• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TRISSIE: to je škoda, že to nevzal...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ERRTU: scenar Smrtonosne pasti ovsem vychazi z knihy Nothing Lasts Forever ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nothing_Lasts_Forever_(Thorp_novel) ) a hlavni roli odmitl Frank Sinatra, kteremu ji museli nabidnout, protoze to mel ve smlouve k prvnimu dilu (natocenemu pod jménem Detective v roce 1968).

    Tohle jsem zjistila uz pred nejakou dobou :-)
    [TRISSIE @ Zjištění]
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PETRUSCHKA: ale dokážu si představit Bruce Willise v Commandu... Yippee ki yay

    Byl by to tedy dost jiný film, už aby AI dělala nejen obrázky, ale i celé filmy :)
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    ERRTU: to je dobře. Fakt si nedokážu představit Schwarzenegera, jak se tlačí do té větrací šachty
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    existoval scenar k filmu Commando II., napsal jej autor puvodniho Commanda, de Souza ale Arnie se nechtel k roly Johna Matrixe vracet, takze byl scenar zkanibalizovan a pouzit jinak. jak, ptate se? stala se z nej Smrtonosna past :)
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    CAMELLA, SPIKE411: aha, ok. ja sem cetla jen to, co je napsano tady.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Viz to video. Podle toho nikdy nepopírala, že to samotné polití je její vlastní chyba.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONIOUS: nejsem si jistá, jestli nemám blbé informace z té PR kampaně od McD, ale prý to bylo tak, že paní chtěla do kafe přidat cukr nebo mléko a otevřela si kelímek, přičemž jak ho neměla kam položit, tak si ho položila na sedadlo mezi stehna - a následně se ji překotil.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Kdo se někdy spálil kafem v termokelímku to pochopí. Vysoká teplota není přes tenký polystyren vůbec poznat.
    I v Česku je dost případů, kdy si dítě na sebe ze stolu stáhne ubrus s právě zalitým kafem.
    Kdysi tu byla norma, ja teplý pokrm lze hostům podávat.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    JON, KURE: on prece ale nikdo nerekl, ze si ho dala do klina sama a dobrovolne.. spis bych rekla, ze se proste chtela napit, a jak to bylo varici, tak se lekla, cukla tou rukou, mozna ten kelimek pri tom zmackla, vicko povolilo a kafe se vylilo, ne?
    ty vicka na tech kelimcich drzej jen kdyz je poradne domacknete, coz teda vetsinou obskuha nedela a uz kolikrat se mi stalo, ze se mi ten kelimek otevrel pri manipulaci s nim..
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SPIKE411: beze sporu. V některých státech jsou poměrně podobní tomu, co známe (zejména díky pomalému vývoji za posledních 50 let), v mnoha moc ne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GREATDRAKE: V USA taky bude trochu záležet stát od státu, ale zase to není tak, že by to tam byl zrovna v tomhle ohledu nějakej Divokej Západ. Skoro-švagrová normálně dělá jako státní zaměstnanec v Minnesotě kontroly 'code compliance' jako u nás hygiena a hasiči, porušení můžou sankcionovat, vymáhat sjednání
    nápravy, nechat podnik zavřít (ještě než dojde k nějakému poškození zákazníka).
    KURE
    KURE --- ---
    MEANKITTY11: :( ok.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEANKITTY11: čárka se laskavě teleportuje tam, kam patří.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KURE: KURE: kdybys ten plevel radši hulil, než ho donekonečna rozhazoval tady. nejseš v co nás sere a normálně jsi rozesral klidnej a příjemnej klub, kam sem se těšívala na zajímavosti, o kterých se nikdo nedohadoval. nejsem správce ale, za mě jdi do prdele.
    JON
    JON --- ---
    KURE: imho se spis nedokazes oprostit od toho, co ma kdo ocekavat od kafe v kelimku z fastfoodu.
    Zkusim prirovnani, ktere samozrejme bude kulhat:

    Udalost s kafem:
    McDonald schvalne prodaval teplejsi kafe nez ostatni, protoze nez vychladne, koupej si lidi neco dalsiho. Pani predpokladala primerene teply kafe jako je zvykla doma a v ostatnich fastfoodech, chytla ho tak jak byla zvykla a ublizila si. Jiste nic ji nebranilo zjstit jak je zrovna tohle konkretni kafe horky.

    Fiktivni udalost s benzinkou:
    Benzinka u joudy si schvalne prohodila barvy u cerpacich pistoli, zelena = nafta, cerna = benzin, protoze si spocitali, ze kazdej jouda co to splete este rad vyuzije jejich premiovou sluzbu "vysrknem nadrz a natankujem spravne paninko - 2500 kc". Ano, kazdej vi ze by si mel precist co je na pistoli/stojanu napsano a preci kazdyho trkne jinej prumer ty hubice, ne? No, statisticky jiste ne.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    QZUZKA: Nikoliv, základní kámen tkví v tom, že US společnost přistupuje úplně jinak k vzahu poškození zákazníka nežli ta naše.
    V českém (a nejen českém) systému máme poměrně obří sadu pravidel které musíš coby podnikatel splňovat a máme mnoho institucí, které mohou podnikat kontroly a zákazníka chránit aniž by ten musel na svou ochranu explicitně něco platit - je to velmi sociální způsob ochrany slabších, platíme to všichni z daní. Na druhou stranu to znamená, že pokud coby prodejce dodržím všechny vyhlášky a nařízení a zákazníkovi se něco stane, jsem poměrně chráněn i já - neudělal jsem nic špatně. Nevýhody systému jsou nasnadě - spousta pravidel, které ne vždy fungují, drahé instituce co dodržování vymáhají (a ne vždy dobře). Také případné tresty jsou úměrné učiněné škodě.

    Oproti tomu US společnost toto převedla čistě do vztahu (v tomto případě) zákazník - prodejce. A pokud jsem poškozen, přímo hledám spravedlnost a odškodnění od toho kdo mi újmu způsobil a finanční odškodnění není zhusta vázáno na škodu jako takovou ale tak, aby trestaný trest pocítil, tedy často se i v banálních případech udělují částky počítané z obratu firmy (aby ta si nemohla dovolit prostě ignorovat drobné poškozené) - a obří u velkých korporací. To vede v ideálním případě k tomu, že se každý ze strachu před žalobou chová extrémně slušně vůči zákazníkovi. Nevýhody jsou také nasnadě - slabší a chudší mají výrazně horší pozici jak se bránit a naopak kdejaká žaloba může malou firmu snadno potopit. (ale není třeba pravidel vně a rovnováha se najde rychle a v drtivém množství případů v prospěch zákazníka).
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    KURE: pokud by se paní polila tím, co bylo v té době "normální kafe", neskončí s tak vážnými následky. Argument s čistírnou je absurdní.

    K tomu souzení o každý prd, jedna příčina je v US zdravotnictví. Pokud nemáš pojištění, platíš ranec -> má cenu ho přenést na viníka. Pokud máš pojištění, pojišťovna může nechtít plnit když ti za to někdo může a mohl bys to přenést na něj -> dát to k soudu může být podmínka plnění.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KURE:

    Tvůj názor není chytrý, není promyšlený, není podnětný, není přínosný, není inspirující a co je hlavní hřích, ani zábavný a všichni už ho četli několikrát. Šlo by se prostě smířit, že ti není dáno to pochopit a tenhle urputný průjem utnout?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam