri, preston a robert, skutecne padli ale ctvrty edward prezil v japonskem zajeti a po valce se s fritzem shledal.
    btw 101. vysadkova byla zase ztvarnena v serialu band of brothers a fritz "ryan" niland byl udajne pritelem warrena mucka a donalda malarkyho, oni byli v ecku, fritz v hacku.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PALEONTOLOG: jo ja ten koncept znam a reknu k tomu uz jen jednu vec - pokud to tak bylo/je, tak ten designer rozhodne neni francouz
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HAR4NT: pánbíčkáři tím nahradili kreativismus
    Intelligent design - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_design
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PALEONTOLOG: taky si nemyslim, ze bych byl s to rozjizdet neco inteligentniho...:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HAR4NT: hlavně nerozjížděj inteligentní design. nemyslím, že bys, ale kdybys, tak radši ne.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALAMAN: hhmm, teda ten fátrpačíny byl ale vsimavej!:)) takovej organ by se hodil viricim dervisum
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    HAR4NT: Sloni "poslouchají" nohama:

    "Sloni dokážou přijímat seismické signály dvěma způsoby. První způsob příjmu signálu je prostřednictvím kostí. Slon, stojící na špičce nohy, přenáší seismickou vibraci od kostí nohy až do vnitřního ucha. Druhým způsobem je příjem signálu prostřednictvím měkkého chodidla. Tlusté bříško sloní nohy obsahuje vrstvu bohatou na Vater-Paciniho tělíska.[3] Tato tělíska jsou pravděpodobně jedním z anatomických mechanismů, které sloni využívají k detekci seismických vln.[9] Signály ze sloní nohy putují přes nervovou soustavu do mozku. Většina savců má ve svém vnitřním uchu orgán hlemýždě. Biologové dlouho předpokládali, že tento orgán má spirální tvar, aby se vešel do malého prostoru v lebce. V 80. letech 20. století ale neurologové zjistili, že stáčení hlemýždě slouží jinému účelu. Prozkoumali vnitřní ucho u několika suchozemských savců a usoudili, že počet otáček v hlemýždi souvisí se schopností slyšet velmi nízké frekvence a vibrace. Právě hlemýžď ve vnitřním uchu slona se zdá být nejvíce vyladěný v celé zvířecí říši."
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    "Když nemají chleba, ať jedí kolače." to přesně Marie Antoinetta nejspíš nikdy neřekla. Věta pochází z Vyznání od Rousseaua z roku 1767, kdy bylo M. A. teprve 12.
    #historie #fakta #chudákTonča
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERRTU:
    ZPATKYNAZEM:
    Běluha zřejmě "zběhla" z Ruska a chce zůstat v Norsku. Místní baví svými kousky - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/beluha-zbehla-z-ruska-a-chce-zustat-v-norsku/r~845351266d8511e9ae850cc47ab5f122/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    " All of the unique noises water makes:
    "The sound of water for me. To this day, pools or lakes are still a unique sound for me. Heck, even a bathtub. I love listening to water."

    —Nickrobl" -tohle je dobry, pripomnelo mi to helen keller, ktera zase zna vodu uplne jinak

    The next month Keller made a breakthrough, when she realized that the motions her teacher was making on the palm of her hand, while running cool water over her other hand, symbolized the idea of "water". Writing in her autobiography, The Story of My Life, Keller recalled the moment: "I stood still, my whole attention fixed upon the motions of her fingers. Suddenly I felt a misty consciousness as of something forgotten — a thrill of returning thought; and somehow the mystery of language was revealed to me. I knew then that w-a-t-e-r meant the wonderful cool something that was flowing over my hand. The living word awakened my soul, gave it light, hope, set it free!

    SALVATOR:no me paradoxne dost casto, kdyz se mi nekdo snazi vysvetlovat, jak nic neni cernobily;))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Jo, to s tím prděním je v tom článku z BuzzFeed :-)

    HAR4NT: Vidíš to, to sem občas chce i jen tak...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: zrak je prej "horsi", kdyz na to nejsi zvyklej, tak te nejdriv neustale zahlcuje smrst desitek a desitek ruzne barevnejch vjemu, ze je to az paralyzujici a chce se ti i trosicku podlehnout panice..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam