• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONIOUS: nejsem si jistá, jestli nemám blbé informace z té PR kampaně od McD, ale prý to bylo tak, že paní chtěla do kafe přidat cukr nebo mléko a otevřela si kelímek, přičemž jak ho neměla kam položit, tak si ho položila na sedadlo mezi stehna - a následně se ji překotil.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    JON, KURE: on prece ale nikdo nerekl, ze si ho dala do klina sama a dobrovolne.. spis bych rekla, ze se proste chtela napit, a jak to bylo varici, tak se lekla, cukla tou rukou, mozna ten kelimek pri tom zmackla, vicko povolilo a kafe se vylilo, ne?
    ty vicka na tech kelimcich drzej jen kdyz je poradne domacknete, coz teda vetsinou obskuha nedela a uz kolikrat se mi stalo, ze se mi ten kelimek otevrel pri manipulaci s nim..
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SPIKE411: beze sporu. V některých státech jsou poměrně podobní tomu, co známe (zejména díky pomalému vývoji za posledních 50 let), v mnoha moc ne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GREATDRAKE: V USA taky bude trochu záležet stát od státu, ale zase to není tak, že by to tam byl zrovna v tomhle ohledu nějakej Divokej Západ. Skoro-švagrová normálně dělá jako státní zaměstnanec v Minnesotě kontroly 'code compliance' jako u nás hygiena a hasiči, porušení můžou sankcionovat, vymáhat sjednání
    nápravy, nechat podnik zavřít (ještě než dojde k nějakému poškození zákazníka).
    KURE
    KURE --- ---
    MEANKITTY11: :( ok.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEANKITTY11: čárka se laskavě teleportuje tam, kam patří.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KURE: KURE: kdybys ten plevel radši hulil, než ho donekonečna rozhazoval tady. nejseš v co nás sere a normálně jsi rozesral klidnej a příjemnej klub, kam sem se těšívala na zajímavosti, o kterých se nikdo nedohadoval. nejsem správce ale, za mě jdi do prdele.
    JON
    JON --- ---
    KURE: imho se spis nedokazes oprostit od toho, co ma kdo ocekavat od kafe v kelimku z fastfoodu.
    Zkusim prirovnani, ktere samozrejme bude kulhat:

    Udalost s kafem:
    McDonald schvalne prodaval teplejsi kafe nez ostatni, protoze nez vychladne, koupej si lidi neco dalsiho. Pani predpokladala primerene teply kafe jako je zvykla doma a v ostatnich fastfoodech, chytla ho tak jak byla zvykla a ublizila si. Jiste nic ji nebranilo zjstit jak je zrovna tohle konkretni kafe horky.

    Fiktivni udalost s benzinkou:
    Benzinka u joudy si schvalne prohodila barvy u cerpacich pistoli, zelena = nafta, cerna = benzin, protoze si spocitali, ze kazdej jouda co to splete este rad vyuzije jejich premiovou sluzbu "vysrknem nadrz a natankujem spravne paninko - 2500 kc". Ano, kazdej vi ze by si mel precist co je na pistoli/stojanu napsano a preci kazdyho trkne jinej prumer ty hubice, ne? No, statisticky jiste ne.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    QZUZKA: Nikoliv, základní kámen tkví v tom, že US společnost přistupuje úplně jinak k vzahu poškození zákazníka nežli ta naše.
    V českém (a nejen českém) systému máme poměrně obří sadu pravidel které musíš coby podnikatel splňovat a máme mnoho institucí, které mohou podnikat kontroly a zákazníka chránit aniž by ten musel na svou ochranu explicitně něco platit - je to velmi sociální způsob ochrany slabších, platíme to všichni z daní. Na druhou stranu to znamená, že pokud coby prodejce dodržím všechny vyhlášky a nařízení a zákazníkovi se něco stane, jsem poměrně chráněn i já - neudělal jsem nic špatně. Nevýhody systému jsou nasnadě - spousta pravidel, které ne vždy fungují, drahé instituce co dodržování vymáhají (a ne vždy dobře). Také případné tresty jsou úměrné učiněné škodě.

    Oproti tomu US společnost toto převedla čistě do vztahu (v tomto případě) zákazník - prodejce. A pokud jsem poškozen, přímo hledám spravedlnost a odškodnění od toho kdo mi újmu způsobil a finanční odškodnění není zhusta vázáno na škodu jako takovou ale tak, aby trestaný trest pocítil, tedy často se i v banálních případech udělují částky počítané z obratu firmy (aby ta si nemohla dovolit prostě ignorovat drobné poškozené) - a obří u velkých korporací. To vede v ideálním případě k tomu, že se každý ze strachu před žalobou chová extrémně slušně vůči zákazníkovi. Nevýhody jsou také nasnadě - slabší a chudší mají výrazně horší pozici jak se bránit a naopak kdejaká žaloba může malou firmu snadno potopit. (ale není třeba pravidel vně a rovnováha se najde rychle a v drtivém množství případů v prospěch zákazníka).
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    KURE: pokud by se paní polila tím, co bylo v té době "normální kafe", neskončí s tak vážnými následky. Argument s čistírnou je absurdní.

    K tomu souzení o každý prd, jedna příčina je v US zdravotnictví. Pokud nemáš pojištění, platíš ranec -> má cenu ho přenést na viníka. Pokud máš pojištění, pojišťovna může nechtít plnit když ti za to někdo může a mohl bys to přenést na něj -> dát to k soudu může být podmínka plnění.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KURE:

    Tvůj názor není chytrý, není promyšlený, není podnětný, není přínosný, není inspirující a co je hlavní hřích, ani zábavný a všichni už ho četli několikrát. Šlo by se prostě smířit, že ti není dáno to pochopit a tenhle urputný průjem utnout?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Zpracováno i zábavnou formou pro mileniály.

    Adam Ruins Everything - The Truth About the McDonald's Coffee Lawsuit
    https://youtu.be/KNWh6Kw3ejQ
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: toho jsem si vědom od začátku, že mám nepopulární názor.
    Já jen říkám, že to maj špatně, celou tu americkou zábavu soudit se o všechno a divnej soudní system. :D

    Co mě překvapuje, jsou reakce místních. Třeba tvoje, evidentně jsme na 100% na opačných stranách, což je zajímavý, protože mi přijde že na hromadu věcí máme kompatibilní názory.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: chčiješ proti větru, jak podle konsensu místních diskutujících, tak podle rozhodnuti poroty a soudce, kteří měli výrazně víc informací jak o specifikaci případu, tak o právnim řádu, podle nějž byl rozsudek vynesen.
    KURE
    KURE --- ---
    JON: no ale voda z kohoutku je určená na to aby ses ji poléval. kafe ne.

    TRISSIE: my se imho úplně míjíme v diskusi. Teplota kafe by imho byla relevantní v případě, že by si paní lokla a opařilo jí to pusu.
    Ale ona se polila. nikdo ji neříkal že to má na sebe lejt. A byl by to maler nezávisle na teplotě kafe. protože kdyby bylo studený, tak by je chtěla žalovat o čistírnu.
    JON
    JON --- ---
    KURE: No, s tou teplotou nemas uplne pravdu - maximalni normova teplota teply vody z kohoutku je taky nastavena na 60 stupnu - protoze tu kdyz si na sebe omylem chrstnes, tak te zaboli a ucuknes este pred poranenim (pokud se nezlejes treba v obleceni, to ti muze udelat popaleniny i tak).

    A jak jsem psal niz: kafe = horky mas zazity ty. Pokud bys celej zivot pil prekapavanou, tak mas zazity neco jinyho, a kdyz ti podam cerstve nalityho turka v termohrnku, tak si seredne popalis hubu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: záměrně nastavili teplotu v ohřívačích (bavíme se o roce 1992, tedy době překapávané kávy, nikoli zalévané a už vůbec ne pressovači), a sériovém řetězci (tzn. centrálně regulované a automatizované) cca o 10C teplejší, než konkurence. Nebyl žádný důvod pro to, aby prodávali kávu takhle horkou, krom toho, že servírovat vroucí kávu znamenalo, že lidé v restauraci zůstávali déle, a víc utratili. Věděli, že dochází k tomu, že se lidé tou kávou opaří, a měli za sebou už vyšší stovky (tuším 700) mimosoudních vyrovnání, tedy si byli vědomí toho, že chyba je na jejich straně. Přesto jim přišlo, že je výhodnější platit ta mimosoudní vyrovnání a utržit víc, než nastavit na ohřívačích nižší teplotu, která by nebyla nebezpečná, ale utržit méně.

    Jestli v tomhle nevidíš problém, tak já už fakt nevím. To je zhruba na úrovni toho, že nařídím kuchařům, ať nemejou nože mezi krájením syrového masa a zeleniny na salát, protože campylobacter zas až tak častej není a kdyby náhodou nějakej host se sračkou přišel, tak mu vrátíš peníze za jídlo, ale na vodě a mycích prostředcích ušetříš víc.
    KURE
    KURE --- ---
    CDR: no tady to je logicky. servirka poleje hosta -> restaurace resi nahradu skody.

    to co se tu rozebírá je spíš jako když si koupíš flašku vína v lídlu, ta se ti rozbije v kufru a ty budeš žalovat lidl o nahradu škody.

    JON: Ale vždyt je doprčic úplně jedno jak teplý to kafe je. Nikdo normální si nedává pití v měkkym kelímku z mekáče do klína na sedačce v autě. A pokud to udělá a poleje se, nemůže vinit nikoho jinýho že má mokrou sedačku a flek na kalhotech. vždyť to neni tak těžký.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Neexistují třeba i normy, jak horké kafe se smí prodávat? Pro jídlo to myslím existuje. Každopádně to americký soudce ocenil jako 80% vinu McD, takže to bude vysvětlený v rozsudku.
    CDR
    CDR --- ---
    Opět taková divná synchronicita.
    Zrovna v pondělí jsem byl svědkem v mcd, jak na zákaznici nechte obrátili kelímek horké vody. Na čaj, ta byla opravdu horká.
    Holka, tak dvacet let, tenké legíny, vrchní strana stehen.
    Docela dobrý pokus o dámské control, spousta ubrousků, snídaně zdarma.
    Ale slečna docela brečela, tam to asi bude za nějakých pár korun, pokud se na to nevykašlala.
    JON
    JON --- ---
    KURE: viz
    JON: ono je to opravdu dost neintuitivni. Problem neni v tom, ze servirujou horky kafe, ale jak ho servirujou (i bude imho problem v tom, ze my jsme narod odkojenej turkem zalitym varici vodou, ale imho amici tou dobou pili i doma spis prekapavanou, takze ta vazba kafe = horky taky nebude tak silna jako u nas).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam