Napadlo vás někdy, kde se v názvu cukrovinky marshmallow berou ty bažiny, nebo blata (marsh)? Marsh mallow je totiž proskurník lékařský (z čeledi slézovité, anglicky mallows) a ten zubolep se tak jmenuje, protože jeho historie sahá cca 2000 let před náš letopočet. Někdy tehdy už totiž Egypťani svářeli kořeny proskurníku s medem. Výsledek se po dosažení požadovaný konzistence přecedil, nechal vychladnout a užíval. Sloužilo to třeba jako lék na bolest v krku. Někdy kolem roku 1800 našeho letopočtu se marshmalow dostalo z Egypta do Francie, dost možná díky Napoleonově severoafrickýmu vojenskýmu tažení. Francouzský výrobce sladkostí napadlo mízu z proskurníku vyšlehat společně s vodou, cukrem a bílkama. No a už někdy koncem prvního desetiletí 19. století se přešlo z mízy proskurníku na želatinu. Dnešní marshmallow se skládají primárně z cukru a/nebo kukuřičnýho syrupu, vody, vzduchu (je to vastně ztuhlá pěna) a želatiny. S proskurníkem, nebo starověkým Egyptem už nemají moc společnýho, jméno ale zůstává.